Gimdos kaklelio vėžys - kaip galime užkirsti jam kelią

Gimdos kaklelio vėžys - kaip galime užkirsti jam kelią

Eiti pas ginekologą ir dar kasmet, na, reta tokia pareiginga esame. Nors aš ir pati dirbu tokioje srityje, kur jau beveik pati žinau tiek, kiek žino ginekologas, prisipažinsiu - nesu iš pareigingųjų. Tačiau vieno dalyko nepraleidžiu, tai kas 3 metus nemokamai pasitikrinti dėl gimdos kaklelio vėžio. Kaip tik vakar apsilankiau pas ginekologę ir, pasirodo, sausis yra gimdos kaklelio vėžio prevencijos mėnuo.

Tad apie tai, kas yra PAP testas, ŽPV virusas ir tai, kaip Lietuvoje yra vykdoma gimdos kaklelio prevencija, dalinuosi ir su jumis. Tikiuosi ši informacija jus įtikins reguliariai apsilankyti pas savo gydytoją dėl jūsų pačios sveikatos.

Kasmet Lietuvoje apie 450 moterų diagnozuojamas gimdos kaklelio vėžys. Apie 200 moterų kasmet miršta nuo gimdos kaklelio vėžio.

Gimdos kaklelio vėžys yra antras dažniausias onkologinis susirgimas 15-54 m. amžiaus moterų grupėje Europos Sąjungos šalyse, ketvirtas - pasaulyje ir šeštas - Lietuvoje.

Lietuva išsiskiria vienu didžiausių mirtingumu nuo gimdos kaklelio vėžio Europoje. Ar tai neskamba bauginančiai šalyje, kur turime galimybę nemokamai išsitirti?

Onkoginekologė Birutė Intaitė LRT transliuotoje laidoje pasakojo apie tyrimą, kuris buvo atliktas Nacionaliniame vėžio institute (NVI). Šis tyrimas parodė, kad 70 procentų moterų, mirusių nuo gimdos kaklelio vėžio 5 metų laikotarpyje (buvo tirta 715 mirčių atvejų), visiškai nesitikrino dėl gimdos kaklelio vėžio nei pas šeimos gydytoją, nei pas ginekologą.

Tyrimas atskleidė, kad net 86 proc. moterų gali išvengti gimdos kaklelio vėžio, jeigu laiku atvyktų atlikti gimdos kaklelio PAP testą, t.y. gimdos kaklelio ląstelių citologinį tyrimą, kai paimamas onkocitologinis gimdos kaklelio tepinėlis, kurį ištyrus nustatoma, ar gimdos kaklelio gleivinės ląstelėse yra ikivėžinių pokyčių. 

Gimdos kaklelio vėžio galima išvengti skiepijantis bei reguliariai (kas 3 metus) darant PAP testą ir nepamirštant kasmet apsilankyti pas ginekologę.

GIMDOS KAKLELIO VĖŽIO PATIKRA

Nacionalinė gimdos kaklelio vėžio patikros programa Lietuvoje įgyvendinama nuo 2004 m. Ji skirta ikivėžiniams gimdos kaklelio susirgimams ir pradinėms vėžio stadijoms išsiaiškinti.

Pagal šią programą:

  • moterims nuo 25 iki 34 metų (imtinai) yra atliekamas nemokamas citologinis tyrimas iš gimdos kaklelio kas 3 metus. Yra galimybė ir verta atlikti tyrimą skystoje terpėje, sumokėjus kainų skirtumą (apie kelis eurus).
  • 35 – 59 metų (imtinai) moterims – kas 5 metus yra atliekamas nemokamas aukštos rizikos ŽPV, kuris yra pagrindinis gimdos kaklelio vėžio rizikos veiksnys, tyrimas. Jaunesnėms moterims aukštos rizikos ŽPV aptikimas nerekomenduojamas dėl itin dažno viruso paplitimo šioje amžiaus grupėje bei didelės tikimybės virusui išnykti, nesukėlus jokių gimdos kaklelio pokyčių. 

Procedūra trunka mažiau nei penkias minutes ir yra neskausminga, nors kartais atliekant procedūrą galimas nežymus diskomfortas ir po to galimas kraujavimas. Jei randama pakitimų, gydytojas informuoja apie tolesnes procedūras. Jei norite daugiau sužinoti apie šį tyrimą, skaitykite Valstybinio patologijos centro tinklapyje.

Be to, visoms moterims nuo 35 metų kas 5 metus priklauso NEMOKAMAS ištyrimas dėl infekuotumo didelės rizikos ŽPV, kuris yra pagrindinis gimdos kaklelio vėžio rizikos veiksnys. Visoms moterims, kurioms yra aptinkamas didelės rizikos ŽPV, NEMOKAMAI atliekamas citologinis tyrimas iš tos pačios skystosios terpės tyrimo, kuriame buvo ieškoma ir ŽPV. Dar vienas puikus informacijos šaltinis - gimdoskaklelis.lt.

„Reguliari patikra atliekant onkocitologinius tyrimus sumažina mirčių nuo gimdos kaklelio vėžio skaičių, kadangi ji padeda nustatyti moteris, kurių rizika susirgti yra padidėjusi. Kai ikivėžiniai pakitimai yra išgydomi, vėžio išsivystymo išvengiama.“ 

KUR KREIPTIS?

Kreipkitės į savo šeimos gydytoją, jei negaunate kvietimo iš įstaigos, kurioje esate prisirašiusi.

KĄ REIKIA ŽINOTI PRIEŠ ATLIEKANT GIMDOS KAKLELIO TYRIMĄ?

Kad būtų galima tiksliau nustatyti pakitimus, paimti tepinėlį reiktų tam tikrą ciklo dieną. GeriausiaI PAP testą atlikti tarp 10 ir 20 dienos, skaičiuojant nuo pirmos mėnesinių dienos.

Prieš šį tyrimą 2 dienas patartina susilaikyti nuo bet ko, kas gali netiksliai atspindėti tyrimą: lytinių santykių, tamponų, kremų į makštį, žvakučių, prausiklių ir kt, bei jokiais būdais neplauti makšties (kurios ir taip nerekomenduojama plauti - prausiam tik vulvą, išorinius lytinius organus).

GIMDOS KAKLELIO VĖŽIO POŽYMIAI - JŲ GALI IR NEBŪTI

Didžiausią klaidą daro moterys, laukiančios šios ligos požymių. Gimdos kaklelio vėžys ankstyvosiose stadijose retai pasireiškia kokiais nors požymiais. Daugeliu atvejų nekontroliuojami ikivėžiniai pakitimai ir gimdos kaklelio vėžys vystosi ne vienus metus. Tad reguliariai tikrinantis didesnė tikimybė anksti diagnozuoti ligą ir sėkmingai ją gydyti.

Tik vėlyvosiose vėžio stadijoje atsiranda simptomai. Susirūpinkite ir kreipkitės į gydymo įstaigą, jei:

  • kraujuojate ar teplioja kraujingomis išskyromis iš makšties po lytinių santykių, ne mėnesinių metu arba po menopauzės,
  • atsirado gausios vandeningos, itin nemalonaus kvapo išskyros,
  • lytiniai santykiai tapo skausmingi,
  • atsirado skausmai pilvo apatinėje dalyje, mažajame dubenyje,
  • pradėjo tirpti ir tinti kojos,
  • atsirado tuštinimosi, šlapinimosi sutrikimai, inkstų skausmai (vėlyvoje vėžio stadijoje).

KAS SUKELIA GIMDOS KAKLELIO VĖŽĮ?

Nustatyta, kad gimdos kaklelio vėžį ir ikivėžinius pakitimus dažnai sukelia žmogaus papilomos virusas (ŽPV)*. Statistikos duomenimis, didžiausia tikimybė užsikrėsti ŽPV yra maždaug 20 moters gyvenimo metais, kai pradedamas lytinis gyvenimas.

Atrasta apie 200 ŽPV tipų, tačiau tik agresyviausi ŽPV tipai (16 ir 18) atsako už 70 proc. gimdos kaklelio vėžio atvejų, o likę aukštos rizikos ŽPV tipai (konkrečiai, 31, 33, 35, 45, 52 ir 58) – už papildomus 20 proc. ligos atvejų. Be to, ŽPV sukelia ne tik gimdos kaklelio vėžį, bet ir kitas onkologines ligas. Lietuvoje kas ketvirta 18-55 m. amžiaus moteris yra infekuota aukštos rizikos ŽPV.

GIMDOS KAKLELIO VĖŽIO PREVENCIJA

ŽPV užsikrėsti gali tiek moterys, tiek vyrai. Riziką užsikrėsti ir perduoti ŽPV mažina:

  • ankstyvų ir nesaugių lytinių santykių vengimas,
  • barjerinės kontracepcijos naudojimas (prezervatyvai tik sumažina tikimybę užsikrėsti ŽPV, tačiau galimybė užsikrėsti išlieka),
  • žalingų įpročių (ypač rūkymo) atsisakymas,
  • vakcinacija - tai svarbiausia.

Lietuvoje turime nemokamą skiepų nuo ŽPV programą mergaitėms nuo 11 metų, o nuo 2023 m. vasario mėn. ir berniukams, skiepijant devynvalente vakcina, kuri sukuria apsaugą užsikrėsti ŽPV! Efektyviausia skiepytis jauname amžiuje iki lytinio gyvenimo pradžios, tačiau tikrai verta ir galima vyresniame amžiuje.

* Remiantis Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija , žmogaus papilomos virusas (ŽPV) - tai DNR turintis virusas, kuris gyvena ir dauginasi žmogaus epitelinio audinio ląstelėse (odoje ir gleivinėse). Tai labai plačiai paplitusi ir daug tipų turinti virusų grupė. Kai kurie jų sukelia lėtinius uždegimus, kiti - karpas, treti - gimdos kaklelio, makšties, išangės, varpos vėžį. 

TIRTIS REIKIA IR PO MENOPAUZĖS

Jeigu visos moterys reguliariai apsilankytų pas ginekologą ir joms būtų atliekamas PAP testas, dauguma ikivėžinių pokyčių būtų nustatomi ir pagydomi nespėjus išsivystyti vėžiui.

Ypatingai gydytojai prašo atkreipti dėmesį į šiuos tyrimus ir reguliarią ginekologo apžiūrą moterims po menopauzės, kadangi šių moterų tarpe vyrauja mitas, kad po menopauzės jau nieko nebegali įvykti ir pas ginekologą lankytis nebūtina. Tad moterys paskatinkite ir savo mamas apsilankyti pas ginekologą.

Daugiau apie gimdos kaklelio vėžį pasiskaitykite NVI tinklapyje.

Grįžti į Blog'ą