Ar gali tamponas arba menstruacinė taurelė pasimesti makštyje?

Ar gali tamponas arba menstruacinė taurelė pasimesti makštyje?

Visai neseniai sulaukiau vienos klientės klausimo, ar jai galėjo tamponas pasimesti makštyje, įlįsti kažkur giliau į gimdą? Skubėdama į darbą ji neprisimena, ar įsidėjo tamponą ar ne. Vėliau patikrino tualete, tačiau išlindusios virvelės neužčiuopė. Dar pabandė įsikišti pirštą į makštį, bet tampono nerado.

Atsakymas tik vienas: NE. Ar tai būtų tamponas, ar menstruacinė taurelė - pradingti jūsų makštyje tikrai negali ir paaiškinsiu kodėl.

Makšties anatomija

Mūsų makštis yra vamzdelio formos. Kiekviena makštis yra skirtingo ilgio. Makšties kanalo gale yra gimdos kaklelis. Jeigu įkištume pirštą giliai į makštį, jį būtų galima apčiuopti. Jis jaučiamas tarsi slidus standus kalnelis (minkštumas dažnai lyginamas su nosies galu).

makštis anatomija

Pro gimdos kaklelį niekas pralįsti toliau nebegali. Na, išskyrus spermatozoidus, kurie yra mikroskopinio dydžio. Galima sakyti, kad gimdos kaklelis tarsi uždaryti vartai į gimdą, kurie atsiveria tik gimdymo metu.

Kaip gi su menstruacijų krauju? Pro kur jis tuomet išteka? Gimdos kaklelyje yra labai maža skylutė, kuri menstruacijų metu kiek atsipalaiduoja ir prasiveria - taip išbėga menstruacijų kraujas. Tačiau nei tamponas, nei menstruacinė taurelė pro tokią skylutę tikrai nepralįstų.

O jei nutrūktų tampono virvutė?

Gali taip nutikti, tačiau nereikia išsigąsti -  visada galima tamponą apčiuopti ir jį išstumti ar ištraukti įkišus pirštą į makštį. Prieš tai būtina gerai nusiplauti rankas muilu, kad nesukeltumėte infekcijos nuo nešvarių rankų.

Taip pat infekcijos rizikos sumažinimui rekomenduojama rankų nagus nusikirpti trumpai, kad netyčia neįdrėkstumėte makšties sienelės ieškodama tampono.

Kai kurių moterų makštis gali būti pakankamai gili, tokiu atveju, atsitūpkite kaip varlė ir savo dubens raumenimis (tarsi stangintumėtės) pabandykite pastumti tamponą arba menstruacinę taurelę - taip lengviau apčiuopsite ir išsitrauksite.

Svarbu nepanikuoti ir nepalikti tampono makštyje ilgiau nei 8 val., kad nepadidėtų toksinio šoko sindromo (TŠS) rizika. GENTLE DAY® tamponai yra pagaminti iš ekologiškos medvilnės, turi apsauginį hipoalerginį tinklelį, kuris sumažina tikimybę išsivystysi TŠS. Tuo tarpu menstruacinę taurelę galima naudoti nepertraukiamai iki 12 valandų. Aišku, jei jūsų menstruacijos gausios, tuštinti taurelę reikės dažniau - galbūt kas 3-4 valandas.

Grįžti į Blog'ą