Kada tamponai gali tapti pavojingi sveikatai

Kada tamponai gali tapti pavojingi sveikatai

Per mokyklos išvyką nuo toksinio šoko sindromo (TŠS), kurį sukėlė tamponas, mirė šešiolikmetė Sara. Tai nutiko ne Lietuvoje, Vankuverio salose, bet pats faktas švelniai tariant – šokiruoja ir kartu perspėja, jog tamponai gali būti mirtingai pavojingi!

Gyvename įtemptu ritmu ir ieškodamos patogumo, ne visada pasirenkame tinkamiausias priemones, o kilus negalavimams dažnai į juos nekreipiame dėmesio. Būkite itin reiklios rinkamosios higienos priemones ir jas naudodamos. Atrodo nekaltas tamponas, o gali sukelti mirtiną pavojų net mūsų gyvybei! 

Toksinio Šoko Sindroimas (TŠS) gyvybei pavojinga infekcija, kurią sukelia bakterijų (Staphylococcus Aureus) išskiriamos toksinės medžiagos, patekusios į žmogaus kraujotaką. Daugiau nei pusė TŠS atvejų yra susiję su menstruacijomis ir net 99 proc. šių atvejų – su tamponų naudojimu. Ligą sukelia stafilokokų ir streptokokų išskiriami toksinai: esant palankiai terpei (pvz, higieniniai tamponai, prisigėrę menstruacinių išskyrų pradeda intensyviai daugintis ir gausiai išskirti nuodingas medžiagas). Tikimybė susirgti TŠS didesnė, jei žmogaus imunitetas nusilpęs - sergama virusine ar bakterine infekcija. 

TŠS – tai šiandieninio gyvenimo bausmė. Vis dažniau pasitaikanti infekcija ir jos dažnėjimas tiesiogiai siejamas su neteisingai naudojamais tamponais – jie per ilgai užlaikomi organizme. TŠS gali vystytis bet kurio amžiaus moterims, tačiau dažniausiai diagnozuojamas jaunoms, intensyviu ritmu gyvenančioms merginoms bei moterims, kurios neturėdamos laiko arba tiesiog dėl užmaršumo nepasikeičia tamponų taip dažnai kaip turėtų. Menstruacijų metu gimdos kaklelis šiek tiek prasiveria ir gimda tampa daug jautresnė infekcijoms, o užsilikęs tamponas tampa puikia terpe bakterijoms daugintis. Bakterijų toksinai, patekę į kraują, sukelia neadekvatų imuninį atsaką, į patologinį procesą gali būti įtraukta beveik bet kuri organų sistema (širdies, inkstų, oda bei gleivinės, kepenys, virškinamasis traktas, nervų sistema). Tai sąlygoja ūmų kraujotakos nepakankamumą ir šoką.

Ypač didelę riziką kelia didelio sugeriamumo tamponai, kurie sugeria 15–18 g išskyrų. Kai kuriose šalyse tokio sugeriamumo tamponai yra net uždrausti. TŠS susirgimo tikimybė padidėja, jei imunitetas yra nusilpęs. TŠS galima susirgti bet kuriuo menstruacijų metu arba iš karto po jų. Inkubacinis laikotarpis 2–10 dienos: iš pradžių jaučiami tik silpni ligos požymiai, labai panašūs į peršalimą ar gripą: pakilusi temperatūra, gerklės perštėjimas, galvos svaigimas, pykinimas. Negydoma liga sparčiai progresuoja ir simptomai sunkėja.

TŠS gydomas intensyviosios terapijos skyriuje, kuo skubiau pašalinami higieniniai tamponai. Mirtingumas siekia net iki 70 proc. 40-50 proc. pacientų TŠS gali pasikartoti. 

Makštis nėra sterili – joje visada yra tam tikros mikrofloros, tad ar mikroorganizmai ims daugintis, priklauso nuo kelių veiksnių. Vienas jų – higieninių priemonių pasirinkimas. Jei naudojate tamponus, būtina dažnai juos keisti, prieš tai kruopščiai nusiplovus rankas. Nenaudoti didelio sugeriamumo tamponų, geriau rinktis mažesnius ir juos dažniau keisti. Ypač nerekomenduojama tamponų naudoti per naktį. Naudokite tamponus, pagamintus iš medvilnės. Venkite pagamintų iš sintetinio pluošto. Jei jums jau buvo diagnozuota TŠS, jokiais būdais nebegalima naudoti tamponų, nes liga linkusi kartotis. 

Gentle Day®  organinės medvilnės tamponai>>

Kada galima naudoti tamponus?

Tamponus naudokite tik tada kai tikrai reikia: sportuojant, maudantis, pirtyje (kad išvengti pratekėjimų). Kad jaustumėtės saugiau nešiodamos tamponus, į kelnaites įklijuokite kasdienį įklotėlį, jis apsaugos, jei laiku nespėsite pasikeisti tampono. Naktį tampono nerekomenduojame, rinkitės Gentle Day® naktinius paketus, jie itin gerai sugeria, o anijonų juostelė apsaugo nuo nemalonaus kvapo bei bakterijų dauginimosi. Gentle Day® įklotai sukurti tam, kad jaustumėtės saugiai, patogiai ir svarbiausia – nekentumėte savo sveikatai.

Daugiau apie Toksinio Šoko Sindromą>> 

Grįžti į Blog'ą