ne bandymams su gyvunais gentle day cruelty-free

GENTLE DAY® saugo gyvūnų teises - jokių bandymų su gyvūnais

Džiaugiuosi, kad atsiranda vis daugiau žmonių, kuriems rūpi, iš ko gaminami produktai, ar neatliekami bandymai su gyvūnais ir nėra naudojama jokių gyvulinės kilmės sudėtinių dalių. Šiais laikais, kai yra galimybė daryti testus mėgintuvėliuose, visiškai nebūtina ir net neetiška daryti bandymų su gyvūnais. Štai visai neseniai iš klientės gavome tokią užklausą:

„Ieškau asmeninės higienos produktų, kurie būtų 100% cruelty free. Truputėlį esu sutrikus ir nesuprantu, ar jūsų produkciją galima priskirti šiai kategorijai? Kaip ir turite „Vegan“, „Leaping Bunny“ sertifikatus, bet, kaip suprantu, produkcija gaminama Kinijos laboratorijose?“

 

Jei ir jums kyla panašūs klausimai ir norite sužinoti daugiau apie „Gentle Day“ gaminius bei sertifikatus, skaitykite toliau.

Bandymai su gyvūnais

Bandymai su gyvūnais buvo arba vis dar yra atliekami tam, kad įsitikinti galutinio produkto ar sudedamosios dalies saugumu, odos ar gleivinės jautrumu. Kad būtų ištirta naujai sukurta kosmetikos sudedamoji dalis reikia bent 1 400 gyvūnų (siaubas...). Alternatyva bandymams su gyvūnais yra in vitro bandymai su dirbtinėmis odos ląstelėmis - jų metu nustatomas saugumas, odos jautrumas, produkto toksiškumas ir t.t.

Nuo 2009 m. 27 ES šalys uždraudė bandymus su gyvūnais. Nepaisant šio draudimo, kosmetikos įmonėms buvo leista tęsti bandymus su gyvūnais dėl sunkiausio poveikio žmonių sveikatai, pavyzdžiui, toksinio poveikio, kuris gali sukelti vėžį. Tačiau 2013 m. kovo 11 d. draudimas pilnai įsigaliojo ir tokiems bandymams. Draudimas taikomas visoms kosmetikos priemonėms ir jų ingredientams, parduodamiems ES, neatsižvelgiant į tai, kur pasaulyje buvo atlikti bandymai su gyvūnais.

Šie draudimai galioja ir Norvegijoje, Jungtinėje Karalystėje, Izraelyje bei Indijoje. Taip pat didžioji dalis šių šalių yra uždraudusi testuoti galutinius kosmetikos gaminius arba eina link to.

Tuo tarpu kosmetikos gaminiai, kuriais prekiaujama Kinijoje, iki 2014 m. privalėjo būti testuoti su gyvūnais. Iki šiol tokie testai yra būtini gydomajai kosmetikai, tačiau jų žadama atsisakyti 2020 metais. Kosmetikos produktams, kurie yra ruošiami eksportui, tokių testų atlikti nereikia.

Rusijoje išbandyti kosmetiką su gyvūnais yra leidžiama. 2015 m. Rusijos parlamentas svarstė tokios praktikos draudimą, tačiau joks draudimas nebuvo priimtas.

JAV ir Kanada tokių draudimų kol kas taip pat neplanuoja įsivesti. Todėl prekės ženklai, kurie palaiko iniciatyvą prieš bandymus su gyvūnais, kosmetikos gaminius gali sertifikuoti „Leaping Bunny“ arba PETA sertifikatais, kurie aktyviai kovoja, kad tokie draudimai įsigaliotų1.

NE Kinijos laboratorijoms su gyvūnų bandymais

Tiesa ta, jog „Gentle Day“ higieniniai įklotai ir drėgnos servetėlės yra gaminami Kinijoje, tačiau nėra kuriami Kinijos laboratorijose. Prausiklis ir „EiVi“ trikotažas gaminami Lietuvoje, taurelės ir tamponai -  Ispanijoje. Jeigu turiu idėją naujam produktui, visų pirma ieškau gamyklos, galinčios jį pagaminti Lietuvoje. Visa „Gentle Day“ produktų kūryba vyksta Vilniuje.

Kadangi „Gentle Day“ produktais prekiaujame tik Europoje ir Šiaurės Amerikoje (prekės ženklas „Genial Day“), kosmetikos priemonių testavimas su gyvūnais nėra privalomas, o Europoje netgi uždraustas.

Tam, kad užtikrintume produktų kokybę ir saugumą, kiekviena partija yra patikrinama fabrikų laboratorijose, tačiau tokiems testams nereikia gyvūnų, viskas yra atliekama įvairių įrankių ir aparatų pagalba.

Ar galutiniai „Gentle Day“ gaminiai testuojami su gyvūnais?

Ne, ir niekada netestavome. Kadangi pagrindiniai „Gentle Day“ produktai nėra priskiriami kosmetikai, jokie testavimai jiems nėra privalomi. Svarbu, kad produktai atitiktų higienos reikalavimus, būtų saugūs - švarūs biologiškai. Tokie tyrimai atliekami mėgintuvėliuose ar petrio indeliuose su tam tikrais reagentais. Visi „Gentle Day“  produktų testai yra atliekami Europoje, ne Kinijoje ar Azijoje. Dažniausiai testuojame mūsų produktus Ispanijoje arba Lietuvoje. Lietuvoje esame atlikę biologinius tyrimus (tiriama, ar produkte nėra bakterijų ar grybelių, atliekamas pH tyrimas). Dermatologiniai testai, yra atliekami su savanoriais paprastai Santariškių dermatovenerologinėje klinikoje, citotoksikologiniai, biosuderinamumo testai atliekami Ispanijoje in vitro metodu (mėgintuvėlyje su dirbtinėmis odos ląstelėmis). Visi šie testai mūsų produktams nėra būtini, tačiau mes norime įsitikinti, jog mūsų produktai yra saugūs ir hipoalerginiai.

Ar trečiosios šalys atlieka tyrimus „Gentle Day“ prašymu?

Visus testus ir tyrimus aš pati užsakau Europoje. „Gentle Day“ - maža šeimos įmonė (nors gal taip ir neatrodo 😊), nesame viena iš tų didžiųjų pasaulinių įmonių, kurios turi daug gamyklų, nuolatos kuria naujas sudedamąsias medžiagas, todėl gali skirti daug lėšų testavimams, įskaitant ir su gyvūnais.

Ar sudedamųjų dalių tiekėjai testuoja jas su gyvūnais?

Ne, netestuoja. Dauguma sudedamųjų dalių, kurios naudojamos „Gentle Day“ produktuose atkeliauja iš Europos arba JAV. Be to, fabrikai, gaminantys mums produktus yra informuoti ir net esame pasirašę dokumentus, kad nenaudos jokių sudėtinių dalių, kurios išgaunamos iš gyvūnų ar testuojamos su jais.  Visos mūsų naudojamos medžiagos yra seniai sukurtos. Nuo veiklos pradžios 2009 metais (tuomet ir buvo uždrausti kosmetikos priemonių ingredientų tyrimai su gyvūnais Europoje) naujų medžiagų neišradinėjome ir nekeitėme sudedamųjų dalių, nebent tobuliname tik pačius dizainus.

Taigi, ar galima „Gentle Day“  kompaniją ir produktus vadinti 100% cruelty free? Taip galima, nes kiekvienais metais „Vegan“ ir „Leaping Bunny“ sertifikatai privalo būti atnaujinami - kiekviena sudedamoji produktų dalis yra įvertinama ir išduodami sertifikatai. Visai neseniai atnaujinome „Leaping Bunny“ sertifikatą JAV. „Vegan“  sertifikatas atnaujinamas kiekvieną rudenį. Šis sertifikatas yra išduodamas Didžiojoje Britanijoje. Čia į paieškos langelį įvedę „Gentle Day“, rasite visus mūsų produktus, kuriems išduotas šis sertifikatas.

Su visais GENTLE DAY® išduotais produktų sertifikatais galite susipažinti šiame puslapyje.

Šaltiniai:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Testing_cosmetics_on_animals
Grįžti į Blog'ą