Mėnesinių skausmas - kas gali padėti numalšinti?

Mėnesinių skausmas - kas gali padėti numalšinti?

Kai atrodo, kad socialiniuose tinkluose esi atradęs jau visas įdomias ir naudingas paskyras, šast - atrandi dar vieną. @ne_saldainiai paskyra apie tai, kad vaistai, net ir augaliniai - ne saldainiai. Ją sukūrė ir veda mokslininkė, biomedicinos mokslų daktarė, farmakologė dr. Gabrielė Balčiūnaitė-Murzienė

Mums, aišku, aktualu ir įdomu viskas, kas susiję su moters ciklu ir sveikata. Paprašėme Gabrielės pasidalinti savo žiniomis apie mėnesinių skausmą ir kas gali padėti jį sumažinti.

Mėnesinių skausmas ir jo rūšys

Menstruacijų spazmų skausmai yra viena dažniausių problemų, su kuria susiduria bent 50 proc. moterų. Tam dažnai vartojamas medicininis terminas dismenorėja, kildinamas iš graikiško žodžio, reiškiančio „sudėtingas kasmėnesinis tekėjimas“.

Išskiriamos pirminės ir antrinės dismenorėjos rūšys. Pirminė dismenorėja neturi nieko bendro su fiziniais negalavimais ar dubens dugno funkcijos pakitimais. Antrinė dismenorėja susijusi su specifiniais dubens dugno pakitimais arba sisteminėmis būklėmis, tokiomis kaip endometriozė, dubens dugno uždegiminės ligos, kiaušidžių cistos, celiakija, skydliaukės funkcijos sutrikimai, polipai, gimdos fibroidai ir kita.

Pirminė dismenorėja dažniausiai pastebima tarp 20 ir 24 gyvenimo metų. Simptomai tęsiasi nuo kelių valandų iki kelių dienų. Skausmas nugaros bei pilvo apačioje charakterizuojamas kaip bukas, dažnai lydimas vidurių pūtimo, svorio padidėjimo bei sisteminių simptomų, tokių kaip padidėjęs krūtų jautrumas, galvos skausmas, irzlumas. Pirminės dismenorėjos priežastys gali būti kildinamos dėl keletos faktorių, tokių kaip elgesio bei psichologinės priežastys, kraujo pritekėjimo ir dėl to atsirandančio deguonies trūkumo gimdoje, padidėjusio gimdos išskiriamų prostaglandinų kiekio, ypač PgF2-alfa ir PgE2.

Mėnesinių skausmo prevencija

Pirmiausiai, tai reikėtų gydytojo kabinete išsiaiškinti, koks tai skausmas - ar tai pirminė, ar antrinė dismenorėja.

Žemiau esančios profilaktikos rekomendacijos gali padėti jums geriau jaustis, tad verta išbandyti:

  • Taisyklinga laikysena gali sumažinti skausmingų mėnesinių tendencingumą;
  • Streso mažinimas leidžia lengviau atpalaiduoti dubens dugno bei nugaros apačios raumenis;
  • Mankšta gali pagerinti kraujo pritekėjimą į gimdą bei suformuoti tvirtus dubens dugno raumenis;
  • Maiste esantys alergenai gali turėti įtakos vandens užsilaikymui, pilvo pūtimui, o tai gali turėti įtakos menstruacinio skausmo pasireiškimui. Tad atkreipkite dėmesį į tai, ką valgote ir kaip jaučiatės po to;
  • Sumažinti ar atsisakyti kavos, žalios ir juodos arbatos vartojimo mėnesinių metu. Kofeinas turi kraujagysles sutraukiantį poveikį – taip gali tiesiogiai pabloginti deguonies pritekėjimą į gimdą ir tokiu būdu nulemti skausmo intensyvėjimą;
  • Vertėtų sumažinti maisto, didinančio prostaglandinų kiekį kraujyje, suvartojimą: pieno produktai, jautiena, kiauliena, ėriena, vištiena, kiaušiniai, gruzdinti patiekalai, maistas gausus hidrintų bei trans-riebalų, pvz., bulvių traškučiai, gruzdintos bulvytės ir pan.

Simptomų mažinimas vaistais

Dismenorėjos simptomams mažinti skiriamos dvi grupės vaistų:

  1. Pirmo pasirinkimo – prostaglandinų sintezės inhibitoriai, dar žinomi kaip nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU). Pvz., ibuprofenas 400-600 mg kas 4-6 val. arba 800 mg kas 8 val., neviršijant 2400 mg per parą; naproksenas - pirminė dozė 500 mg, vėliau 250 mg kas 6-8 val., neviršijant 1250 mg per parą. Svarbu vartoti po valgio, užgeriant vandeniu ir tik pajutus simptomų pradžią.
  2. Peroraliniai (geriamieji) kontraceptikai.

Simptomų fitoterapinis mažinimas

Trumpalaikiam dismenorėjos simptomų mažinimui tinkamos vaistinės augalinės žaliavos, pasižyminčios spazmolitinėmis, analgetinėmis, sedatyvinėmis bei prostaglandinų sintezę mažinančiomis savybėmis.

Jos gali būti vartojamos pasireiškus simptomams, tačiau stebimas didesnis jų efektyvumas, jei vartoti pradedama keletą dienų prieš menstruacijų pradžią.

Keletas galimų vaistinių augalų pasirinkimų:

  • Pankolių vaisiai ir aliejus;
  • Vaistinių ožragių sėklos;
  • Tikrųjų imbierų šakniastiebiai;
  • Kraujažolių žolė;
  • Pipirmėčių žolė.

Pankolių (Foeniculum vulgare L.) vaisiai ir aliejus

Pankolių sėklos tradiciškai vartojamos tiek vidurių pūtimo mažinimui, tiek menstruacinių skausmų mažinimui.

Dvi atskiros meta analizės parodė, kad pacientės, vartojusios pankolių sėklų aliejų arba 30-230 mg ekstrakto 1-6 menstruacijų ciklus išsakė sumažėjusius menstruacinius skausmus, palyginus su placebo. Skausmą mažinantis poveikis buvo panašus kaip ir ibuprofeno ar mefenaminės rūgšties.

Vaistinių ožragių (Trigonella foenum-graecum L.) sėklos

Vaistinių ožragių sėkloms būdingas virškinimą gerinantis, tulžies išsiskyrimą skatinantis, priešuždegiminis poveikis.

Vidutinio ir didelio stiprumo dismenorėjai vartoti vaistinių ožragių sėklų milteliai, pirmus 3 ciklus po 1800-2700 mg tris kartus paroje, po kurių sekė to paties preparato vartojimas du menstruacijų ciklus po 900 mg, sumažino dismenorėjos skausmo intensyvumą.

Imbierų (Zingiber officinale Roscoe) šakniastiebiai

Imbierų šakniastiebiams būdingas spazmolitinis, pykinimą malšinantis, virškinimą gerinantis, priešuždegiminis poveikis.

Klinikiniai tyrimai parodė, kad imbierų šakniastiebiai ir iš jų pagaminti preparatai sumažina menstruacijų skausmus panašiai kaip NVNU vaistai - ibuprofenas ir mefenaminė r.

Tyrimo metu pacientėms buvo skirtas 250 mg/ 3 k. d. specifinio imbierų preparato prasidedant menstruacijoms arba iki skausmo sumažėjimo pajautimo.

Kraujažolių (Achilea millefolium L.) žolė

Kraujažolių žolei būdingas priešuždegiminis, antispazminis, tulžį varantis, virškinamojo trakto nusiskundimus mažinantis poveikis.

Dvigubai aklo placebu kontroliuojamo tyrimo metu įvertintas kraujažolių žolės arbatos poveikis vidutinio ir didesnio intensyvumo menstruaciniams skausmams. Iš 4 g kraujažolių žolės paruošta arbata 3 k. d. vartojama 3 pirmas menstruacijų dienas reikšmingai, palyginus su placebo grupe, sumažino menstruacinius skausmus.

Pipirmėčių (Mentha piperita L.) žolė

Pipirmėčių žolei būdingas spazmolitinis, virškinimą gerinantis, tulžies išsiskyrimą skatinantis poveikis.

Pipirmėčių žolės vartojimo efektyvumas dismenorėjai buvo vertintas randomizuotame kryžminiame tyrime. Tyrimo rezultatai parodė, kad pipirmėtės efektyviai sumažino menstruacijų skausmą, palyginus su placebo grupe, tačiau buvo mažiau efektyvi palyginus su NVNU.

Tačiau pipirmėtės žaliava pasižymi mažiau nepageidaujamų poveikių, palyginus su NVNU, tad publikacijos autoriai šią vaistinę žaliavą siūlo skausmo mažinimui rinktis pirmiausiai. Pipirmėtės kaupia mentolį, kuris raumenis, įskaitant ir gimdos, veikia atpalaiduojančiai.

Aromaterapija

Randomizuoto placebu kontroliuojamo tyrimo metu buvo vertinamas aromaterapinio mišinio, kurio sudėtyje buvo tikrųjų levandų (Lavandula officinalis L.), kvapiųjų šalavijų (Salvia sclarea L.) bei šimtalapio erškėčio (Rosa centifolia L.) eteriniai aliejai migdolų aliejuje.

Tyrime dalyvavusių kolegijos studenčių buvo paprašyta tokį aromaterapinį gaminį tepti pilvo srityje. Buvo stebėtas statistiškai reikšmingas menstruacinių skausmų sumažėjimas.

Kas padeda palengvinti mėnesinių skausmą mūsų bendruomenei

Paklausėme ir savo bendruomenės socialiniuose tinkluose, kaip kovoja su mėnesinių skausmu. Atsakymai įvairūs - vienoms padeda medetkų arba melisų arbata, kitoms - ramunėlių arba dilgėlių arbata. Tačiau ir augalai - ne saldainiai ... Susiduriant su intensyviais mėnesinių skausmais visų pirma vertėtų išsiaiškinti jų kilmę, ar tai nėra nulemta rimtesnių ligų, kurioms būtinas gydymas ir gydytojo priežiūra. Išsiaiškinus priežastis ir kartu derinant prevenciją su terapinėmis priemonėmis mėnesinių skausmai gali tapti tik blogu prisiminimu.

Literatūros šaltiniai:

  1. Lee HW, Ang L, Lee MS, Alimoradi Z, Kim E. Fennel for reducing pain in primary dysmenorrhea: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrients 2020;12(11):3438.
  2. Shahrahmani H, Ghazanfarpour M, Shahrahmani N, Abdi F, Sewell RDE, Rafieian-Kopaei M. Effect of fennel on primary dysmenorrhea: a systematic review and meta-analysis. J Complement Integr Med 2021;18(2):261-269.
  3. Younesy S, Amiraliakbari S, Esmaeili S, Alavimajd H, Nouraei S. Effects of fenugreek seed on the severity and systemic symptoms of dysmenorrhea. J Reprod Infertil 2014;15(1):41-8.
  4. Ozgoli G, Goli M, Moattar F. Comparison of effects of ginger, mefenamic acid, and ibuprofen on pain in women with primary dysmenorrhea. J Altern Complement Med 2009;15:129-32.
  5. Shirvani MA, Motahari-Tabari N, Alipour A. The effect of mefenamic acid and ginger on pain relief in primary dysmenorrhea: a randomized clinical trial. Arch Gynecol Obstet. 2015;291(6):1277-81.
  6. Negi R, Sharma SK, Gaur R, Bahadur A, Jelly P. Efficacy of ginger in the treatment of primary dysmenorrhea: A systematic review and meta-analysis. Cureus 2021;13(3):e13743.
  7. Jenabi E, Fereidoony B. Effect of Achillea millefolium on relief of primary dysmenorrhea: A double-blind randomized clinical trial. J Pediatr Adolesc Gynecol. 2015;28(5):402-4.
  8. Masoumi SZ, Asl HR, Poorolajal J, Panah MH, Oliaei SR. Evaluation of mint efficacy regarding dysmenorrhea in comparison with mefenamic acid: A double blinded randomized crossover study. Iran J Nurs Midwifery Res. 2016;21(4):363-7.
  9. Han SH, Hur MH, Buckle J, Choi J, Lee MS. Effect of aromatherapy on symptoms of dysmenorrhea in college students: A randomized placebo-controlled clinical trial. J Altern Complement Med. 2006 Jul-Aug;12(6):535-41.
Grįžti į Blog'ą