3 priežastys, kodėl mėnesinės vasarą gali būti gausesnės

3 priežastys, kodėl mėnesinės vasarą gali būti gausesnės

Instagram'e darėme moterų apklausą, ar jų mėnesinės vasarą būna gausesnės. Beveik pusė atsakė, kad taip.

Paklausėme gydytojos akušerės ginekologės doc. med. m. dr. Kristinos Jarienės, kodėl taip nutinka, kokios priežatys lemia gausesnį kraujavimą šiltuoju metų laiku. Gydytoja išskyrė 3 priežastis, tad skaitykite toliau ir sužinokite, kokios jos.

1. Karštis - pats savaime stresas organizmui

Net jei mums taip ir neatrodo ar skamba keistai - bet koks stresas iš karto turi didelę įtaką hormonų (estrogenų ir progesteronų) sintezei kiaušidėse. O streso mūsų gyvenime tikrai netrūksta. Stresą sukelti gali labai daug veiksnių, apie kuriuos nepagalvojame: tiek nepakankamas, tiek per didelis fizinis aktyvumas, persivalgymas, badavimas, žalingi įpročiai, sėdimas darbas, aplinkos triukšmas, nuolatinis telefono „skrolinimas“, noras kontroliuoti aplinką, bendravimas su nepatinkančiais žmonėmis ir kt.

2. Vasarą kūnas gamina daugiau vitamino D

O vitaminas D skatina didesnį folikulus stimuliuojančio hormono (FSH) išsiskyrimą hipofizėje (smegenyse). Ką tai reiškia? Labiau stimuliuojamas folikulų brendimas kiaušidėse, o tai skatina didesnio estrogenų kiekio gamybą (estrogenas augina gimdos gleivinę, kurią po to moterys ir iškraujuoja). Daugiau estrogenų, daugiau gleivinės, todėl ir gausesnės mėnesinės.

3. Vasarą mūsų organizme sumažėja hormono melatonino

Hormonas melatoninas gaminasi nakties metu ir yra būtinas ne tik miegui, bet turi tiesioginės įtakos ir progesterono kiekiui organizme. Dienos ilgesnės, vakarojame ilgiau, miegame mažiau - melatoninas nesigamina, todėl mažiau ir progesterono. O progesteronas reikalingas tam, kad sustabdytų gleivinės augimą, kurį sąlygoja estrogenas (žr. 2 priežastį).

Pats karštis nėra tiesiogiai „kaltas“ dėl gausesnių mėnesinių, tai lemia visa puokštė organizme vykstančių pokyčių dėl karščio poveikio.

Jei mėnesinės labai gausios ne tik vasarą, rekomenduojama pasikonsultuoti su savo ginekologe(-u) ir išsiaiškinti priežastis, kurias neretai tenka ir gydyti.

Grįžti į Blog'ą