6 faktai apie makštį ir vulvą

6 faktai apie makštį ir vulvą

Dar vis pastebima, kad makštis ir vulva - žodžiai, kurie dažnai naudojami kaip sinonimai. Apklausa socialiniuose tinkluose parodė, jog maždaug pusė atsakiusiųjų tiksliai nežino, kuo skiriasi makštis nuo vulvos. O jūs ar žinojote šiuos 6 faktus apie makštį ir vulvą?

1 faktas - Makštis ir vulva nėra tas pats.

Pirmiausia, makštis yra viduje, o vulva išorėje. Makštis - tai tarsi kanalas, kuris jungia gimdą su išoriniais lytiniais organais. O išoriniai lytiniai organai ir yra vadinami vulva. Vulvos dalys yra šios: gakta, lytinės lūpos, varputė (kitaip - klitoris), makšties prieangio stormuo ir makšties prieangis. 

Menstruacijų metu į makštį kišamas tamponas ar menstruacinė taurelė, nes būtent pro makštį pasišalina menstruacinis kraujas. Kartais moterys mūsų klausia, ar reikia išsiimti tamponą ar taurelę einant šlapintis. Trumpai atsakant - ne, nereikia, juk šlapinamės ne pro makštį, o pro šlapimo angą, kuri yra tarp klitoriaus ir makšties.

2 faktas -  Makšties plauti nereikia.

Makštis pati savaime išsivalo, todėl jos plauti nereikia. Atvirkščiai, makšties plovimas gali sukelti sveikatos problemų. Plaunant makštį vandens srove išplaunamos gerosios bakterijos, pakinta makšties pH, suardomas natūralus balansas, todėl gali prasidėti pienligė, bakterinė vaginozė ir kitos ligos. Be to, padidėja dubens uždegiminės ligos rizika, galimai padidėja gimdos kaklelio vėžio rizika, gali atsirasti sunkumų pastoti.

Taigi kasdien ryte vakare šiltu vandeniu prausiame savo išorinius lytinius organus - vulvą. Prausimui galima naudoti ir švelnų, bekvapį, hipoalerginį, tinkamo pH intymios higienos prausiklį.

3 faktas - Makšties ilgis nesusijęs su kūno dydžiu ar forma.

Makštis gali būti įvairių ilgių ir tai nepriklauso nuo moters ūgio, svorio, apimčių, sudėjimo. Priekinės makšties sienelės ilgis pasitaiko nuo 4,4 cm iki 8,4 cm. Tuo tarpu galinė makšties sienelė, esanti arčiau išangės, būna ilgesnė ir siekia nuo 5,1 cm iki 14,4 cm (Jen Gunter MD, The Vagina Bible).

Svarbu žinoti savo makšties ilgį, kai renkatės menstruacinę taurelę. Makšties ilgis matuojamas įkišus švariai nuplautą rodomąjį pirštą. Jei makštis trumpesnė, reikia ieškoti trumpesnės menstruacinės taurelės, o jei ilgesnė - patogiau bus naudoti ilgesnę taurelę. Gamintojai taurelės išmatavimus nurodo prekės aprašyme.

4 faktas - Makštis yra elastinga.

Lytiškai susijaudinus makštis atsipalaiduoja, sudrėksta ir šiek tiek išsiplečia, o vaginalinio gimdymo metu jos skersmuo gali padidėti net iki 12-14 cm. Makšties elastingumas ir tamprumas sumažėja po vaginalinio gimdymo bei su amžiumi. Dažnas vaginalinis seksas ar menstruacinės taurelės naudojimas makšties „neištampo“.

Ką turėtumėte žinoti norėdamos sutvirtinti makšties raumenis po gimdymo? Makštį pradėti stiprinti galima netrukus po gimdymo, tačiau pratimai neturėtų sukelti skausmo, spaudimo/sunkumo jausmo, šlapimo nelaikymo. Dubens dugno specialistė, nėščiųjų ir gimdyvių trenerė Vaiva Bertašiūtė pasakoja, kad Kėgelio pratimai (dubens dugno aktyvacijos) yra efektyvus būdas sustiprinti dubens dugno raumenis hipotonuso atveju. Tačiau hipertonuso atveju, kai yra įtampa dubens dugno raumenyse, Kėgelio pratimai gali pabloginti situaciją.

Kaip ir visi raumenys mūsų kūne, dubens dugno raumenys turi mokėti pilnai atsipalaiduoti ir pilnai susitraukti. Jeigu jie yra „įstrigę“ įtampos būsenoje, iš pradžių juos reikėtų atpalaiduoti, o tik paskui stiprinti. Galbūt atrodytų, kad įtampa dubens dugno raumenyse retas dalykas, tačiau tokių atvejų vis dažniau, ypač dėl nuolatinio streso, kurį mes dažnai talpiname savo kūne.

Kuo toliau, tuo dažniau pastebima, kad izoliuoti Kėgelio pratimai nėra optimaliausias būdas stiprinti dubens dugno raumenis. Geriau tai daryti funkcionaliai, dirbant kartu su kvėpavimu ir prisitaikant prie raumenims tenkančio krūvio. Tad norėdamos saugiai ir efektyviai sustiprinti makšties, dubens dugno raumenis, kreipkitės pagalbos į specialistus

5 faktas - Pasaulyje nėra tobulos vulvos standarto.

Kiekviena vulva yra savita ir normali tokia kokia yra. Tarkime, lytinės lūpos gali būti nevienodos abejose pusėse ir tai normalu. Arba mažosios lytinės lūpos (ilgis gali būti nuo <1 iki 5 cm) gali būti ilgesnės už didžiąsias lytines lūpas ir tai normalu. 

Pasižvalgykite po menininko Jamie McCartney kūrinį „The Great Wall of Vagina“, kuriame įamžintos 400 įvairaus amžiaus modelių vulvos. Dirbdamas prie šio kūrinio menininkas išgirdo, kiek daug nepatenkintų savo vulvos išvaizda ir galvojančių apie kosmetines lytinių lūpų operacijas. Todėl jo kūrinys - tarsi pareiškimas, kad kiekviena vulva, panašiai kaip veidai, yra unikali, išskirtinė ir nėra tobulų ar netobulų vulvų. 

6 faktas - Svarbu mokyti vaikus taisyklingų lytinių organų pavadinimų.

Vulva, makštis, gimda, varpa, sėklidės - kūno dalys, kurių nereikėtų gėdytis ištarti garsiai. Galbūt tėvai mus auklėjo kitaip, apie tai niekas nekalbėjo, girdėdavome tokius pavadinimus kaip „putytė“, „dziundė“, „peliukas“, „straubliukas“ ir panašiai, bet tai nereiškia, jog tai teisinga ir gerai. Išmokykite vaikus teisingai vadinti lytinius organus.

Psichologai, seksologai, gydytojai teigia, kad labai svarbu mokyti vaikus vadinti lytinius organus anatominiais pavadinimais, nes tai gali padėti apsisaugoti nuo seksualinės prievartos. Vaiko kūno pažinimas, žinios apie lytinius organus atgraso galimus seksualinius smurtautojus. 

Tikiuosi jums patiko šie 6 faktai apie makštį bei vulvą ir sužinojote kažką naujo. Jei buvo įdomu, pasidalinkite straipsniu. 

Grįžti į Blog'ą