silikonine menstruacine taurele ar tpe kokia taurele rinktis

TPE, silikoninė ar lateksinė menstruacinė taurelė – kurią pasirinkti?

Išsirinkti tinkamą menstruacinę taurelę nėra paprasta. Reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į formą, dydį, bet ir į medžiagą, iš kurios ji pagaminta. Taurelės gali būti gaminamos iš trijų medžiagų: silikono (dažniausiai), TPE (termoplastinio elastomero) ir natūralios gumos (latekso). Silikonas ir TPE yra priskiriami sintetinėms medžiagoms, tuo tarpu guma yra natūrali medžiaga, tačiau tai, kas natūralu, ne visada – geriausias pasirinkimas visomis prasmėmis. 

Tad jeigu nežinote, kokią menstruacinę taurelę rinktis, jums svarbus saugumas ir ekologija, skaitykite toliau.

Ekologija

Guma arba lateksas

Nors guma yra natūrali medžiaga, tačiau jai išgauti yra sunaudojama daug medžių, reikalinga didelė darbo jėga, auginamos didelės plantacijos. Gumos gamybos procesas reikalauja daug sąnaudų. Be to, gumos poreikis pasaulyje yra labai didelis, todėl tai yra didelė našta žemei. Po gamybos iš gumos lieka žaliavos atliekų, kurių perdirbti dar kartą negalima. Menstruacinės taurelės iš latekso yra labai patvarios, tačiau jų pasiūla rinkoje labai maža.

Medicininis TPE

Nors TPE gali būti įvairių rūšių, taurelėms gaminti naudojamas medicininis termoplastinis elastomeras (TPE). Šis TPE neturi jokių kenksmingų priemaišų ir yra gerokai brangesnis už paprastą TPE medžiagą.

Tai yra draugiškiausia gamtai medžiaga, iš kurios gaminamos taurelės. Jos gamybai sunaudojama mažiau energijos, ją galima lengvai perdirbti, išlydyti ir pagaminti kitą daiktą. Be to, gaminant TPE taureles beveik nelieka atliekų.

 

Deja, kol kas ne visos šalys priima šį produktą perdirbimui, tačiau šios taurelės gali būti artimesnės ZERO WASTE kategorijai, lyginant su silikono ar gumos taurelėmis. GENIAL DAY® taurelių medicininis TPE gaminamas Vokietijoje, o pačios taurelės Ispanijoje, iš kurios ir pasiekia Lietuvą bei kitas Europos valstybes.

Silikonas

Silikonas - tai skystas, elastingas, panašus į gumą plastikas, jis yra mažai toksiškas ir ilgaamžis. Ši medžiaga reikalauja gerokai daugiau gamybos sąnaudų lyginant su TPE. Beveik visas silikonas atkeliauja iš Kinijos. Silikoninės taurelės, deja, negali būti perdirbtos, po gamybos lieka atliekų. Nors taurelės iš silikono ir gali būti ilgaamžiškesnės nei TPE, tačiau visas taureles rekomenduojama keisti bent kas 1,5 – 3 metus.

Saugumas

Kadangi menstruacinės taurelės yra naudojamos makštyje, kurioje yra ne tik ypatinga rūgštinė terpė, mikroflora, bet ir itin pralaidžios įvairioms cheminėms medžiagoms makšties sienelės, labai svarbu pasirinkti saugią ir patikimą taurelę. Atkreipkite dėmesį į šiuos svarbius dalykus:

  1. Ar taurelės registruotos FDA (JAV)?
  2. Ar pasitikite šiuo prekės ženklu?
  3. Ar gamintojas nurodo, kokie testai buvo atlikti taurelėms?
  4. Kokia priemonės kaina (jeigu taurelė kainuoja mažiau nei 10 Eur, suabejokite tokios taurelės kokybe)?
  5. Jeigu kyla klausimų dėl saugumo, susisiekite su gamintoju - nebijokite paklausti.

Vienas iš menstruacinių taurelių saugumo indikatorių yra tai, ar taurelės registruotos Amerikoje FDA. Neapsigaukite, nors taurelių gamintojai rašo, kad „Approved by FDA“, tačiau ne visada tai yra tiesa. Tai galima patikrinti  įvedus prekės ženklo pavadinimą šiame registre. Kodėl tai svarbu? JAV taurelės yra priskiriamos II medicininių prietaisų grupei (tuo tarpu Europoje tai yra paprasta prekė, nereikalaujanti papildomos registracijos ar patvirtinimo). Tai reiškia, jog fabrikas, kuris gamina tokius produktus, turi būti akredituotas FDA. Šis procesas užtrunka kelis metus, į fabriką atvyksta atstovai iš FDA įvertinti žaliavų ir gamybos saugumo. Prekės ženklas, kuris parduoda taureles, negali registruoti savo produkto, jeigu jis nėra pagamintas FDA registruotame fabrike. GENIAL DAY® taurelė yra registruota FDA. 

genial day menstruacine taurele registruota fda


Kenksmingos medžiagos menstruacinėse taurelėse

Kaip įklotuose bei tamponuose, taip ir taurelėse gali būti aptinkama kenksmingų medžiagų.

Silikonai gaminami iš siloksanų. Siloksanai plačiai naudojami kosmetikoje, medicininių implantų, menstruacinių taurelių, indų gamyboje. Kai kurie iš jų kelia pavojų reprodukcinei ir imuninei sistemoms, jie toksiški žuvims. D4 ir D5 siloksanų naudojimas jau yra apribotas nuplaunamuose kosmetikos produktuose. Europos cheminių medžiagų agentūra savo rekomendacijoje siūlo griežtai reglamentuoti visus D4, D5 ir D6 siloksanų naudojimo būdus – neapsiriboti ribojimu tik asmens priežiūros bei valymo priemonėse.

2018 metais buvo paskelbtas Švedijos vyriausybės užsakytas tyrimas dėl kenksmingų cheminių medžiagų moteriškos higienos priemonėse. Jį atliko Švedijos cheminių medžiagų agentūra. Buvo tirtos ir 8 skirtingų gamintojų taurelės. 6 iš jų pagamintos iš silikono ir 2 - iš TPE (ta pati medžiaga, iš kurios gaminamos GENIAL DAY® taurelės). Buvo tiriami 6 rūšių siloksanų – D4, D5, D6, D7, D8, D9, benzofenono bei alavo organinių junginių kiekiai. Kiekybinės analizės metu 7 medžiagos viršijo protokolo ribą, o D5, D6, D7, D8 ir D9 buvo rastos visose silikoninėse taurelėse. Kai kuriose menstruacinėse taurelėse buvo rasta trijų medžiagų, kurių rizikos negalima vertinti, nes tiesiog nėra pakankamai informacijos apie šias medžiagas.

Tuo tarpu TPE taurelėse jokių žalingų cheminių medžiagų rasta nebuvo.

 

Ar reikėtų nerimauti dėl tokių silikoninių taurelių tyrimo rezultatų? Agentūra pateikė išvadą, jog visas tirtas silikonines menstruacines taureles saugu naudoti, nes rastų cheminių medžiagų koncentracija yra žema ir pagal turimus duomenis nedaro neigiamo poveikio sveikatai.

Kadangi mūsų įmonės misija - gaminti tokius produktus, kurie nekenktų moters organizmui, mes rinkomės saugiausią medžiagą taurelės gamybai - medicininį TPE. Be to, GENIAL DAY® TPE taurelės yra hipoalerginės – tai reiškia, jog jos sukelia gerokai mažesnę odos sudirgimo riziką, lyginant su lateksu bei silikonu. Taurelėms buvo atliktas biosuderinamumo testas ir nustatyta, jog produktas nekelia grėsmės organizmui, jam neturi poveikio biologinė aplinka (rūgštinė makšties terpė), kurioje jis naudojamas.

GENIAL DAY® taurelė buvo išrinkta saugiausiu pasirinkimu vienos aktyvistės JAV, kuri silikoninėse taurelėse aptiko dar ir kadmio (sunkiojo metalo, kuris klasifikuojamas kaip kancerogenas – galintis sukelti vėžį) pėdsakų.

 

Aišku, sunkiųjų metalų yra ir maiste. Kadmio daugiausiai aptinkama grūduose ir jų gaminiuose, riešutuose, sėklose, lapinėse daržovėse, šakniavaisiuose (bulvėse), miško grybuose, mėsoje ir mėsos gaminiuose, šokolade. Taip yra dėl aplinkos užterštumo sunkiaisiais metalais. Tad čia jau jums spręsti, ar norite kuo daugiau sumažinti galinčių pakenkti medžiagų savo aplinkoje. 

Kalbant apie saugumą noriu akcentuoti, kad visas taureles būtina dezinfekuoti jas išvirinant ne tik prieš pirmą naudojimą, bet ir po kiekvieno ciklo - taip išvengsite infekcijų, kurias gali sukelti bakterijos.

Patogumas

Pasidalinau su jumis savo žiniomis apie saugumą, o dabar pakalbėkime apie patogumą. Plačiau aptarsiu silikonines ir TPE menstruacines taureles, nes esu išbandžiusi bent 7 pati „savo kailiu“. Taurelės iš gumos bandžiusi nesu, tad negaliu komentuoti apie ją, nors esu girdėjusi, kad jos yra standžiausios iš visų taurelių (tai ne visada yra gerai).

Dauguma silikoninių taurelių, kurias pati išbandžiau, pasitaikė standesnės nei GENIAL DAY® TPE menstruacinė taurelė. Kuo standesnė taurelė, tuo ji lengviau išsiskleidžia makštyje, nes turi didesnį spaudimą, todėl moterims, kurių makšties sienelių raumenys yra labai stiprūs, geriau rinktis standesnę taurelę. Tačiau kuo taurelė standesnė, tuo didesnį diskomfortą sukelia įsidedant ir ypač išsitraukiant. Todėl jaunoms mergaitėms aš rekomenduočiau pradėti nuo S dydžio GENIAL DAY® TPE taurelės, nes ji yra pakankamai minkšta ir nesukelia didelio diskomforto įsikišant į makštį ir išsitraukiant.

TPE taurelės gali kai ką daugiau nei silikoninės. Kai kurios moterys, pasirinkusios silikoninę menstruacinę taurelę pastebi, kad jaučia diskomfortą ir norą dažniau šlapintis, nes silikoninė taurelė sudaro tolygų spaudimą į makšties sieneles nekeisdama savo formos, todėl gali spausti šlapimo pūslę.

TPE turi unikalią galimybę sušilti nuo kūno temperatūros ir taip prisitaikyti prie makšties formos, kuri pas mus yra ovali.

 

TPE taurelė suminkštėja ją nešiojant, todėl kai kurios moterys teigia, kad jos jaučiasi patogiau su TPE taurele. Naudojant šią taurelę, ji gali pakeisti formą ir tapti šiek tiek ovali. Tačiau dėl to nereikia nerimauti. Po to, kai taurelę išvirinsite, ji sugrįš į savo pradinę formą.

TPE taurelės rekomenduojamos toms, kurios yra alergiškos, jautrios silikonui.

Dažniausiai užduodami klausimai apie menstruacines taureles

Grįžti į Blog'ą