Kas gali padėti, kai vargina PMS

Kas gali padėti, kai vargina PMS

Kartais premenstruacinis sindromas (PMS) arba, kaip mes juokaujame, piktos moters sindromas gali daug labiau nuvarginti moterį ir jos artimuosius nei pačios menstruacijos. Sutinkate?

Nors vieną PMS simptomą - nuovargį, nerimą, irzlumą, nemigą, nuotaikų svyravimus, galvos skausmą, krūtų jautrumą, pilvo pūtimą ir t.t. - patiria didžioji dalis moterų. Ar galime sau padėti? Galbūt yra papildų, vaistinių augalų, galinčių palengvinti premenstruacinį periodą?

Kaip palengvinti PMS simptomus?

Gyvenimo būdo pokyčiai – tai pirmasis dalykas, nuo kurio patariama pradėti. Įvertinkite, ar jūsų gyvenime ne per mažai fizinio aktyvumo. Net ir dažnas pasivaikščiojimas greitesniu tempu gali turėti teigiamos įtakos jūsų sveikatai. Atraskite būdą, kaip labiausiai patinka judėti, mankštintis ir mėgaukitės tuo.

O gal jūsų gyvenime per daug streso? Pasak gydytojos, endobiogenikos specialistės Yuliyos Asovskajos, būtent stresas ir streso hormono kortizolio veikimas turi daug įtakos ir gali sukelti lytinių hormonų disbalansą. Pasidomėkite, kaip galite jį labiau suvaldyti. Čia gali padėti įvairūs streso valdymo būdai – galbūt joga ar meditacija, Tai Či ar kvėpavimo pratimai?

Miego režimas taip pat labai svarbus gerai savijautai, tad reguliariai eikite miegoti 22-23 val. ir miegokite ne mažiau 8 val.

Galbūt jūsų mityboje per daug cukraus, rafinuotų angliavandenių, pieno produktų ir per mažai skaidulų, polinesočiųjų riebalų rūgščių (riešutų, sėklų, žuvies)? Tiek alkoholio, tiek kofeino vartojimo sumažinimas taip pat gali palengvinti PMS simptomus.

Kai kurie papildai ir vaistiniai augalai gali padėti palengvinti PMS - vitaminas B6, vitaminas E, kalcis, magnis, omega-3 riebiosios rūgštys, nakvišų ar agurklių aliejus, vaistinių valerijonų šaknys, tikrasis skaistminas. Būtent apie tikrąjį skaistminą ir nutarėme pasidomėti daugiau.

Tikrųjų skaistminų (Vitex agnus-castus L.) vaisių preparatai

Mokslininkė, biomedicinos mokslų daktarė, farmakologė dr. Gabrielė Balčiūnaitė-Murzienė papasakojo, kad tikrieji skaistminai Europos vaistų agentūros monografijoje - aprašytas vaistinis augalas, skirtas priešmenstruacinio sindromo simptomų lengvinimui. Taip pat gali būti skiriamas esant nereguliarioms mėnesinėms, įskaitant kai jos susijusios su endometrioze, esant geltonkūnio funkcijos nepakankamumui. Gali būti vertinga pagalbinė priemonė, norint normalizuoti ciklą nutraukus hormoninės kontracepcijos vartojimą.

Fitocheminė sudėtis

Pagrindiniai aktyvieji komponentai - iridoido glikozidai (agnuzidas ir aukubinas), flavonai ir flavonoidai (kasticinas, penduletinas), diterpenoidai (vitexilaktonas, rotundifuranas), eteriniai aliejai.

Būdingas poveikis

Tikrųjų skaistminų poveikis visų pirma siejamas su netiesioginiu poveikiu įvairiems neuromediatoriams ir hormonams.

Laboratoriniai tyrimai rodo, kad skaistminų preparatai veikia priekinę hipofizės dalį per dopaminerginį mechanizmą - skaistminuose sukaupti diterpeniniai junginiai jungiasi su dopamino-2 (DA-2) receptoriais. Dėl to sumažėja hormono prolaktino išsiskyrimas, o tai savo ruožtu skatina geltonkūnio vystymąsi ir koreguoja santykinį progesterono trūkumą.

Svarbu pažymėti, kad skaistminų poveikis progesterono lygiui yra netiesioginis, nes jie kompleksiškai veikia per endokrininės homeostazės mechanizmus, o ne tiesiogiai stimuliuodamas progesterono išsiskyrimą. Tai gali normalizuoti menstruacinio ciklo liuteininės fazės defektus.

Vartojimas ir įspėjimai

Skaistminai vartojami sausų arba skystų ekstraktų (užpilų arba tinktūrų) pavidalu. Rekomenduojama dozė svyruoja – ekstraktų, atitinkančių 30–40 mg džiovintų vaisių, kaip rekomenduoja Vokietijos komisija E, iki 3 g susmulkintų vaisių per dieną 2-6 mėnesius.

Skaistminų preparatų vartoti neturėtų moterys, kurioms buvo nustatytas estrogenams jautrios vėžio formos, teoriškai, skaistminų preparatai gali sąveikauti su dopamino antagonistais, pavyzdžiui antipsichotiniais vaistais, hormonine kontracepcija.

Toliau kalbiname gydytoją akušerę ginekologę doc. med. m. dr. Kristiną Jarienę, kuri atsakė į mūsų klausimus apie tikrojo skaistmino preparatus.

Kokiais atvejais moterims gali būti skiriamas tikrasis skaistminas? Kada dažniausiai skiriamas ginekologų?

Praktikoje preparatai su skaistminais dažniausiai naudojami premenstruacinio sindromo simptomų (PMS) mažinimui. Šiuos preparatus naudojančios moterys reikšmingai dažniau atsikrato nepageidaujamų PMS simptomų. Vis tik, reikšmingam efektui pasiekti reikalingas ilgesnis vartojimo laiko tarpas. Jei vargina premenstruacinis disforinis sindromas, šie preparatai nepadės tiek gerai, arba visai nepadės, kaip, pavyzdžiui, selektyvūs serotonino reabsorbcijos inhibitoriai.

Gydytojai skiria skaistminus, esant nereguliariam mėnesinių ciklui, vaisingumo problemoms, esant mastalgijai ar net mažinant menopauzės simptomus. Kartais šie preparatai gali padėti gydyti lėtinę hiperprolaktinemiją, tačiau visada reikalingas gydytojo įvertinimas.

Atsiranda duomenų, kad skaistminų ekstraktas galėtų būti naudingas plečiant kraujagysles ir galbūt galėtų būti skiriamas žmonėms, turintiems aukštą kraujo spaudimą, tačiau patiems eksperimentuoti nepatariu. Būtina gydytojo konsultacija.

Beje, skaistminai gali būti skiriami ir sergant policistinių kiaušidžių sindromu. Pastebėta, kad jie švelniai mažina hirsutizmo klinikinę išraišką, tačiau vartoti juos reikia ilgai, tad tai nėra pirmo pasirinkimo preparatas, siekiant greitesnio efekto.

Ar tikrąjį skaistminą gali vartoti paauglės?

Gali, tačiau ginekologinė ir gyvenimo anamnezė, prieš skiriant skaistminus, yra labai svarbi. Juk negydysime mėnesinių ciklo sutrikimo 11 metų paauglei, kai ji dar gyvenime nėra turėjusi nei vieno mėnesinių ciklo ir tai yra visiška norma.

Bet koks nukrypimas nuo įprastos normos, jei jis turi būti gydomas, turi turėti savo aiškią priežastį. Neskiriu skaistminų tol kol neišsiaiškinu nusiskundimų kilmės. Juk ne kiekviena hiperprolaktinemija gali būti gydoma skaistminais ir ne kiekvienas mėnesinių ciklo sutrikimas bus paveikus jiems. Mano žiniomis, jaunesnėms nei 12 metų merginoms skaistminai net ir nėra rekomenduojami.

Kada nerekomenduojama vartoti tikrojo skaistmino?

Neskiriu, jei moteris serga vėžiu, jautriu estrogenams, jei vartojami vaistai, veikiantys dopamino receptorius. Alergija irgi yra kontraindikacija. Nereikia vartoti ir tada, jei simptomai, vartojant skaisminus, ne lengvėja, o tik sunkėja.

Kokia gali būti minimali ir maksimali vartojimo trukmė? Kada galima tikėtis pokyčių, jei tuo atveju yra veiksmingas?

Efekto jau galima pradėti tikėtis po 3 mėnesių nepertraukiamo vartojimo, anksčiausiai – dviejų, tačiau patirtis sako, kad efektas galimas ir tik po 6 mėnesių vartojimo. Jei po pusės metų efekto nėra, ilgiau skaistminų gydymui neskiriu.

Ar jūsų praktikoje teko pacientėms susidurti su šalutiniu poveikiu? Jei taip, tai kokiu?

Savo praktikoje pašalinių reiškinių nesu stebėjusi, tačiau literatūroje jie yra nurodomi. Dažniausi nepageidaujami reiškiniai yra pykinimas, galvos skausmas, virškinimo trakto sutrikimai, menstruacijų sutrikimai (kai skaistminai skiriami ne ciklo reguliacijai), spuogai, niežulys, eriteminis bėrimas, alergija.

Apie galimą vaistų sąveiką nepranešama, tačiau skaistminų reikėtų vengti nėštumo ar žindymo laikotarpiu.

Teoriškai skaistminai galėtų sąveikauti su dopamino antagonistais, kurie skiriami gydyti kai kurias psichikos ligas, arba dopamino agonistais, kurie skiriami esant, pavyzdžiui, Parkinsono ligai, tačiau tokios patirties aš neturiu, nes tiesiog tokiais atvejais neskiriu tokio gydymo. Vengiu, ir jei moteris gydoma estrogenais ar antiestrogenais.

Jei jūs vargina PMS, pradėkite nuo gyvenimo būdo pokyčių, mitybos pagerinimo, miego režimo, streso valdymo, o dėl papildų ir vaistinių augalų vartojimo (dozavimo, trukmės) būtinai konsultuokitės su gydytoju.

Šaltiniai:

  1. Duomenų bazė NaturalMedicines, žiūrėta 2023-12-18
  2. Europos vaistų agentūros Vaistinių augalinių preparatų komiteto parengta Tikrųjų skaistminų vaisių monografija
  3. van Die, M.; Burger, Henry; Teede, Helena; Bone, Kerry (2012). Vitex agnus-castus Extracts for Female Reproductive Disorders: A Systematic Review of Clinical Trials. Planta Medica, 79(7), 562–575. doi:10.1055/s-0032-1327831
  4. Souto, Eliana B., Alessandra Durazzo, Amirhossein Nazhand, Massimo Lucarini, Massimo Zaccardelli, Selma B. Souto, Amelia M. Silva, Patricia Severino, Ettore Novellino, and Antonello Santini. 2020. "Vitex agnus-castus L.: Main Features and Nutraceutical Perspectives" Forests 11, no. 7: 761. https://doi.org/10.3390/f11070761
  5. Wuttke W, Jarry H, Christoffel V, Spengler B, Seidlová-Wuttke D. Chaste tree (Vitex agnus-castus)--pharmacology and clinical indications. Phytomedicine. 2003 May;10(4):348-57. doi: 10.1078/094471103322004866.
Grįžti į Blog'ą