sportas ir menstruacijos ar galima sportuoti menesiniu metu

Sportas ir menstruacijos – ar galiu sportuoti tomis dienomis?

Kartais tenka išgirsti, kad mergaitės menstruacijų metu turėtų susilaikyti nuo fizinio ugdymo pamokų. O dėl kokios priežasties mes – moterys, merginos, mergaitės – turėtumėm nejudėti tomis dienomis? Jokie moksliniai tyrimai nenustatė, kad sportas menstruacijų metu yra blogai. Atvirkščiai, judėjimas yra naudingas. Gulėjimas ir savęs saugojimas nuo bet kokios veiklos tikrai nepadės jaustis geriau. Taigi kuo naudingas sportas?

Palengvina PMS simptomus

Artėjant menstruacinio ciklo pradžiai daugelis moterų patiria priešmenstruacinį sindromą (PMS), kai jaučia didesnį nuovargį ir kitus fizinius simptomus, o nuotaikos svyravimai prilygsta pasivažinėjimui amerikietiškais kalneliais.  Reguliarus aerobinis judėjimas – greitas vaikščiojimas, bėgimas, plaukimas, važiavimas dviračiu - gali palengvinti šiuos simptomus.

Endorfinų dozė

Endorfinai – tai natūraliai smegenyse besigaminančios cheminės medžiagos, kurios padeda kovoti su skausmu ir stresu. Ne veltui jie dar vadinami laimės hormonais. Aktyvus judėjimas, sportas pakelia endorfinų lygį, kartu pagerėja nuotaika. Be to, jie natūraliai malšina skausmą, tad menstruacijų metu gali sumažinti pilvo maudimą ir turėti teigiamą poveikį bendrai savijautai.

Kovoja su skausmu

Dismenorėja – tai skausmingos menstruacijos, pasireiškiančios apatinės pilvo dalies spazminiu skausmu.  Ją patiriančios merginos ar moterys žino, kaip būna sunku tomis dienomis. Tačiau gera naujiena - pavyzdžiui, lengvas pasivaikščiojimas gali padėti palengvinti šį simptomą.

Kokias treniruotes rinktis menstruacijų metu?

Pirmosios mėnesinių dienos dažniausiai būna nepatogiausios ar nemaloniausios dėl gausesnio kraujavimo. Jei savijauta būna pakankamai gera ir norisi aktyviau pajudėti, tuomet iškyla klausimas „O kas, jei sportuojant kraujas pratekės?“

Geriausias pasirinkimas tomis dienomis būtų menstruacinė taurelė arba tamponai. O jei pratekės naudojant minėtas priemones? Išeitis – papildomai į kelnaites įsiklijuoti kasdienį įklotą. Kita alternatyva - specialios menstruacinės kelnaitės, visiškai apsaugančios nuo pratekėjimų. Štai jums ir puikus receptas nuo pratekėjimų menstruacijų metu: menstruacinė taurelė arba tamponai + menstruacinės kelnaitės=100 % apsauga nuo pratekėjimų.

Jūsų pasirinkimas -  paketai? Rinkitės sugeriančius geriausiai ir paslėpkite jų sparnelius dėvėdamos jau minėtas menstruacines kelnaites, kurios turi patentuotą dvigubą klynelį. Tinkamų priemonių pasirinkimas leis jums labiau pasitikėti savimi ir sportuoti be rūpesčių. Ką ir kaip sportuoti mėnesinių metu?

Vaikščiojimas arba mažo intensyvumo kardio treniruotės

Jei dažniausiai sportuojate intensyviai, ciklo pradžioje geriau rinkitės mažesnio intensyvumo judėjimą. Tam puikiai tiks pasivaikščiojimas, lengvesnės kardio ar aerobinės treniruotės (bėgimas, step, aerobika, šokiai). Svarbiausia, klausyti savo kūno ir pasirinkti tinkamą tempą. Ir tikrai nieko tokio leisti sau pailsėti, jei jaučiate, kad tik to ir norisi.

Jėgos treniruotės

Nėra jokių priežasčių atsisakyti treniruočių su svoriais menstruacijų metu, jei jums norisi taip sportuoti ir kūnas to prašo. Dėl mažesnio estrogeno lygio ciklo pradžioje gali būti, kad jausitės stipresnės atlikdamos pratimus su svoriais. Tačiau nepersistenkite - tai nėra pats tinkamiausias laikas gerinti svorio kėlimo rekordus. Jei jaučiate nuovargį, rinkitės mažesnius svorius, sulėtinkite tempą arba rinkitės kitaip pajudėti. Tiesiog klausykite savo kūno.

Joga arba pilatesas

Artėjant ciklo pradžiai rekomenduojami jogos ar pilateso užsiėmimai. Jie gali padėti kūnui atsipalaiduoti ir sumažinti pilvo spazmus, krūtų jautrumą ar raumenų nuovargį. Šių užsiėmimų metu atliekamas tempimas ir diafragminis kvėpavimas atpalaiduoja ne tik kūną, bet ir mintis. Giluminio kvėpavimo dėka atsipalaiduoja gimdos raumenys, todėl gali sumažėti pilvo skausmas menstruacijų metu. Šią kvėpavimo techniką galite atlikti ir be jokių papildomų pratimų.

Galbūt teko girdėti, kad tomis dienomis negalima atlikinėti apverstų jogos pozų (pavyzdžiui, stovėsena ant galvos, pusiau žvakė ir pan.)? Tiesa ta, kad šiuo metu nėra moksliškai įrodytas neigiamas tokių pozų poveikis.

Plaukimas

Nerkite į vandenį ir pajauskite, kaip atsipalaiduoja jūsų kūnas. Judėjimas pagerina kraujo cirkuliaciją kūne ir sumažina pilvo spazmus. Be to, plaukiojimas yra draugiškas sąnarių sveikatai bei sumažina apatinės nugaros dalies įtampą. Menstruacinė taurelė ar tamponai leis jums mėgautis vandens malonumais. Tik nepamirškite pasikeisti tampono prieš ir po pasiplaukiojimo. O taurelė šiuo atveju būtų pasirinkimas Nr. 1, nes jos galima netuštinti net iki 12 valandų, jei kraujavimas negausus.

Judėjimo nauda ne tik kūnui, bet ir psichinei sveikatai nenuginčijama. Tegul tai tampa kiekvienos iš mūsų - mergaitės, merginos ar moters -  gyvenimo būdu. O menstruacijos nėra stabdis susilaikyti nuo sporto tomis dienomis, ypač jei jums to norisi. Belieka pasirinkti mėgstamą judėjimo būdą – nesvarbu, ar tai būtų vaikščiojimas, bėgimas, jėgos ar kardio treniruotės, joga, pilatesas, intensyvumą ir tinkamas higienos priemones, kad jaustumėtės gerai ir užtikrintai nepaisant kraujavimo gausumo.

 

Grįžti į Blog'ą