Septynios klaidos gydant peršalimą ir kaip jų išvengti

Septynios klaidos gydant peršalimą ir kaip jų išvengti

Žiema tai tas laikas, kai mus puola ligos ir peršalimas. Dalinamės šiais patarimais, kaip sau padėti greičiau pasveikti, ir nepridaryti didesnės žalos.

1 Klaidadelsti pasirodžius pirmiesiems peršalimo požymiams: lengvas negalavimas, čiaudulys, varvanti ar užgulta nosis, gerklės perštėjimas, galvos skausmas.

Kas vyksta organizme?

Virusų ir bakterijų dauginimasis pradinėje stadijoje vyksta spartėjančiu tempu. Savo delsimu mes praleidžiam momentą, kai su infekcija galima lengvai susidoroti ir nutraukti jos plitimą.

Kaip galima sau padėti?

Nedelsiant sustiprinti imunitetą ir blokuoti viruso dauginimąsi geriant daug karšto vandens, vartojant daug vitamino C turinčio maisto, paties vitamino C, česnako, imbiero, cinamono ir kitų virusus stabdančių žolelių.

2 Klaida – ignoruoti ligą.

Kas vyksta su organizmu?

Peršalus ir užpuolus virusams, mūsų organizmo imuninė sistema įsijungia ir smarkiai kovoja, organizmui reikia daug jėgų su jais kovoti, todėl mes jaučiamės pavargę.

Kaip galima sau padėti?

Ilsėtis, gulėti lovoje ir gerai išsimiegoti. Nors tiek ligos pradžioje, tiek sirgdamos dažniausia jaučiamės pavargusios ir išsekę, tačiau neleidžiame sau ilsėtis, einame į darbą, arba darbuojamės namuose. Bet geriausias vaistas yra duoti savo organizmui ilsėtis, gerai išsimiegoti.

3 Klaida - stabdyti slogą ir kosulį.

Kas vyksta organizme?

Organizmas valosi, išskirdamas gleives per kvėpavimo takus ir nosį.  Priemonių nuo slogos ir kosulio vartojimas blokuoja vienintelę organizmo apsauginę reakciją, dėl to didėja organizmo intoksikacija, didėja apkrovimas šalinimo sistemoms.

Kaip galima sau padėti?

Nukreipti visas pastangas gleivių suskystinimui, kad pagreitintume ir palengvintume gleivių ir toksinų pašalinimą (paversti  sausą kosulį „šlapiu“): vartoti daug šiltų skysčių, karštos arbatos, vištienos sultinio.

4 Klaidavartoti gyvulinį maistą ir produktus su cukrumi: mėsos ir pieno produktus, kiaušinius ir žuvį, bandeles...

Kas vyksta organizme?

Gyvulinių baltymų ir cukraus gausa kraujyje, daro jį klampesnį, tai apsunkina kraujo cirkuliaciją organizme, ir, tuo pačiu, sulėtina gleivių  ir toksinų šalinimą, sukuria palankia terpę infekcijos vystymuisi.

Kaip galima sau padėti?

Sumažinti maisto apkrovą organizmui: jei pirmomis peršalimo ligos dienomis nėra apetito, tai versti savęs valgyti neverta, galima iš vis atsisakyti maisto arba laikytis lengvos vegetariškos dietos.

5 Klaidastengtis numušti temperatūrą, jei ji neaukštesnė nei 38°C laipsniai.

Kas vyksta organizme?

Temperatūrą mažinančių priemonių vartojimas blokuoją natūralią organizmo imuninės sistemos apsauginę reakciją: ūmus susirgimo procesas gali virsti lėtiniu, kilti komplikacijų.

Kaip galima sau padėti

Sukurti sąlygas termoreguliacijai: kas valandą išgerti po 0,5 stiklinės karšto vandens. Jei krečia drebulys, šalta - šiltai apsikloti, jei jaučiate karštį ir prakaituojate - atsiklokite.

6 Klaidanesistengti atstatyti organizmo apsauginių funkcijų, kai ūmus laikotarpis jau pasibaigęs

Kas vyksta organizme?

Organizmo nusilpimas  sukuria palankias sąlygas snaudžiančios ir/arba lydinčios infekcijos vystymuisi. Kyla realus pavojus, kad  esama lėtinė infekcija paūmės arba atsiras nauja.

Kaip galima sau padėti?

Atkurti organizmo apsaugines jėgas:  gerti šiltą vandenį, vartoti  arbatas pasižyminčias priešuždegiminiu ir gydančiu poveikiu, taip pat prieš bakterinėmis ir prieš virusinėmis savybėmis.

7 klaida – vartoti antibiotikus nepasitarus su gydytoju.

Kas vyksta organizme?

Peršalimo infekciją dažniausia sukelia virusai, o su virusais antibiotikai susidoroti negali.

Kaip galima sau padėti?

Jei simptomai užsitęsė savaitę, atsirado kankinantis kosulys, ar sloga nuo kurios skauda galvą, sritį aplink akis, skausmas krūtinėje giliai įkvėpus, ilgiau nei tris dienas laikosi temperatūra, kreipkitės pas gydytoją, kur bus ištirtas jūsų kraujas, ir nustatyta kokia infekcija – bakterinė ar virusinė. Jei bus nustatyta bakterinė infekcija, tik tuo atveju gali būti skirti antibiotikai.  

Grįžti į Blog'ą