Tamponai

Toksinio šoko sindromas – labai rimta liga!

Moterys, naudodamos tamponus, ilgai jų nekeisdamos nė nesusimąsto apie pasekmes. Galvos skausmas, pykinimas, prasta savijauta, alpimas, kartais net viduriavimas ar vėmimas – šie ir kiti išvardinti simptomai, kurių net nesusieja, jog tai gali būti toksinio šoko sindromas (TŠS). Simptomai gali atsirasti po 2-10 dienų.

Kažkada žurnale „Cosmopolitan“ teko skaityti merginos, vardu Kristina, bauginančią istoriją, kaip tamponas jos vos nepražudė (straipsnio pavadinimas: „Manęs vos nenužudė... mažytis tamponas“):

„Kristinai mėnesinės per atostogas nekeldavo jokio streso - kas čia ypatingo, įsikišai tamponą ir pirmyn. Viskas pasikeitė, kai vienas iš tų tamponų sukėlė gyvyvei pavojingą infekciją. Šiandien merginai - 25-eri, tačiau trūko visai nedaug, kad jos nebebūtų tarp gyvųjų.“

...O prieš keletą metų internete buvo publikuojamas straipsnis apie vienos manekenės siaubingai pasibaigusią istoriją - jai buvo amputuota koja dėl tamponų sukelto toksinio šoko sindromo (TŠS)!

Ar skaitote tas nuobodžias instrukcijas, kuriose aprašyta kiekvienai iš mūsų labai svarbi informacija apie TŠS?

Pavyzdžiui, AR ŽINOTE, KAD:

  • kai kurie tamponai neturi apsauginio tinklelio - tokiu būdu atsiskyrę plaušeliai gali likti prikibę prie makšties sienelės (daugiausia paskutinėmis dienomis, kai makšties kanalas yra sausesnis dėl negausaus kraujavimo), todėl tai gali būti priežastis didesnio bakterijų kaupimosi ir dauginimosi;
  • tamponą reikia keisti kas 3-4 val. nepriklausomai nuo kraujavimo gausumo;
  • rinktis mažesnio sugeriamumo;
  • tamponai iš medvilnės gali būti saugesni, nes jie geba surišti TŠS toksiną – 1 ar net sustabdyti jo gamybą;
  • nemiegoti naktį su tamponu - rinktis įklotus, menstruacinę taurelę arba menstruacines kelnaites skirtas miegui;
  • paskutinėmis menstruacijų dienomis (kai kraujavimas yra negausus) geriau naudoti mažus paketussugeriančius įklotus arba medium sugeriamumo menstruacines kelnaites be papildomų priemonių.

Dauguma tamponų, šiuo metu esančių rinkoje - pagaminti iš viskozės. Tai - gausiai absorbuojantis pluoštas. Šis pluoštas išsiplečia ir prilimpa prie makšties sienelių - gali sukurti palankią terpę bakterijoms, kurios sukelia toksinio šoko sindromą (TŠS). TŠS – reta, bet labai rimta liga. Ji ištinka tuomet, kai moterų kūnas aptinka svetimkūnį organizme. Norint išvengti TŠS rekomenduojama naudoti kuo mažesnio sugeriamumo, natūralaus medvilnės pluošto tamponus, juos dažnai keisti ir nešioti pakaitomis su higieniniais paketais.

TŠS priežastys

TŠS sukelia stafilokokų ir streptokokų išskiriami toksinai. Esant palankiai terpei (higieniniai tamponai, prisigėrę menstruacinių išskyrų, ar pooperacinės žaizdos), joje pradeda intensyviai daugintis bakterijos ir gausiai išskirti nuodingas medžiagas.

Bakterijų toksinai, patekę į kraują, sukelia neadekvatų imuninį atsaką, į patologinį procesą gali būti įtraukta beveik bet kuri organų sistema (širdies, inkstų, oda bei gleivinės, kepenys, virškinamasis traktas, nervų sistema). Tai sąlygoja ūmų kraujotakos nepakankamumą ir šoką. Tikimybė TŠS išsivystymui išauga, jei nusilpęs imunitetas.

TŠS gali vystytis bet kurio amžiaus moterims!

Vis daugiau ginekologų kalba apie tai, kad netinkamai parinktos ir naudojamos higienos priemonės sukelia moterims vis daugiau problemų, kurios gresia rimtais susirgimais. Norint išvengti TŠS, reikia rūpintis savo higiena - visada kruopščiai nusiplauti rankas - ir rinktis natūralius higienos produktus. Būkite atidžios ir atkreipkite dėmesį į produktų sudėtį, ženklinimą.

Gentle Day® tamponai skirti besirūpinančioms savo sveikata bei ekologija.

100% sertifikuotos ekologiškos medvilnės tamponai be pesticidų ar herbicidų likučių, nechloruoti. Naudodamos Gentle Day® tamponus išvengsite odos sudirgimo, makšties išsausėjimo, alerginių reakcijų ir kenksmingų chemikalų poveikio – sveikiau Jums ir aplinkai. Sertifikuoti pagal GOTS (Global Organic Textile Standard) ir ICEA (Instituto Certificazione Ambientale e Etica).

Kuo Gentle Day tamponai skiriasi nuo kitų?

 

Gentle Day® tamponai yra apsukti hipoalerginiu tinkleliu, kurį mes vadiname „saugumo tinkleliu“. Tai patentuota CottonLock technologija. Šis tinklelis apsaugo tamponą nuo pluošto atsiskyrimo ir suteikia tamponui glotnumą.

Kai kurie tamponai neturi tokios geros apsaugos, tokiu būdu atsiskyrę plaušeliai gali likti prikibę prie makšties sienelės (daugiausia paskutinėmis dienomis, kai kanalas yra sausesnis dėl negausaus kraujavimo), tai gali būti priežastis didesnei toksinio šoko sindromo rizikai būtent dėl bakterijų kaupimosi ir dauginimosi.

Gentle Day® tamponai neturi kenksmingų chemikalų, yra nechloruoti, be dioksino ir be kvapiklių. Dioksinas yra antrinė medžiaga, atsirandanti naudojant chlorą (balinančią medžiagą). Jis yra glaudžiai siejamas su vėžiu. Dėl dioksino toksinių savybių gali būti pažeidžiama ir moters reprodukcinė sistema. Tai siejama su endometrioze ir gali paveikti net imuninę sistemą.

Kada geriausiai naudoti tamponus?

Tamponus naudokite tik tada, kai tikrai reikia: sportuojant, maudantis, pirtyje ir pan. Kad jaustumėtės saugiau nešiodamos tamponus, į kelnaites įklijuokite Gentle Day® kasdienį įklotą arba nešiokite menstruacines kelnaites, apsaugančias nuo pratekėjimų. Įklotas apsaugos, jei laiku nespėsite pasikeisti tampono.

Naktį ar tuo metu, kai žinote, jog negalėsite laiku pasikeisti tampono (po 3-6 val.), geriau rinkitės Gentle Day® paketus, nes jie itin gerai sugeria, o anijonų juostelė apsaugo nuo nemalonaus kvapo bei bakterijų dauginimosi.

Menstruacinė taurelė, kuri kraują surenka, ne sugeria - dar geresnis pasirinkimas, nes ją tuštinti reikia gerokai rečiau (galite būti net iki 12 valandų), be to, rūpinsitės gamta, nes išmesite mažiau šiukšlių ir sutaupysite, kadangi daugiau nebereikės pirkti tamponų ar paketų.

Gentle Day® prekės ženklui gaminami tamponai buvo tirti nepriklausomose laboratorijose, kur buvo nustatyta, kad jie yra hipoalerginiai - „nedirginantys“ - ir yra įregistruoti JAV FDA (Food and Drug administration). Sertifikuoti ekologiški pagal GOTS ir ICEA.

 

Grįžti į Blog'ą