Mėnesinių ciklas ir gimdos kaklelis

Mėnesinių ciklas ir gimdos kaklelis

Žinote, kuo moterų hormoninė sistema skiriasi nuo vyrų? Vyrams būdingas paros hormonų ciklas - testosterono lygis kyla ir mažėja dienos bėgyje. Tuo tarpu moterys turi ~28 dienų hormoninį ciklą su 4 fazėmis, kurių metu keičiasi nuotaika, energijos lygis, produktyvumas, fiziniai bei emociniai poreikiai. Visą tai įtakoja cikliniai hormoniniai pokyčiai moters organizme.

Šį kartą aptarsime, kaip keičiasi gimdos kaklelis skirtingose ciklo fazėse. Gimdos kaklelio apatinė dalis yra makštyje ir jis jungia gimdos ertmę su makštimi. Apskritai, gimdos kaklelis - labai paslaptingas. Nei mes matome jį, nei greičiausiai tikriname jį pačios.

Tačiau norint gerai pažinti savo kūną ir savo vaisingumą, nepakanka matuoti temperatūros, stebėti makšties išskyrų pokyčius - patartina suprasti ir gimdos kaklelio pasikeitimus skirtingose ciklo fazėse. Ciklo metu keičiasi gimdos kaklelio gleivės, jo aukštis, audinio struktūra ir atsivėrimo dydis.

Menstruacijos

Mėnesinių ciklas pradedamas skaičiuoti nuo pirmos kraujavimo dienos ir baigiasi dieną prieš kitas menstruacijas. Menstruacijos - tai pirmoji ciklo fazė, kuri trunka 4-7 dienas.

Šioje fazėje gimdos kaklelis yra žemai ir tvirtos struktūros. Įkišus švarų rodomąjį pirštą į makštį, gimdos kaklelis jaučiamas kaip nedidelis iškilimas, primenantis nosies galiuką. Paprastai gimdos kaklelio anga šiek tiek prasivėrusi, kad galėtų ištekėti menstruacinis kraujas.

Šioje ciklo fazėje gimdos kaklelis būna žemiausioje padėtyje, todėl renkantis tinkamą menstruacinę taurelę, rekomenduojama makšties gylį matuoti būtent šiuo metu, kad taurelė nebūtų nei per ilga, nei per trumpa.

Nuotraukoje 35 m. negimdžiusios moters gimdos kaklelis mėnesinių metu (publikuojama su leidimu iš projekto beautifulcervix.com):

Folikulinė fazė

Kai baigiasi menstruacijos, gimdos kaklelis pradeda kilti aukščiau. Anga pradeda po truputį atsivėrinėti daugiau, gimdos kaklelis minkštėja, palietus jis gali būti jaučiamas šiek tiek šlapias ir/ar slidus.

Kartu gali kisti ir makšties išskyros - iš karto po menstruacijų jos būna balkšvos, tirštesnės, arčiau ovuliacijos - skystėja, skaidrėja, išskyrų gausėja. 

Folikulinės fazės trukmė priklauso nuo ciklo trukmės ir kada įvyksta ovuliacija. Ši fazė trunka iki ovuliacijos, kuri įprastai įvyksta 10-14 ciklo dieną, jei yra 28 dienų mėnesinių ciklas.

Paauglėms yra normalu pirmus metus nuo mėnesinių atsiradimo turėti ciklą iki 45 dienų. Tokiu atveju, folikulinė fazė gali trukti iki 31 dienos. Vyresnėms moterims, kurių ciklas iki 35 dienų, folikulinė fazė truks iki 21 dienos.

Tos pačios moters gimdos kaklelis folikulinėje fazėje:

Ovuliacija

Tai pati trumpiausia ciklo fazė ir trunka maždaug 1 parą. Paprastai įvyksta likus 14 dienų iki kitų menstruacijų, jei nėra jokių sutrikimų. Ovuliacija įvyksta, kai organizme išsilaiko aukštas (pikinis) hormono estrogeno kiekis iki 24-36 val. 

Ovuliacijos metu gimdos kaklelis pakyla į savo aukščiausią padėtį ir jaučiasi minkštas, šlapias, slidus bei atviras. Anga atsiveria, kad spermatozoidai galėtų patekti į gimdą ir apvaisinti kiaušinėlį.

Ar girdėjote apie „vyzdžio“ fenomeną? Ovuliacijos metu gimdos kaklelio anga - ovali, plati, o gleivės skaidrios, blizgančios, tad vaizdas primena akies vyzdį. Ginekologai mėgsta pajuokauti, kad „tu žiūri į gimdos kaklelį, o gimdos kaklelis žiūri į tave“.

Gimdos kaklelio išskyrų pagausėja, jos gali būti skaidrios ir tąsios - primena termiškai neapdoroto kiaušinio baltymą. Tai vaisingiausias menstruacinio ciklo laikas. Kartu nereikia pamiršti, jei neplanuojate nėštumo, kad spermatozoidai gali išlikti gyvybingi maždaug 5 paras, tad galima pastoti turėjus nesaugių lytinių santykių iki ovuliacijos likus 5 dienoms. Ovuliacinis kiaušinėlis gyvybingas išlieka apie 18-24 val.  

Tos pačios moters gimdos kaklelis ovuliacijos metu:

Liuteininė fazė

Po ovuliacijos gimdos kaklelis pasislenka žemiau ir tampa tvirtesnės struktūros, minkštumas dingsta, jo anga užsiveria.

Jei moteris nepastoja, gimdos kaklelis grįžta į pradinę padėtį ir tekstūrą -  prasideda naujas menstruacinis ciklas.

Jei moteris pastoja, gimdos kaklelis pakyla ir tampa minkštas, tačiau anga lieka užsivėrusi. Taip gali įvykti praėjus maždaug 12 dienų po ovuliacijos arba vėliau.

Esant 28 dienų mėnesinių ciklui ir ovuliacijai įvykus 14 ciklo dieną, liuteininė fazė trunka 14 dienų. Šioje fazėje makšties išskyrų gali sumažėti, jos sutirštėja, tampa balkšvos.

Tos pačios moters gimdos kaklelis liuteininėje fazėje:

Kiekviena iš mūsų esame labai skirtingos, tad ir gimdos kaklelio pokyčiai menstruacinio ciklo metu gali būti skirtingi. 

Gimdos kaklelio tikrinimas kartu su bazinės kūno temperatūros matavimu, makšties išskyrų pokyčių stebėjimu, ovuliacijos testais gali būti naudingas būdas vaisingumo ir ovuliacijos stebėjimui tiek norint pastoti, tiek saugantis nuo nėštumo. Bet... gydytojai ginekologai rekomenduoja gimdos kaklelio tikrinimą palikti jiems, nes kiekvienas „lindimas“ į makštį gali paveikti jos mikroflorą ir padidinti infekcijų riziką.

Ar jūs gerai pažįstate savo kūną ir vaisingumą?

Konsultavo gydytoja akušerė ginekologė doc. med. m. dr. Kristina Jarienė. Užsukite naudingos informacijos į gimdoskaklelis.lt

Grįžti į Blog'ą