policistiniu kiausidziu sindromas PKS gentleday.lt

Policistinių kiaušidžių sindromas (PKS) ir 4 jo tipai

Dažnai į mus kreipiasi moterys, norėdamos pasikonsultuoti dėl higienos priemonių menstruacijoms. Ir tikrai ne vieną kartą besikreipdamos pamini, jog turi policistinių kiaušidžių sindromą (PKS).

PKS dar vadinamas anovuliacijos sindromu - tai hormonų pusiausvyros sutrikimai moters organizme su tokiais požymiais kaip anovuliacija (kai kiaušidės nesubrandina kiaušialąstės, neįvyksta ovuliacija, dėl to nebūna menstruacijų arba jos būna retai), padidėjusiu plaukuotumu bei nebrandžiais folikulais kiaušidėse. Dažniausi PKS simptomai pagal Healthline.com:

  • Nereguliarios menstruacijos
  • Gausus menstruacinis kraujavimas
  • Padidėjęs plaukuotumas ant veido ir kūno (nugaros, pilvo, krūtinės)
  • Spuogai (aknė)
  • Viršsvoris
  • Vyriško tipo plaukų slinkimas
  • Odos patamsėjimas (patamsėjusi oda po krūtimis, ant kaklo, kirkšnyse)
  • Galvos skausmas

Šiuo straipsniu norime suteikti informacijos merginoms ir moterimis, kurios kenčia nuo PKS ir ieško galimybių tai suvaldyti. Kadangi esu natūralios medicinos šalininkė, dalinuosi straipsniu, parašytu Naujosios Zelandijos natūropatės gydytojos Laros Briden, kuri jau daugiau nei 20 metų padeda viso pasaulio moterims, turinčioms įvairių hormoninių sutrikimų.

PKS tipai

Siekiant gydyti PKS, būtina žinoti, kas šį sindromą sukelia. Kitais žodžiais, turite žinoti, koks yra jūsų PKS tipas.

Jums pasireiškiantis policistinių kiaušidžių sindromas gali būti:

  • dėl atsparumo insulinui
  • nutraukus kontraceptinių tablečių vartojimą (laikinas sutrikimas)
  • dėl uždegiminio fono organizme
  • susijęs su antinksčiais (pasitaiko rečiau)

Pirmiausiai, kas yra PKS? Nepaisant pavadinimo, PKS nėra susijęs su kiaušidžių cistomis. Atlikdamas tyrimą ultragarsu gydytojas mato folikulus arba kiaušinėlius, kurie būdingi kiaušidei. Galite turėti daug kiaušinėlių net ir esant normaliems hormonų rodikliams, todėl tyrimas ultragarsu negali patvirtinti ar atmesti PKS (hormoninio sutrikimo) diagnozės.

PKS diagnozę geriausiai patvirtina per dideli vyriškų hormonų – androgenų – rodikliai tuo atveju, kai atmestos visos kitos jų perteklinės gamybos priežastys.

Pirmas žingsnis siekiant nustatyti savo PKS tipą, paklausti „Ar tai tikrai PKS?“.

Ar tai tikrai PKS?

Jums tikrai PKS, jei pasireiškia šie androgenų pertekliaus požymiai:

  • Aukšti vyriškų hormonų (androgenų) rodikliai kraujo tyrime;
  • Veido plaukuotumas arba spuogai (aknė) žandikaulio linijoje.

Be to, kitos androgenų pertekliaus priežastys buvo atmestos.

Svarbu: Kitos galimos androgenų pertekliaus priežastys - įgimta antinksčių hiperplazija (būdinga iki 9 proc. visų androgenų pertekliaus atvejų), aukštas prolaktino lygis, hormoninės kontracepcijos priemonės su aukštu androgeniniu indeksu (progestinu, kuris panašus į testosteroną). (Pastaba: medroksiprogesteronas – Depo-Privera injekcija; levonorgestrelis – daug kontraceptinių tablečių, Mirena spiralė, ); norgestrelis, gestodenas, desogestrelis, norelgestrominas, noretindronas ir etonogestrelis -  daug kontraceptinių tablečių, NuvaRing kontraceptinis makšties žiedas, Nexplanon implantas*).

Jei jums nenustatytas androgeninis perteklius, vadinasi, nėra ir policistinių kiaušidžių sindromo. Tai galioja, net jei jūs turite policistines kiaušides ar jūsų menstruacijos nereguliarios ar jų visai nebūna. Dingusių menstruacijų atveju gali būti labai daug kitų priežasčių, įskaitant ir hipotalaminę amenorėją, kuri atsiranda dėl neprivalgymo arba suvartojant su maistu per mažai angliavandenių. Vadinasi, jums galėjo klaidingai pasakyti, kad turite PKS, nors iš tikrųjų tai hipotalaminė amenorėja.

Jei esate tikra dėl PKS diagnozės, tęskite toliau. Ar jums būdingas atsparumas insulinui?

PKS dėl atsparumo insulinui

Atsparumas insulinui reiškia, kad jūsų insulino rodiklis aukštas. Tai vadinama medžiagų apykaitos sutrikimo ar priešdiabetine būsena. Geriausias būdas nustatyti - atlikti hormono insulino (ne gliukozės) tyrimą.  

Jei insulino lygis aukštas, vadinasi, aukštas insulino lygis skatina androgenų gamybą ir jums būdingas atsparumas insulinui ir atsparumo insulinui sukeltas PKS.

Tokiu atveju, gydymą sudaro mitybos korekcija, fizinis aktyvumas ir magnio bei inozitolio papildų vartojimas.

Svarbu: Net 70 proc. tikimybė, kad jums pasireiškia PKS dėl atsparumo insulinui. 

Jei esate tikra, jog neturite atsparumo insulinui, tęskime toliau.

Ar simptomai atsirado, kai nutraukėte vartoti kontraceptines tabletes?

Pokontraceptinis PKS

Gana įprasta, kad laikinai suaktyvėja androgenų gamyba nutraukus kontraceptinių tablečių, kurių sudėtyje yra drospirenono ar ciproterono, vartojimą (pavyzdžiui, Diane, Yasminelle, Yaz). Pagal dabartines diagnostikos gaires toks laikinas androgenų suaktyvėjimas pakankamas PKS ar pokontraceptinio PKS diagnozei. 

Esant tokiam laikinam androgenų lygio šuoliui diagnozuojama PKS.

Tokioms pacientėms gydytoja Lara Briden rekomenduoja:

  • Pirmiausiai išlikti ramioms, nes šie simptomai yra laikini nutraukus kontraceptinių tablečių vartojimą.
  • Kelis mėnesius vartoti tam tikrus natūralius anti-androgeninius papildus: cinko (30 mg/dienoje cinko citrato ar pikolinato po valgio**, diindolilmetano (DIM), bijūno ir saldymedžio mišinio.

Jums pokontraceptinis PKS, jei atitinkate PKS požymius (atmestas padidėjęs androgenų kiekis bei kitos to priežastys), nėra atsparumo insulinui ir simptomai atsirado tik baigus vartoti kontraceptines tabletes. 

Jei nenutraukėte kontraceptinių tablečių (ar spironolaktono) vartojimo arba jau turėjote problemų iki pradedant vartoti kontraceptikus, tęskite toliau. Ar pastebėjote chroniško uždegimo požymių?

Uždegiminis PKS

Chroniškas uždegimas gali stimuliuoti per didelę testosterono gamybą kiaušidėse ir prisideda prie kiekvieno PKS tipo atsiradimo. 

Kai chroniškas uždegimas yra pagrindinis veiksnys, vadinasi, tai uždegiminis PKS.

Čia svarbiausia yra nustatyti ir pašalinti uždegimo priežastį. Gali reikėti atsisakyti maisto, kuriam pasireiškia jautrumas, pavyzdžiui, pieno produktų, arba spręsti žarnyno problemas, chronišką putliųjų ląstelių aktyvacijos problemą ir histamino netoleravimą. Cinko ir N-acetilcisteino papildai ypač gerai veikia šio tipo PKS. 

Jums uždegiminis PKS, jei atitinkate PKS požymius, nėra atsparumo insulinui, nesate nutraukusi kontraceptinių tablečių vartojimo ir pasireiškia šie uždegimo požymiai bei simptomai:

  • Nepaaiškinamas nuovargis
  • Žarnyno problemos (dirgliosios žarnos sindromas arba plonojo žarnyno bakterijų išvešėjimo sindromas)
  • Autoimuninė liga, tokia kaip Hashimoto skydliaukės liga
  • Galvos skausmai
  • Sąnarių skausmas
  • Chroniškos odos ligos (psoriazė, egzema arba dilgėlinė)

Jei jums nepasireiškia chroniškas uždegimas, tęskite toliau.

Galbūt tai antinksčių PKS?

Antinksčių PKS

Daugumai moterų, kurioms pasireiškia PKS, būdingi visų androgenų padidėjimas – testosterono ir androstendiono kiaušidėse, DHEA-S (dehidroepiandrosterono sulfato) antinksčių liaukose.

Jei jūsų DHEA-S lygis per aukštas (bet testosterono ir androstendiono normalus), tuomet galima įtarti antinksčių PKS, kuris sudaro maždaug 10 proc. visų PKS atvejų.

Antinksčių policistinių kiaušidžių sindromo neskatina atsparumas insulinui ar uždegimas. Tai epigenetinis antinksčių androgenų reguliavimas. Gydymą apima magnio, cinko, saldymedžio, adaptogeninių žolelių ir vitamino B5 („antistresinio faktoriaus“) vartojimas.

Be to, gydant pagrindinį PKS veiksnį, jums taip pat gali prireikti natūralaus anti-androgeninio papildo.

Daugiau informacijos apie 4 PKS tipus ir jų gydymą galite rasti gydytojos Lara Briden knygos „Period Repair Manual" 7 skyriuje. 

Svarbu: Manote, kad jums pasireiškia daugiau nei vienas tipas? Tipai yra išvardyti eilės tvarka. Jei jums būdingas atsparumas insulinui, vadinasi, jums PKS dėl šio atsparumo - nesvarbu, kad yra ir uždegimas, ir neseniai nutraukėte kontraceptines tabletes.

 

Vis dar esate pasimetusi? Jums nustatė PKS, bet atrodo, kad neatitinkate jokių čia paminėtų kriterijų?

Grįžkite prie iliustracijos. Ar tikrai jums PKS? Turite per daug androgenų?  Jei jums nenustatyti per aukšti androgenų rodikliai, vadinasi, tai ne policistinis kiaušidžių sindromas. Tuomet tai gali būti hipotalaminė amenorėja (Pastaba: liuteinizuojančio hormono LH, lyginant su folikulus stimuliuojančiu hormonu FSH, lygis yra didelis prie PKS ir mažas prie hipotalaminės amenorėjos).

* Lara Briden. 4 Causes of Androgen Excess in Women (www.larabriden.com)

** Lara Briden. Why Zinc Is My Favorite Supplement for Period Health (www.larabriden.com)

Straipsnis verstas iš anglų kalbos, originalus gydytojos Lara Briden straipsnis su visomis nuorodomis į aktualius straipsnius apie PKS čia.

Mes nesame gydytojai, todėl rekomenduojame dėl savo sveikatos, vaistų ir papildų vartojimo konsultuotis su gydytojais.

Straipsnis atnaujintas 2021-05-25

Grįžti į Blog'ą