kaip skaiciuoti menesiniu dienas

Kaip skaičiuoti menstruacijų dienas?

Kodėl reikia žymėtis savo mėnesinių dienas? Visų pirma todėl, kad tau tai padės nuspėti sekančių menstruacijų datą, kad laikui atėjus būtum pasiruošusi ir turėtum reikiamų priemonių. Menstruacijų žymėjimas taip pat padeda einant pas ginekologę - ji visada paklaus apie tavo menstruacijų ciklą. Suaugusioms moterims menstruacijų ciklo stebėjimas ir žymėjimas padeda suprasti, kada įvyks ovuliacija (laikas, kai moteris gali pastoti). Tad ciklo žymėjimas atskleidžia daug informacijos ne tik apie tavo menstruacijas, bet ir apie bendrą tavo organizmo būklę.  

Savo menstruacijų ciklą gali žymėtis tiek kalendoriuje, tiek ir savo telefone persisiuntusi programėlę, skirtą menstruacijų žymėjimui. Tokios programėlės vadinasi „PERIOD TRACKER“. Jų yra ne viena - kai kurios yra skirtos moterims, kitos mergaitėms. Tad prieš parsisiųsdama pasidomėk, kuri labiau tinkama mergaitėms. 

Na, o šiame straipsnyje, aš tiesiog noriu tave pamokyti, kaip žymėtis ir stebėti savo ciklą paprasčiausiame kalendoriuje. 

PRADĖKIME.

Viskas, ko tau reikės, tai pieštuko ir kalendoriaus.

1 žingsnis. Pažymėk pirmąją dieną, kai pradėjai kraujuoti. 

Mano mėnesinės prasidėjo kovo 11 dieną, tad tą dieną ir pasižymiu.

2 žingsnis. Žymėkis kiekvieną menstruacijų dieną - šalia gali pasižymėti menstruacijų gausumą arba PMS simptomus. 

  • Pagal PMS (priešmenstruacinio sindromo) simptomus, tu taip pat galėsi nuspėti, kada bus tavo sekančios menstruacijos. Kaip matai, mano kalendoriuje yra pažymėta, kad dieną prieš menstruacijas man skaudėjo galvą, o pirmąją menstruacijų dieną skaudėjo pilvą. Tačiau PMS simptomai kiekvienai mergaitei bus skirtingi, o kitos gali ir visai nieko nejausti.
  • Menstruacijų gausumo žymėjimas tau padės tinkamai pasiruošti sekančioms menstruacijoms. Sužinosi, kiek ir kokių paketų reikia turėti kitoms menstruacijoms.

Kartais gali būti ne visai aišku, kaip žymėti kraujavimo dienas, nes galbūt tau tik patepliojo pirmomis ar paskutinėmis dienomis. Nieko baisaus, nėra labai svarbu žinoti, kiek tiksliai dienų tu kraujavai. Tiesiog žymintis tu sužinosi, kiek apytiksliai dienų tu kraujuoji. Pirmąją menstruacijų dieną pažymėk, kai prasideda kraujavimas. O jei tik šiek tiek teplioja, kalendoriuje pasižymėk pastabą. 

Štai kaip aš pasižymėjau savo kraujavimą kalendoriuje - kraujavau 5 dienas, iš kurių 3 dienas kraujavau gausiai, o paskutines 2 dienas kraujavimas buvo negausus. 

Kas tie PMS simptomai?

Prieš prasidedant menstruacijoms, mūsų kūne vyksta hormonų pokyčiai, kurie ir gali iššaukti PMS. Jei kalendoriuje sutartiniais ženklais pasižymėsi PMS simptomus, gali nuspėti, kada ateis tavo kitos menstruacijos.  

Štai kokie gali būti PMS simptomai:

• Gali jaustis suirzusi, liūdna, gali norėtis verkti

• Gali skaudėti nugaros apačią

• Skaudėti krūtis

• Skaudėti pilvo apačią

• Skaudėti vidines šlaunų dalis

• Atsirasti spuogų ant veido ar nugaros

• Skaudėti galvą

• Gali užkietėti viduriai arba atvirkščiai, gali viduriuoti

• Gali jaustis tarsi išsipūtusi

• Gali norėti valgyti arba atvirkščiai neturėti apetito

Skamba nemaloniai, tačiau retai, kuriai taip būna, kad būtų juntami visi šie simptomai. Dažniausiai gali skaudėti pilvą ir varginti nuotaikų kaita, dirglumas. O kitos gali ir visai nieko nejausti. Tad kiekviena mergaitė jausis skirtingai.

>> Kaip sumažinti PMS simptomus? <<

3 žingsnis. Kai prasidės kitos mėnesinės (greičiausia tai įvyks sekantį mėnesį), vėl pažymėk kalendoriuje pirmąją menstruacijų dieną. 

Mano sekančios menstruacijos prasidėjo balandžio 8 d., tad tą dieną ir pasižymėjau.

4 žingsnis. Dabar jau galėsi suskaičiuoti, kiek trunka tavo menstruacijų ciklas.

Tai sužinosi suskaičiavusi dienas nuo pirmos kraujavimo dienos iki paskutinės dienos prieš kitas mėnesines.

Kaip matai, mano ciklas yra 28 dienos. Tai yra normalus ciklas, tačiau tai nereiškia, kad toks bus ir tavo ciklas. Jis gali trukti ir 22 dienas, o gal net 45 dienas. Be to, kiekvieną mėnesį jis gali būti skirtingas, nes kol susireguliuoja ciklas, gali užtrukti ir kelerius metus nuo pirmų menstruacijų. 

5 žingsnis. Nuspėk savo sekančias menstruacijas.

Dabar, kai tu žinai, kas kiek dienų kartojasi tavo menstruacijos, tu gali nuspėti, kada bus kitos.

Jei tavo ciklas - 28 dienos, tai sekančios menstruacijos turėtų būti gegužės 6 d.  

Klausimai, kurie tau gali kilti

Ar menstruacijos visada būna numatytu laiku?

Ne, menstruacijos ne visuomet kartojasi vienodai. Gali būti, kad jos pasikartos po 28 ar 32 dienų. Pirmus kelerius metus, kai prasideda menstruacijos, yra normalu, kad jos nėra reguliarios. O po pirmų mėnesinių gali praeiti pusmetis ar ilgiau, kol sulauksi kitų menstruacijų. Kuo daugiau menstruacijų įvyks tau bręstant, tuo bus aiškiau, kas su tavimi vyksta. Pradėsi matyti tam tikrą pasikartojimą. Pavyzdžiui, buvo laikas, kai mano menstruacijos kiekvieną mėnesį pasikartodavo vis kitu 2 dienų paklaidos intervalu, tai galėjo būti kas 30 dienų vieną mėnesį, o sekantį jos ateidavo po 32 dienų. Ir taip kaitaliojosi. 

>> Mėnesinės vėluoja? Ar reikia sunerimti? <<

Kai menstruacijos tik prasideda, tavo kūnas turi priprasti ir hormonai turi susinormalizuoti per laiką. Kartais tu matysi, kad tavo mėnesinės prasidėjo kelias dienas anksčiau, o kitą kartą - vėliau. Gali būti taip, kad vieną mėnesį jos visai nepasirodys. Bet tai yra visiškai normalu (menstruacijų nebuvimas gali rodyti ir nėštumą, jei mergaitė yra seksualiai aktyvi ir turėjo lytinius santykius).

Ką reiškia visi tie PMS simptomai?

Tu gali pastebėti, kad tau PMS simptomai  kartojasi vis tie patys. Jei tavo menstruacijos prasideda laiku, tai tu turėtum justi tuos simptomus panašiai tiek pat dienų prieš menstruacijas kaip ir prieš tai. Bet nebūtinai.

Jei tu pajusi tuos simptomus anksčiau, gali būti, kad ir menstruacijos prasidės anksčiau. Ir atvirkščiai, jei PMS simptomus pajusi vėliau, gali būti, kad ir menstruacijos prasidės vėliau.

Naudinga žinoti >> Skausmingos mėnesinės paauglystėje

Čia įdomu >> 

Ką gali parodyti menstruacijų kraujo spalva?

Koks gali būti makšties kvapas?

Sek Instagram paskyrą paauglėms ir sužinok daug naudingų dalykų!

Grįžti į Blog'ą