intymi higiena vasara

11 intymios higienos klaidų, kurių geriau nedaryti vasarą

Atrodo, vasara - toks nerūpestingas laikas, kai norisi ilsėtis, mėgautis šiluma, maudynėmis vandenyje. Karštą vasaros dieną prakaitas žliaugia upeliais ne tik nuo veido, pažastų, bet prakaituoja ir intymios vietos (išoriniai moters lytiniai organai – vulva, taip pat ir sėdmenys). Todėl šiuo metu itin svarbu tinkamai pasirūpinti ir savo intymia higiena bei švara.

Susipažinkite su klaidomis, kurių reikėtų vengti, kad makštis būtų sveika.

1 klaida. Ilgas tinginiavimas vandenyje

Vandenyje nėra sterilu, jame daug bakterijų, kurios gali sukelti nemalonius uždegimus, pavyzdžiui, šlapimo pūslės uždegimą. Tai labai skausminga ir nemaloni liga, kai šlapinantis atsiranda skausmas, deginimo jausmas, gali skaudėti nugaros apačią, šlapimas tapti rausvu  ir drumstu, jame gali atsirasti kraujo.

2 klaida. Nepasikeisti tampono po kiekvienų maudynių

Jei einate maudytis ir naudojate tamponą, po kiekvienų maudynių jį būtinai išimkite ir pakeiskite nauju. Tamponų alternatyva – menstruacinė taurelė, kuri kraują surenka, o didžiausias jos privalumas – kad jos nebūtina ištuštinti po kiekvienų maudynių, priklausomai nuo kraujavimo gausumo įmanoma išbūti net iki 12 valandų.

3 klaida. Nuolat būti su šlapiu „maudymuku“

Nesirenkite sausų drabužių ant šlapio maudymosi kostiumėlio. Baigusi maudynes persirenkite sausais apatiniais drabužiais.

4 klaida. Skusti sausą odą bikinio srityje

Labai svarbu, kad šia zona pasirūpintumėte bent dieną iki vandens malonumų. Skutant plaukelius oda pasidaro jautresnė, tad gali sudirgti.

Kaip teisingai skustis, kad po skutimosi ant odos neatsirastų spuogelių?

Skuskite tik gerai sudrėkintą odą, maudantis duše ar vonioje, kai plaukeliai suminkštėja nuo drėgmės. Skutamą zoną visada išmuiluokite švelniu bekvapiu muilu ar geliu, arba naudokite tam skirtas putas. Labai geras triukas  - naudoti plaukų kondicionierių, kuris gerai suminkština plaukelius. Plaukelių neskuskite prieš jų augimo kryptį, nes taip dar labiau dirginsite odą. Naudokite tik savo asmeninį skustuvą, kurį po panaudojimo sausai nušluostykite rankšluosčiu ir laikykite sausoje vietoje - taip skustuvo ašmenys neatbuks. Jei pastebėjote, kad skustuvas prastai skuta ir tarsi tempia plaukelius, vadinasi, laikas jį pakeisti nauju.

5 klaida. Plauti savo intymią zoną įprastu muilu

Tikriausia būna taip, kad prausiantis ir muiluojat intymią zoną pradeda graužti vulvą – reiškia, prausiate ją netinkama priemone. Mergaitėms ir jaunoms panelėms pakanka plauti tik šiltu vandeniu. NIEKADA netrinkite vulvos kempine. Mūsų intymios zonos oda yra itin plona ir labai greitai pažeidžiama, tad bet kokia netinkama priemonė greitai ją sudirgina. Netinkamos ir prikvėpintos higienos priemonės, kuriose būna daug įvairių chemikalų.

6 klaida. Menstruacijų metu naudojami orui nelaidūs ir dar prikvėpinti higieniniai paketai

Na, įsivaizduokite, kas atsitiktų su jūsų oda, jei ant jos uždėtumėte drėgną skudurą ir apvyniotumėte jį plastiko plėvele ir palaikytumėte 5 dienas, dar pridėkite ir karštą orą... Tikrai ne kas. Kai karšta, prakaituoja ne tik veidas, kūnas, bet ir intymios vietos. O kur yra drėgmė, karštis ir dar nelaidūs orui paketai, odai tai tikrai nepatinka, be to, atsiranda nemalonus kvapas. Dažnai tam, kad užmaskuotų tą kvapą, kai kurios moterys renkasi gėlėmis kvepiančius įklotus. Bet ar žinojote, kad tie chemikalai gali smarkiai sudirginti odą ir sukelti įvairius makšties uždegimus? Tad rinkitės kokybiškus, kuo natūralesnius, laidžius orui ir nekvepiančius nei ramunėlėmis, nei rožėmis įklotus bei paketus.

Gentle Day įklotai - geriausias pasirinkimas vasarą, kadangi jie puikiai praleidžia orą, pagaminti iš natūralių medžiagų be chemikalų, be to, jie turi geltoną anijonų juostelę, kuri apsaugos nuo odos sudirgimo ir blogo kvapo.

7 klaida. Nešioti aptemptas kelnes

Taip, jos labai populiarios ir dažna mergaitė ar moteris „įsibraškina“ į taip mylimus siaurus džinsus. Bet vasarą atidėkite šį drabužį į šalį - geriau rinkitės sijoną, suknelę arba plačius džinsus bei kelnes. Dėvint siauras kelnes, intymi zona labiau prakaituoja, į ją drabužis trinasi, o tai gali sukelti makšties uždegimą (pasireiškia vulvos niežėjimu, perštėjimu, gali atsirasti gausių išskyrų, kartais jos gali skleisti nemalonų kvapą).

Kadangi vasarą labiau prakaituoja ne tik pažastys, bet ir intymioji zona, bent kelis kartus dienoje šias vietas nuprauskite. Tam puikiai tiks ir švelnus prausiklis, kuris puikiai tinka ne tik intymiai higienai, bet ir visam kūnui. Atminkite, kad pažastis galima plauti ir įprastu muilu (tik vandens čia neužtenka), tačiau intymiai zonai nuprausti užteks ir šilto vandens.

8 klaida. Blogai nusausinti sunkiau pasiekiamas intymias vieteles

Dėl karščio ir drėgmės intymios zonos, kurios trinasi viena į kitą, gali iššusti, jas gali išberti. Todėl nusipraususi visada gerai nusausinkite visas paslėptas vieteles, o jei jūsų krūtys didesnės, tai nepamirškite zonos po jomis. Bet niekada lytinių organų netrinkite rankšluosčiu – tiesiog švelniai tapšnodama nusausinkite.

9 klaida. Nekreipti dėmesio į simptomus

Jei pajutote kažką neįprasto, pradėjo skaudėti šlapinantis, niežėti, perštėti intymioje zonoje, atsirado neįprastų išskyrų, kreipkitės į gydytoją. Ar žinojote, kad tamponai gali sukelti toksinio šoko sindromą (TŠS) - retą, bet pavojingą moters gyvybei ligą?

TŠS rizika yra didesnė paauglėms ir moterims iki 30 metų. Simptomai, rodantys, kad gali būti TŠS yra šie: staigi aukšta temperatūra (39º arba aukštesnė), silpnumas, vėmimas, galvos svaigimas, alpulys, raumenų skausmai, odos susierzinimas panašus į nudegimą. Jeigu pasireiškia vienas ar daugiau iš nurodytų simptomų, tuojau pat pašalinkite tamponą ir kreipkitės į geitąją pagalbą.

Gentle Day tamponai gali sumažinti TŠS riziką, nes turi hipoalerginį tinklelį, apsaugantį nuo tampono plaušelių prikibimo prie gleivinės.

10 klaida. Vasarą nešioti sintetines kelnaites

Atkreipkite dėmesį į savo kelnaičių sudėtį. Vasarą (ir ne tik) geriausiai rinktis medvilnines kelnaites. Kodėl medvilnines kelnaites? Nes jos gerai praleidžia orą, tuo tarpu sintetinės kelnaitės šia savybe nepasižymi, todėl oda labiau prakaituoja. Be to, medvilnės kelnaitės geriau sugeria išskyras. Gydytojai ginekologai rekomenduoja dėvėti medvilnės kelnaites, nes sumažėja makšties uždegimų rizika.

Medvilninės kelnaitės EiVi, ne tik puikiai tinka vasarai, yra patogios kasdien, tačiau jos turi ir specialų antrąjį klynelį, kuriame galima paslėpti paketo sparnelius, kad niekas jų nepamatytų iš išorės ir net neįtartų, kad jums mėnesinės.

11 klaida. Sintetiniai drabužiai

Visų pirma išsiaiškinkime, kokia medžiaga yra vadinama sintetine. Atkreipkite dėmesį į drabužių sudėtį gaminio etiketėje. Dažniausiai pasitaikančios sintetinės medžiagos yra poliesteris arba nailonas. Kodėl jos nelabai tinkamos karštą dieną? Nes dėvėdamos sintetinius rūbus, labiau prakaituosite, be to, jie mažiau laidūs orui. Tam, kad mažiau prakaituotumėte, drabužiai gerai sugertų drėgmę ir kvėpuotų, rinkitės natūralių pluoštų drabužius. Geriausia medžiaga vasarą yra linas, nes jis labiausiai kvėpuoja ir gerai sugeria drėgmę. Vasarą taip pat tinkami drabužiai, kurių sudėtyje yra medvilnės, šilko bei viskozės.

Švelniausi ir sveikiausi linkėjimai!

Grįžti į Blog'ą