Apie menstruacijas su paaugle kalbėkite!

Apie menstruacijas su paaugle kalbėkite!

Neįsprauskite knygos ar video apie mėnesines, nepalikite vienos. Pasakokite, kaip Jūs jautėtės, kai pirmą kartą prasidėjo menstruacijos...

Alina Liepinaitienė, LSMUL VšĮ Kauno klinikos Akušerijos ir ginekologijos klinikos Akušerijos skyriaus akušerė:

- Man visada (iki kol nepradėjau dirbti akušere) šia tema buvo sunku kalbėti... Ne todėl, kad aš kažko nežinojau, aš kaip tik žinojau viską labai išsamiai. Mes su mama tokiomis intymiomis temomis visada kalbėjomės, tai mums nebuvo tabu. Apie tai pasikalbame ir dabar. Nors ir žinojau, kada mamai prasidėjo pirmosios mėnesinės, ir žinojau, kad dažniausiai dukroms pirmosios mėnesinės prasideda panašiu metu kaip ir jų mamoms, bet vis tiek... Aš bijojau... Ir nelaukiau... Žinojau, kad nuo to laiko, kai man prasidės mėnesinės, aš nebūsiu ta pati maža mergaitė. Žinojau, kad vasarą aš negalėsiu bet kuriuo metu išsimaudyti upėje ar ežere, nes galbūt man tuo metu kaip tik bus „tos“ dienos.

Tą dieną prisimenu kaip dabar. Buvo labai karšta – pats vidurvasaris. Planavome su šeima važiuoti prie ežero ir nuėjusi į tualetą aš pamačiau, kad tai, kas turėtų būti kelnaitėse, nebuvo panašu į įprastinį vaizdą. Ir tada aš supratau... Kad jau atėjo tas laikas. Ir mano pirmoji reakcija buvo ašaros. Aš verkiau apsikabinusi mamą ir niekur nenorėjau važiuoti... Bet mano mama, kuri yra mano pati geriausia draugė, mokėjo mane padrąsinti, nuraminti ir jos žodžiai paskatino mane pakelti galvą į viršų ir suprasti, kad mėnesinės – ne gyvenimo pabaiga, o gyvenimo pradžia. Tai naujo gyvenimo, kuomet tuo pačiu metu dar esi ir jau nebesi mergaitė.

Pasiruošimas pirmosioms mėnesinėms

Čia svarbiausią vaidmenį atlieka patys artimiausi mergaitei asmenys – tėvai, o ypač MAMA.  

✔ Šiuo laikotarpiu turime suprasti savo dukras, turime pasirūpinti, kad ji daugiau pailsėtų, patirtų mažiau streso, valgytų visavertį maistą, užsiimtų lengva fizine veikla.  

✔ Šiuo metu taip pat labai svarbu kalbėtis su dukra, pasakoti jai savo išgyvenimus dėl pirmųjų mėnesinių, paaiškinti kūno pokyčius ir tai, kas ateityje dar su ja keisis.  

✔ Svarbu mergaitei pabrėžti higienos svarbą – juk nuo švaros priklauso mergaitės išorinis grožis.  

✔ Šiuo laikotarpiu svarbu mergaitę išmokyti žymėti savo „dienas“ kalendoriuje ar programėlėje, kartu pažymint jų trukmę, pobūdį (kraujavimo gausumą, skausmingumą). 

✔ Ir dar kartą – svarbiausia nepamiršti bendrauti su naująja mažąja moterimi.  

Vilmantė Markevičienė, „Gentle Day“ produktų kūrėja su dukrele:

Mums, mamoms, labai svarbi mūsų dukrų sveikata ir jų savijauta. Teko bendrauti su mamomis, kurios su ašaromis akyse pasakojo, kaip jų dukrelės kenčia nuo netinkamų paketų sukeltų negalavimų. Alergijos, odos sudirgimai, skausmai, pratekėjimai – visa tai lydi daugelį mergaičių, tuo tarpu joms reikia gerą pusdienį sėdėti pamokose, dalyvauti būreliuose ir kitoje veikloje. Todėl paskatinta savo paauglės dukros ir kitų mamų patirties sukūriau Gentle Day paketus, skirtus ne tik mamoms, bet ir jų dukroms. „Gentle Day“ TEENS paketai yra itin ploni, švelnūs, laidūs orui, su FAR-IR Anion juostele, naikinančia nemalonų kvapą ir bakterijas, be to, jie sugeria daugiau nei įprasti paketai, o tai yra labai svarbu mergaitei, kad ji jaustųsi saugi pamokų metu ir kasdien. Įklotai nedirgina odos, juose nėra kensmingų chemikalų, todėl mergaitė išvengs nemalonių pojūčių menstruacijų metu. Ekologiški Gentle Day® TEENS  linijos paketai - su meile ir rūpesčiu mūsų dukroms... sukurta Mamos!  

Pirmasis menstruacijų rinkinys mergaitei >>

Grįžti į Blog'ą