Patarimai, kaip padidinti libido - atsako specialistės

Patarimai, kaip padidinti libido - atsako specialistės

Pasirodo, mūsų rožinės genties bendruomenėje libido tema yra labai aktuali. Dauguma balsavusių Instagram'e pirmiausiai norėjo sužinoti daugiau būtent apie libido.

Kalbant apie libido, labai svarbu suprasti, kas tai yra, koks gali būti libido, kas jį veikia ir ar galime jį padidinti.

Labai džiaugiuosi, kad atsakyti į mūsų ir mūsų bendruomenės klausimus sutiko dvi nuostabios savo srities specialistės - sekso ir intymumo mentorė Milda, konsultantė seksologijos srityje, edukacijos ir malonumo platformos „Noriu dar“ bendraįkūrėja ir gydytoja, dėstytoja, endobiogenikos specialistė Yuliya Asovskaja.

Libido - kas tai?

(Milda): Libido - tai impulsų energija, kuriuos lemia neurofiziologiniai procesai (hormonai, neuromediatoriai), psichologinis nusiteikimas (įsitikinimai, traumos, patirtis), emocinė būsena (santykiai, stresas), seksualinių pojūčių sąveika (malonumas, motyvacija).

(Yuliya): Kalbant apie libido, dažniausiai kalbama apie lytinį potraukį. Už pačią sąvoką mes turime dėkoti seneliui Froidui, kuris pradėjo kalbėti apie seksualinį potraukį bei jo „užspaudimo“ pasekmes mūsų savijautai.

Froido mokinys Wilhelm Reich iškėlė libido bei seksualinę laisvę kaip pagrindą visai mūsų sveikatai. Jis manė, jog mūsų sveikatai, kuri yra balansuoto libido pasekmė, turi labai daug įtakos socialiniai ir politiniai faktoriai. Klinikoje, kurioje jis dirbo 1930-tais metais, pas jį ateidavo daug paprastų žmonių, kurie savo pragyvenimui uždirbdavo ilgomis valandomis, turėjo daug rūpesčių dėl savo šeimos, negalėjo išreikšti savo tikrų seksualinių poreikių dėl tuo metu į valdžią atėjusios fašistų partijos.

Pagalvojus, Reicho pastebėjimai tinka ir šiems laikams. Nes esant išgyvenimo būsenoje žmogaus kūnas atideda dauginimosi funkciją. Kitaip sakant, kai kūnas jaučiasi pavojuje („bėga nuo meškos“), jis „negalvoja“ nei apie vakarienę, nei apie lytinę funkciją. Kai esame strese, lytinis potraukis mažėja (tik reikia prisiminti, kad sekso poreikis kiekvienam skirtingas).

Dar vėliau Gustav Jung praplėtė libido sąvoką - tai mūsų noras, geismas patirti malonumą įvairiais aspektais. Taigi tam tikra prasme, libido yra kaip lakmuso popierėlis, kuris gali rodyti mūsų bendrą savijautą, indikuoti streso lygį, prikauptą įtampą ir netgi prioritetų vektorius.

Koks gali būti libido?

(Milda): Libido yra pas visus skirtingas ir gali svyruoti. Svarbu nemaišyti dviejų sąvokų - lytinio poreikio ir libido.

Lytinis poreikis - tai įgimtas žmogaus fiziologinis poreikis, kiek sekso mums reikia, kad jaustumėmės seksualiai patenkinti. Pvz., vienam žmogui reikia karto į savaitę, kitam karto į dieną - abiem atvejais tai yra normalu.

Libido - tai to žmogaus lytinis apetitas, kuris svyruoja pagal jo lytinį poreikį. Paimkime paprastą pavyzdį - lytinis poreikis yra mūsų sekso akumuliatorius, kuris yra mūsų viduje, o libido - to mūsų akumuliatoriaus įkrovimo lygis.

Kas gali veikti libido?

(Milda): Pirma, reikia įsitikinti, ar tikrai libido sumažėjęs, ar libido yra primetamas kitų, pvz., partnerio/ės, draugių, klaidinančių straipsnių ir pan. Ar girdite replikų „nesuprantu, kaip tu nenori, tu nenormali/us…“ 

Jei tikrai sumažėjęs libido, tai gali būti dėl daugelio priežasčių: hormonų disbalansas (nėštumas, žindymo laikotarpis ir ligos), medikamentų naudojimas (antidepresantai, kontraceptinės tabletės), ligos (depresija), stresas (darbo pakeitimas, finansinės problemos, maži vaikai),  žalingi įpročiai,  griežtas auklėjimas, traumos (neigiama seksualinė patirtis), baimės (pastoti, būti paliktai ir pan.), prasti santykiai, sekso reikalavimas, skausmas lytinio akto metu ar kitos fiziologinės problemos, nėra motyvacijos (nepatiriamas orgazmas, ignoruojami poreikiai).

Jei nėra noro tam tikram partneriui, tai gali būti kalti tarpusavio konfliktai, skirtingos vertybės ir tikslai, baimė, traumos, nuoskaudos, klaidingos rolės santykiuose (gyvena kaip draugai, sesuo su broliu, užimama tėvo ar motinos rolė).

(Yuliya): Libido priklauso nuo daugelio faktorių. Jie yra ne tik fiziologiniai (pvz., hormonų pokyčiai), bet taip pat socialiniai, asmeniniai. Ir iš tiesų, jie visi yra susiję tarpusavyje.

Kalbant apie fiziologiją, daug hormonų turi įtakos libido tiesiogiai ir netiesiogiai.

Žinomiausi yra estrogenai, androgenai. Estrogenai didina lytinį potraukį, padeda drėkinti makšties gleivinę. Kitas hormonas, kuris skatina libido, yra DHEA (Dehidroepiandrosteronas). O mažina libido kitas lytinis hormonas progesteronas. Kas yra labai svarbu, kad labai daug įtakos turi ne tik šių hormonų kiekiai, bet ir jų tarpusavio santykiai. Pvz., jei vyraus progesteronas (kas dažniausiai būna nėštumo metu arba antroje ciklo pusėje), libido gali būti sumažėjęs.

Dar vienas hormonas, kurio aktyvumas yra labai svarbus geismui, yra dopaminas. Dopaminas yra atlygio ir malonumo laukimo hormonas. Taigi jo balansas yra svarbus.

Labai įdomus yra hormonas grelinas (alkio hormonas). Jei jo poveikis pasireiškia labiau ventralinėje segmentinėje smegenų zonoje (ten kur veikia ir dopaminas), seksualinis potraukis didėja. Bet jei jo veikimas yra labiau medialinėje preoptinėje zonoje (atsakinga už motinystės elgesį), lytinis potraukis mažėja. Grelinas gali skatinti ne tik seksualinį potraukį, apetitą ir maisto paieškas, bet ir apetitą gyvenimui. Taigi Froidas, Reichas ir Jungas bei jų teorijos atsispindi mūsų fiziologijoje.

Stresas taip pat mažina libido (bet koks stresas, ilgos darbo valandos, nesutarimai šeimoje, sezonų kaita, nerimas dėl geopolitinės situacijos, skrolinimas soc.tinkluose, laiko juostų pakitimai, naktinės pamainos, šviesos užterštumas). Ir tam turi įtakos ne tik psichologiniai veiksniai, bet taip pat ir hormono kortizolio aktyvumas. Kuo mūsų kortizolis aktyvesnis, tuo labiau jis slopina lytinius hormonus ir taip mažina lytinį potraukį. Labai įdomu, jog vienas iš labiausiai libido skatinančių hormonų DHEA taip pat yra ir antinksčių hormonas, bet kai mes esame strese, antinksčiai gamina daugiau kortizolio ir mažiau DHEA.

Kalbant apie šviesos užterštumą, pakankamas melatonino aktyvumas taip pat stimuliuoja libido. Ne veltui egzistuoja stereotipas, kad prigesintos šviesos skatina intymumą. Mūsų nuolatinis laikas prie ekranų bei šviesos užterštumas mažina melatonino aktyvumą. „Ah, pasižiūrėjau IG reels’ų, dabar taip noriu mylėtis“ - pasakė niekas niekada. Nes toks elgesys didina kortizolį, mažina dopaminą ir melatoniną.

Ar libido keičiasi ciklo metu?

(Yuliya): Ciklo metu keičiasi lytinių hormonų aktyvumas. Dažniausiai lytinio potraukio pikas yra pirmai ciklo pusei pereinant į ovuliaciją. Tai yra labai natūralu, nes yra gamtos įdiegtas mechanizmas mums geisti mylėtis tada, kai esame vaisingos. Tuo metu vyrauja estrogenų aktyvumas.

Žemas libido - kokie vaistai gali jį slopinti? Ar yra augalinių preparatų, didinančių libido?

(Yuliya): Vartojami medikamentai gali slopinti lytinį potraukį. Jų tarpe yra antidepresantai, antihistamininiai vaistai (nes gali džiovinti gleivines), statinai (nes cholesterolis yra lytinių hormonų prekursorius), beta blokatoriai, kai kurie antipsichotikai ir narkotiniai analgetikai.

Dauguma augalų, kurie didina libido, kartu didina ir androgenų aktyvumą (pvz., peruvinė pipirnė, gulsčioji ragužė, sekvoja, eleuterokokas) arba estrogenų aktyvumą (kvapusis šalavijas). Todėl prieš vartojimą reikia įsitikinti, kad priežastis yra būtent hormonų sutrikimas ir koks jis. Taip pat libido gali didinti aminorūgštis L-argininas per poveikį kraujotakai.

Patarimai, kaip padidinti libido

Sekso ir intymumo mentorė Milda pirmiausiai ragina rasti sumažėjusio libido priežastį (-is). Ji dalinasi patarimais, kurie gali padidinti sumažėjusį libido:

1. Apsilankyti pas gydytojus, pasidaryti kraujo, hormonų tyrimus.

2. Peržiūrėti savo miego režimą. Miegoti apie 7-8 valandas, eiti miegoti bent jau iki 24 val. Miego trūkumas didina stresą.

3. Pagal galimybes atsisakyti žalingų įpročių – alkoholis, narkotikai, nikotinas.

4. Mažinti stresą – fizinis judėjimas, grynas oras, miegas, sveika mityba, savo poreikių patenkinimas. Kvėpavimo technikos, relaksacijos praktikos – meditacija.

5. Atrasti savo būdą, kuris mažina stresą. Jei nepavyksta, kreiptis į specialistus.

6. Žinoti savo lytinį poreikį ir suprasti, kada libido sumažėjęs.

7. Pažinti save ir savo kūną, menstruacinį ciklą.

8. Išmokti fantazuoti ir matyti seksą aplink - skaityti erotinę literatūrą, žiūrėti video suaugusiems, skirti laiko ir dėmesio pakrauti savo „akumuliatorių“.

9. Praktikuoti intymią gimnastiką. Pajausti lytinius organus ir sujungti psichologinį bei fiziologinį susijaudinimą. Pagerėjusi kraujotaka lytiniuose organuose duos signalą smegenims ir užkurs psichologinį norą.

10. Praktikuoti intymųjį savimasažą.

11. Kelti savo savivertę, priimti savo kūną, jį mylėti ir puoselėti. Žinoti, kas patinka ir mokėti savarankiškai patirti orgazmą.

12. Periodiškai pergalvoti savo seksualinę patirtį ir stengtis įnešti įvairovių.
Pagerinti santykius, komunikaciją.

13. Atsisakyti įsitikinimų, mitų ir stereotipų – „žmonos pareiga, vyras turi patenkinti, reikia mylėtis du kart į savaitę…” ir pan.

14. Dėl gilesnių problemų, traumų kreiptis į specialistus.

15. Jei libido sumažėjęs dėl vaistų, paprašyti gydytojo pakeisti.

    Bendruomenės klausimai

    Klausimai, kuriuos uždavė mūsų bendruomenė Instagram'e ir naujienlaiškyje. Kai kurie atsakymai dar bus papildyti artimiausioje ateityje.

    Nuo kokio amžiaus atsiranda libido?

    (Milda): Libido yra nuo gimimo. Iki brendimo jis skirtas savęs ir pasaulio tyrinėjimui, neturi erotinių atspalvių. Bręstant, veikiant lytiniams hormonams, seksualumas įgyja objektyvų pobūdį.

    Kaip padidinti libido esant nevaisingumui?

    (Yuliya): Tai yra sudėtingas klausimas, nes kiekvienas atvejis yra individualus. Kyla klausimas, ar libido yra sumažėjęs kaip simptomas dėl hormonų balanso pokyčių, ar tai yra pasekmė su nevaisingumu susijusio streso. Geriausiai gali pasakyti pats žmogus, nes tai yra sudėtinis ir subjektyvus pojūtis.

    (Milda): Nevaisingumo metu libido gali sumažėti ne tik dėl hormonų disbalanso, streso, bet ir vidinių giluminių įsitikinimų, kai sutrinka reprodukcinė funkcija, moteris negali priimti lytinio akto kaip hedonizmo, nes jaučia kaltę ir mano, kad yra neverta malonumo, jai nereikia šios funkcijos, jei negali turėti vaikų.

    Ar gali būti, kad pas mane jo 0? Griūna santuoka vien dėl to, kad nėra jokio noro.

    (Milda): Gali būti. Visų pirma, reikia žinoti jūsų įgimtą lytinį poreikį, ar visada nebuvo noro, ar tik atsirado tam tikru laikotarpiu, kas galėjo išprovokuoti ir t.t. Tokiu atveju reikia rasti priežastį ir ją pašalinti ir susigrąžinti norą lytiškai santykiauti. Jei jūsų įgimtas poreikis visiškai žemas, tai libido pakelti neįmanoma. Neįmanoma pakelti to, ko nėra. Jei santykius norite išsaugoti abu, tai rekomenduoju kreiptis į specialistus - psichologą ir/ar seksologą.

    Libido po gimdymo. Ar normalu, kad žindant ir vaikui esant jau metų libido lygmuo negrįžta į prieš tai buvusį. Kiek laiko tai truks?

    (Milda): Jei dar žindoma, tai labai normalu, kad noras negrįžęs dėl hormonų disbalanso. Taip pat didelė tikimybė, kad nėra normalaus poilsio ir miego režimo, o tai irgi veikia libido.

    Ar maistas gali kelti/mažinti libido?

    Laukite papildymo - specialistės atsakys artimiausiu metu.

    Ar yra koks nors tyrimas, kurio rezultatai galėtų indikuoti sumažėjusį libido? Girdėjau kažką apie cinką, bet gal ten labiau vyrams aktualu.

    Laukite papildymo - specialistės atsakys artimiausiu metu.

    Grįžti į Blog'ą