menstruaciju kraujo spalva gentleday.lt

Ką gali parodyti menstruacijų kraujo spalva?

Matyt, ne veltui sakoma, kad menstruacijos – sveikatos veidrodis. Tiek jų trukmė, tiek kraujavimo tekstūra ir spalva gali „parodyti“ jūsų gerą sveikatą arba tam tikrus sveikatos sutrikimus.

Menstruacijų kraujo spalva gali kisti nuo juodos iki ryškiai raudonos, rudos ar net oranžinės. Nors dauguma spalvų gali būti laikomos „normaliomis“ ar „sveikomis“, tačiau esant kai kurioms spalvoms, rekomenduojama apsilankyti pas gydytoją. 

Ką reiškia skirtingos menstruacijų kraujo spalvos?                                             

Juodos spalvos menstruacijų kraujas

Galbūt juodas kraujas gali ir išgąsdinti, tačiau tokia spalva nereiškia, kad būtinai reikia susirūpinti.

Juodos spalvos kraujas, panašiai kaip ir rudos, rodo seną kraują. Paprastai - tai kraujas, kuriam prireikia daugiau laiko pasišalinti iš gimdos.

Rudos spalvos menstruacijų kraujas

Rudos spalvos kraujavimas – dažniausiai seno kraujo požymis. Spalvos pokytis įvyksta dėl sąlyčio su deguonimi – kraujas oksiduojasi ir tampa iš raudono rudu.

Rudos spalvos kraujas būdingas menstruacijų pradžioje arba pabaigoje. Jei kraujavimas lėtas, išskyros iš kūno pasišalina per ilgesnį laiko tarpą. Gimdoje užsibuvęs kraujas tampa rudos spalvos.

Tokios spalvos kraujavimas gali būti ir praėjusių menstruacijų likučiai.

Tamsiai raudonos spalvos menstruacijų kraujas

Tamsiai raudonos spalvos kraują galite pamatyti, jei kurį laiką prieš tai gulėjote. Tai paprastai parodo, kad kraujas kurį laiką buvo gimdoje, tačiau nesioksidavo tiek, jog taptų rudas.

Toks kraujas būdingas menstruacijų pabaigoje arba esant lėtesniam išskyrų tekėjimui.

Ryškiai raudonos spalvos menstruacijų kraujas

Menstruacijos gali prasidėti nuo ryškiai raudono kraujavimo iš makšties. Vadinasi, tai šviežias kraujas, kuris pakankamai greitai teka. Tokios spalvos kraujas gali likti visų menstruacijų metu arba patamsėti sulėtėjus tėkmei.

Tačiau verta žinoti, kad esant tam tikroms infekcijoms (chlamidijozei ar gonorėjai) taip pat būdingas raudonos spalvos kraujas. Jei tokios spalvos kraują pastebite ciklo metu tarp menstruacijų, būtinai kreipkitės į gydytoją.

Rausvos (rožinės) spalvos menstruacijų kraujas

Rausvą kraujavimą iš makšties galima pamatyti menstruacijų pradžioje ar pabaigoje, ypač jei tik teplioja. Toks šviesesnis atspalvis greičiausiai parodo, jog kraujas susimaišė su gimdos kaklelio išskyromis, todėl pašviesėjo.

Rausvos spalvos kraujas taip pat gali pasireikšti:

  • Esant pogimdyminiam kraujavimui – nuo 4-tos dienos kraujavimas gali būti rausvos arba rusvos spalvos.
  • Esant per mažai hormono estrogeno. Estrogenas padeda stabilizuoti gimdos gleivinę. Jei jo trūksta, gleivinė gali šalintis skirtingu ciklo metu ir sukelti įvairių spalvų, įskaitant rausvos, tepliojimą. Žemas estrogeno lygis gali būti dėl hormoninės kontracepcijos, kurioje nėra estrogeno, arba dėl priešmenopauzinio laikotarpio.
  • Trūkstant hormono progesterono. Jis atsakingas už ciklo reguliarumą, nors pagrindinė jo funkcija pasiruošti nėštumui ir išlaikyti jį. Trūkstant progesterono, ciklas gali būti nereguliarus, kraujo spalva būti šviesesnė ar mėnesinės gali būti labai gausios, su krešuliais.
  • Viduryje ciklo – ovuliacijos metu, kai kraujas susimaišo su skaidriomis gimdos kaklelio gleivėmis.
  • Persileidimo atveju. Jei moteris nėščia, bet koks kraujo pasirodymas nėštumo metu gali būti persileidimo požymis. Kiti požymiai: pilvo skausmas, audinio gabalėlių pasišalinimas, nėštumo simptomų išnykimas.

Oranžinės spalvos menstruacijų kraujas

Kai kraujas praskiedžiamas gimdos kaklelio gleivėmis, jis gali tapti oranžinės spalvos. Todėl tokį kraują gali pamatyti tokiais atvejais kaip ir rausvos spalvos kraują.

Oranžinį kraują galite pamatyti:

  • Įvykus apvaisinimui. Kai kurios moterys oranžinės ar rausvos spalvos kraujingų išskyrų gali pastebėti numanomo apvaisinimo metu arba 10-14 dieną po pastojimo. Ne visoms moterims pastojimo metu būdingos kraujingos išskyros. Jei neprasideda menstruacijos, verta pasidaryti nėštumo testą.
  • Infekcijos atveju. Neįprastos spalvos išskyros gali signalizuoti apie bakterinę infekciją ar lytiškai plintančias ligas (LPL).

Pilkos spalvos menstruacijų kraujas

Pamačius pilkos spalvos kraują, kreipkitės į gydytoją. Tokios spalvos kraujas gali rodyti:

  • Infekciją, pavyzdžiui, bakterinę vaginozę, endometritą, ypač jei po gimdymo. Kiti infekcijos simptomai – pakilusi temperatūra, skausmas, perštėjimas, niežulys, nemalonus kvapas.
  • Persileidimą, jei esate nėščia. Audinio likučiai, kurie pasišalina, taip pat gali būti pilkos spalvos.

Ar normalu, jei kraujo spalva keičiasi menstruacijų metu?

Taip, tai normalu. Spalva gali būti vienokia menstruacijų pradžioje, kitokia – viduryje ar pačioje pabaigoje. Be to, kiekvienų menstruacijų metu galite pastebėti vis kitokias išskyrų spalvas.

Tai lemia daug faktorių. Dauguma atvejų spalvos pokytis iš ryškiai raudonos į tamsiai raudoną, vėliau į rudą, susijęs su tekėjimo greičiu ir kiek ilgai kraujas užsilaikė gimdoje. Menstruacijų pradžioje kraujas teka greičiau, į pabaigą – sulėtėja.

Tačiau tai nereiškia, jog visi spalvos pokyčiai yra normalūs. Pamačiusi jums neįprastos arba pilkos spalvos kraują, juolab jei jaučiate ir kitus simptomus, kreipkitės į gydytoją.

Ką rodo labai skystas arba kraujas su krešuliais?

Ne tik kraujavimo spalva, bet ir tekstūra keičiasi menstruacijų metu. Vieną mėnesį galite pastebėti vienokios tekstūros kraujingas išskyras, kitą mėnesį – kitokias.

Krešuliai nereiškia, kad reikia susirūpinti. Krešulius galite pamatyti, kai gimda pašalina gleivinę. Atkreipkite dėmesį į jų dydį – pastebėjusi krešulius, didesnius nei 2,4 cm, kreipkitės į gydytoją. Gausių menstruacijų metu taip pat būdingi krešuliai.

Skystas kraujas rodo, kad tikėtina išskyros greitai pasišalina iš gimdos. Kai kurioms moterims gali pasireikšti ypač smarkus kraujavimas, kuris vadinamas menoragija. Kraujo krešulius galima pamatyti, esant šiai būklei, tačiau nebūtinai.

Atkreipkite dėmesį į tokius požymius kaip anemiją (mažakraujystę), nuovargį ar dusulį. Gausus kraujavimas iš gimdos gali būti dėl gimdos miomų, endometriozės, infekcijos, vėžio, krešėjimo sutrikimo ir pan.

Kada kreiptis į gydytoją?

Net ir esant „sveikoms“ menstruacijoms, kraujavimo spalva ir tekstūra kaskart gali būti kitokia.

Jei jūsų menstruacijos trunka ilgiau nei 7 dienas arba yra tokios gausios, kad tenka keisti įklotus ar tamponus kas valandą ar dvi, būtinai kreipkitės į gydytoją, kad padėtų surasti priežastį.

Taip pat kreipkitės į gydytoją, jei:

  • Jūsų ciklai labai nereguliarūs ir kaskart jų trukmė ženkliai skiriasi;
  • Jei jūsų ciklai trunka trumpiau nei 21 d. arba ilgiau nei 35 d.;
  • Jei nebuvo menstruacijų 3 mėnesius ar ilgiau;
  • Jei patiriate smarkų skausmą (ypač jei trukdo dirbti, mokytis ar tiesiog gyventi) ar neįprastus simptomus kraujavimo metu;
  • Jei kraujuojate tarp menstruacijų;
  • Jei mėnesinių metu kraujuojate labai gausiai (80 ml ir daugiau per visas kraujavimo dienas – ypač patogu pamatuoti naudojant menstruacinę taurelę; arba per dieną sunaudojate 5 ir daugiau tamponus ar paketus;
  • Jei po menopauzės vėl pradėjote kraujuoti;
  • Jei esate nėščia ir pastebėjote kraujingas išskyras.

Stebėti tikrąją savo kraujo spalvą gali padėti higieniniai paketai. Rinkitės tokius, kurie nebūtų išmarginti spalvotais raštais.

Naudodamos Gentle Day paketus ne tik galėsite stebėti spalvą, bet ir jausitės itin patogiai ir gaiviai, kadangi jie laidūs orui, sugeria gerokai daugiau nei kiti įklotai, o FAR-IR Anion anijonų juostelė natūraliu būdu apsaugo nuo blogo kvapo ir bakterijų, kurios įprastame pakete pradeda daugintis jau po 20 min.

Šie paketai gali padėti, jei jus vargina vulvos odos sudirgimai, o kai kurios moterys dalinasi, kad joms sumažėjo menstruaciniai skausmai

Kviečiame stebėti savo menstruacijas ir sužinoti daugiau apie savo sveikatą.

Nuolat menstruacijų metu nerimaujate dėl pratekėjimų darbe, mokykloje, sportuodamos, miegodamos...? Išbandykite inovatyvias menstruacines kelnaites, kurios leidžia odai kvėpuoti, o kartu aspaugo patalynę ir drabužius nuo pratekėjimų. Pirkite pigiau su nuolaidos kodu JOKIUAVARIJU!

Skaitykite daugiau >> Koks gali būti makšties kvapas?

Konsultavo akušerijos-ginekologijos gydytoja Paulina Blotnienė

Grįžti į Blog'ą