Kodėl makšties išskyros išbalina kelnaites?

Kodėl makšties išskyros išbalina kelnaites?

Ar ir jums kartais atrodo, kai nesidalini kažkokia informacija, tai lygtais tik tau vienai taip ir nutinka? Kai jau kažkelintą kartą po skalbimo pamačiau išblukintą kelnaičių klynelį, paklausiau apie tai mūsų bendruomenės Instagram'e. Pasirodo, net 84 proc. atsakiusių pažymėjo, kad makšties išskyros yra išbalinę kelnaites ir jų klynelis nebeatrodo estetiškai.

Paklausėme „Gerovės klinikos“ gydytojos akušerės-ginekologės med. dr. Gretos Balčiūnienės, kodėl išskalbus kelnaites, galime pamatyti išbalintą klynelį. Bet pradėkime nuo pradžių - kas yra makšties išskyros, koks jų pH ir pan.

Kas yra makšties išskyros?

Mūsų makštis - ypatinga tuo, kad ji pati savaime išsivalo ir jos tikrai nereikia plauti iš vidaus. Ji nuolatos drėkinama išskyrų - gimdos kaklelio ir makšties prieangio gaminamų gleivių bei pro makšties sienelę prasisunkiančio skysčio. 

Pasak gydytojos Gretos Balčiūnienės, makštyje yra gerųjų bakterijų, vadinamų laktobacilomis. Šios gerosios bakterijos ypatingai svarbios palaikant sveiką makšties mikroflorą.

Svarbu žinoti, kad makšties išskyrų konsistencija, spalva ir kiekis gali skirtis priklausomai nuo menstruacinio ciklo fazės, hormonų svyravimų, seksualinio aktyvumo ir bendros sveikatos.

Skaitykite >>> Mėnesinių ciklas ir gimdos kaklelis

Makšties pH 

Būtent makštyje esančios laktobacilos padeda palaikyti optimalų makšties rūgštingumo lygį. Sveikos makšties pH siekia 3,8-4,5 - toks pH yra ryškiai rūgštinis (neutralus pH yra – 7,0). Žemesnis (rūgštinis) pH yra ypatingai svarbus apsaugai nuo infekcijų, nes neleidžia daugintis „blogosioms“ bakterijoms.

Gydytoja Greta pasakoja, kad, pavyzdžiui, menstruacijų metu makšties pH padidėja, tampa mažiau rūgštinis, nes kraujo pH yra apie 7,4. Būtent dėl sumažėjusio makšties rūgštingumo per mėnesines ar po jų gali pasireikšti makšties pienligė ar kita infekcija. Sperma, patekusi į makštį, taip pat gali pakeisti pH ir sutrikdyti makšties mikroflorą, nes spermos pH siekia 7,2-8,0.

Išbalintos kelnaitės - ar reikia nerimauti?

Kai rūgštingos išskyros patenka ant kelnaičių, jos laikui bėgant gali išbalinti klynelio spalvą. Dažnai galima pastebėti, kad ant ryškesnės spalvos kelnaičių klynelio atsirado šviesesnių, išbalusių dėmių. Gydytoja sako, kad svarbu nusiraminti ir suprasti, kad tai tikrai nereiškia jokios ligos ar kad kelnaitės nešvarios arba prastesnės kokybės. Tai – natūralus procesas, reiškiantis kad makšties terpė yra rūgštinė, būtent tokia, kokia ir turi būti.

Jei neturite kelnaičių su išblukusiu klyneliu, valio - jums pasisekė. Tai nereiškia, kad kažkas blogai ir reikėtų susirūpinti savo makšties sveikata, jei nejuntami jokie simptomai. Tiesiog skirtingoms moterims būdinga skirtinga mikroflora, kai kažkuriuo metu tam tikrų makšties bakterijų santykis gali pasikeisti ir jos gali turėti didesnį poveikį kelnaičių audiniui.

Medvilnė vs sintetika

Medvilnės ir sintetiniai pluoštai dažomi skirtingu būdu. Sintetiniai pluoštai - poliesteris, poliamidas, viskozė - atsparesni rūgštinės terpės poveikiui, todėl vargu, ar pamatysite išbalintų dėmių ant sintetinių kelnaičių. 

Tuo tarpu medvilnės pluoštas nėra atsparus rūgštinei terpei - štai kodėl makšties išskyros dažniausiai nublukina medvilnės kelnaites. Tačiau tai nėra priežastis kasdienai nesirinkti medvilnės kelnaičių. Atvirkščiai, medvilnės kelnaites rekomenduoja gydytojai ginekologai dėl puikių savybių - laidumo orui, sugeriamumo, didesnio komforto.

------------------

Jei iki šiol nerimavote dėl išblukintų kelnaičių, tikiuosi kartu su gydytoja Greta nuraminome jus - visiškai normalu, kad taip gali nutikti.

Grįžti į Blog'ą