Kaip ir kada pradėti kalbėti apie menstruacijas su paaugle

Kaip ir kada pradėti kalbėti apie menstruacijas su paaugle

Pirmosios menstruacijos gali bauginti paaugles dėl vyraujančių neigiamų asociacijų ir nežinios. Todėl specialistai rekomenduoja kalbėti ir dalintis patirtimi apie menstruacijas nuo mažens, nes tai gali padėti mergaitėms geriau suprasti savo kūną ir menstruacinį ciklą bei sumažinti su menstruacijomis susijusią stigmą – kad tai yra kažkas neigiamo, nešvaraus, nenormalaus.

JAV atlikti tyrimai atskleidė, jog 58% paauglių tiki, kad juos neigiamai veikia nusistovėjęs požiūris į menstruacijas. Todėl mano, kaip Gentle Day – sveikų higienos produktų menstruacijoms - kūrėjos tikslas yra padėti ne tik moterims, bet ir mergaitėms suvokti, kas vyksta su jų besikeičiančiu kūnu, sumažinti gėdos jausmą kalbant apie menstruacijas, ir apskritai, jog ši tema būtų visiškai natūrali, įprasta tarp tėvų ir jų vaikų - tiek mergaičių, tiek berniukų.

Daugiau nei 74 proc. paauglių kyla klausimai apie menstruacijas, bet tik 43 proc. atsakė galintys apie tai kalbėtis mokykloje (JAV atlikti tyrimai), o Lietuvoje, tikėtina, šis skaičius bus dar mažesnis. Tačiau tyrimai rodo, kad požiūris keičiasi ir jaunimas atviriau kalba apie menstruacijas nei ankstesnė karta.

Nors aš pati norėčiau tikėti, jog mergaitėms šiais laikais lengviau kalbėti atvirai apie menstruacijas, tačiau patirtis rodo kai ką kitą. Vedant mergaitėms pamokėles apie menstruacijas, ne viena susigūžta ir bijo bet ko paklausti.

Norime sužinoti daugiau ir apie mergaičių požiūrį į menstruacijas Lietuvoje, todėl šiuo metu atliekame anoniminę apklausą ir prašome jūsų pagalbos paraginti savo 10-17 metų dukras užpildyti ją. Kai turėsime pakankamai atsakymų, pasidalinsime rezultatais mūsų naujienlaiškiuose.

Supratimas ateina dalinantis patirtimi apie menstruacijas

Apie menstruacijas reikia edukuoti ne tik mergaites, bet ir berniukus. Kuo mažiau žinių yra šia tema, tuo daugiau šnabždesių, pašaipų, gėdos sukelia kalbėjimas apie natūralų procesą, kurį patiria beveik visos vaisingo amžiaus merginos ir moterys visame pasaulyje. Dėl to atsiranda net tokių nesusipratimų, kai prasidėjus pirmoms mėnesinėms mergaitė galvoja, kad ji miršta, nes susirgo kažkokia baisia liga.

Tiek menstruacijas patiriantys, tiek jų nepatiriantys turėtų žinoti, jog menstruacijų kraujas nėra mėlynas (ką dažnai matome televizijos reklamose), kad pasitaiko pratekėjimų, kai ištepami drabužiai - ir tai visiškai normalu, nereikia iš to juoktis ir šaipytis. Kuo daugiau visi vaikai žinos apie menstruacijas, tuo mažiau neigiamų reakcijų ir asociacijų tai sukels.

Tiek mergaitės, tiek berniukai gali jungtis prie įvairių grupių socialiniuose tinkluose, kur yra edukuojama apie menstruacijas, kur kiekviena mergaitė gali pasidalinti savo pirmųjų menstruacijų istorija. Taip jau yra, kad menarchė (pirmosios menstruacijos) dažnai pasitaiko ne laiku ir netikėtai, tad kiekviena, skaitydama tokią istoriją, gali jaustis saugiau. Todėl kviečiu mamas paskatinti savo dukreles jungtis prie @prisijaukinkmenstruacijas Instagram‘o (o vėliau ir TikTok‘o) paskyros, kur dalinamės draugiška, specialistų patikrinta informacija.

Viskas prasideda šeimoje

Mes gauname nemažai mergaičių žinučių su klausimu „Man prasidėjo menstruacijos, bet nežinau, kaip pasakyti mamai”. Kažkodėl menstruacijos mergaitėms asocijuojasi su kažkuo gėdingu ir negeru. Tai ateina iš šeimos. Jeigu šeimoje vengiama kalbėti šia tema, mama slepia savo higienos priemones, pati jaudinasi kalbėdama šia tema, todėl menstruacijos greičiausiai asocijuosis su kažkuo neigiamu. JAV atliktas tyrimas atskleidė, jog kas penktas tėvas (mama arba tėtis) nesijaučia pasiruošę kalbėtis su dukra apie pirmąsias mėnesines.

Tėvai neturėtų sukelti papildomo streso ir neigiamų asociacijų dėl menstruacijų vengdami kalbėtis ir slėpdami higienos priemones. Tegul nuo pat mažų dienų vaikai mato mamos higienos reikmenis, o vieną dieną, kai paklaus, kas tai, galima bus suprantama vaikui kalba paaiškinti, kad maždaug kiekvieną mėnesį mamai iš makšties bėga kraujas, todėl jai reikia šių priemonių. Tik nuraminkite vaiką, jog tai yra normalu, nieko baisaus ir jums neskauda.

Atminkite, mamos, kad menstruacijos mergaitėms gali prasidėti net 8-9 metų (mergaitėms, turinčioms viršsvorio, menstruacijos prasideda anksčiau). Todėl labai svarbu su mergaite kalbėti apie jos besikeičiantį kūną, augančius plaukelius, makšties išskyras, besiformuojančias krūtis dar tada, kai to net nesimato. Negalvokite, kad ji pati iš kažkur apie tai sužinos – paprastai mokykloje apie tai vengiama kalbėti arba pasakojama per vėlai, o internete apstu ir neteisingos informacijos. Skatinkite atvirą bendravimą šeimoje.

 



Nereikia visos informacijos suteikti vienu metu - dalinkitės informacija po truputį. Gal kažką pastebėjote, ko anksčiau jūsų dukrai nenutikdavo, gal jai pradėjo dažniau riebaluotis plaukai, o gal atsirado prakaito kvapas - tai yra puiki proga pakalbėti apie brendimą, o tada ir apie menstruacijas. Surinkite mergaitei menstruacijų rinkinį: nupirkite kosmetinę, kurioje tilptų keli įklotai ar net pakaitinės kelnaitės ir duokite visur su savimi nešiotis. Paaiškinkite, jeigu menstruacijos prasidės, o ji tokių priemonių neturės, tegul kreipiasi į mokytoją, draugę ar mokyklos sveikatos priežiūros specialistę.

O, kad pokalbis su mergaite būtų lengvesnis ir draugiškas, Gentle Day rasite ne vieną pirmųjų menstruacijų rinkinuką, kurį tiesiog galite įsigyti neišeidama iš namų. Mergaitė gaus ne tik priemones, reikalingas pirmosioms menstruacijoms, bet ir lankstinuką su informacija apie jas. Susėskite kartu ir aptarkite viską. Jeigu atsakymų nežinosite, apsilankykite svetainėje prisijaukinkmenstruacijas.lt, kuri buvo sukurta specialiai mergaitėms ir jų tėvams. Tiek mergaitė, tiek jūs rasite visus atsakymus, susijusius su brendimu, kūnu, emocijomis, menstruacijomis ir dar daugiau. Be to, pirkdamos Gentle Day rinkinius „Pirmos mėnesinės“, jūs prisidedate prie Gentle Day projekto „Mergaitė mergaitei“ - už kiekvieną nupirktą rinkinį, kitas specialus rinkinys dovanojamas mergaitėms iš globos namų. Tad tokiu būdu ir jūs, ir jūsų dukra kartu pasirūpinsite ir globojamų mergaičių edukacija bei higienos priemonėmis.

 



Tad, mielos mamos, linkiu švęsti pirmąsias menstruacijas su savo dukromis, o ir savo sūnums pasistenkite paaiškinti, kas yra menstruacijos. Tegul menstruacijos kelia kuo daugiau teigiamų emocijų.

Grįžti į Blog'ą