endometrioze tikra istorija gentleday.lt

Tikra istorija: gyvenimas sergant endometrioze

PMS, menstruacijų krešuliai, skaudančios krūtys, hormonų audros, nuotaikų kaitos - tik keletas ne itin linksmų dalykų, su kuriais moterims tenka susidurti kiekvieną mėnesį... Tačiau tų, kurios serga endometrioze, kova dar intensyvesnė! Būsena ne tik labai skausminga, bet ir dažna nevaisingumo priežastis. Ši liga neaplenkia net ir jaunų, mokyklinio amžiaus mergaičių.

Visame pasaulyje kovo mėnuo - „endometriozės mėnuo“, kai organizuojami įvairūs edukaciniai ir lėšų rinkimo renginiai, gydytojų konferencijos, dalijamos brošiūros apie šią ligą ir pan. Endometriozės ligos simbolis – geltonas kaspinėlis.

Tikra Kristinos (37 m.) istorija

Ši liga – labai klastingas reikalas. Ji lydi mane nuo mokyklos, nors tuomet nesupratau nei pati, nei kiti, kas man ne taip. Prasidėjusios mėnesinės man buvo tikras košmaras: gausus kraujavimas, amžinas nuovargis, silpnumas, pykinimas, net alpimas. Tekdavo atsiprašyti iš pamokų ne kartą, buvo labai nejauku prieš klasiokus... Visi negalavimai buvo nurašomi kaip normalus paauglės brendimo reiškinys: „juk tau mėnesinės – pakentėk, išgerk tabletę, praeis... o nepraeis dabar – praeis, kai pagimdysi“. Mama gaudavo nereceptinių vaistų (vėliau tapo receptiniais), kuriuos patarė gerti vaistininkė – ir kentėjau.

Reikėjo ilgą kelią nueiti ir pati labai daug domėjausi, ieškojau informacijos, nors tuomet jos buvo labai mažai. Į polikliniką buvo N vizitų, N tyrimų - ir nieko nerado, nieko neišsiaiškino - tiesiog sunkios menstruacijos... Gyvenau kas mėnesį kentėdama skausmus ir visus tuos požymius, kurie mane vargino mokykloje, studijuojant, o vėliau ir dirbant. Gerai, kad pasitaikė supratingi darbdaviai ir didelių problemų nebuvo, bet kiek žinau istorijų, kai moterys su šia diagnoze negali dirbti, praleidžia dienas skausmuose, tada, aišku, atlyginimas mažėja, kol arba pačios išeina iš darbo, arba jų paprašo... Negera prisiminti, kiek gydytojų aplankiau, privačių klinikų, kol galiausiai po nuodugnių tyrimų ir operacijų prieš 12 metų man nustatė endometriozę. Beje, Australijoje endometriozė pripažinta kaip invalidumo liga, Anglija taip pat pakeliui.

Yra manoma, jog naudojant tamponus išsivysto endometriozė. Paneigsiu - aš jų niekada nenaudojau, tik paketus, o vėliau - menstruacinę taurelę, tačiau sergu šia liga. Nuo ko ji – nėra vieningos nuomonės. Svarbu neignoruoti požymių, nes tas požiūris „ai skauda, nieko tokio, visoms taip yra, išgyvensi ir tu...“, o apie grėsmę net nepagalvoja, kad tas „nekaltas“ negalavimas ne tik psichologiškai veikia, bet ir gali pažeisti kitus organus - žarnyną, plaučius ir pan.

Nuoširdžiai patariu apie tai pradėti kalbėti jau mokykloje, nes endometrioze galima susirgti ir mokyklinio amžiaus, tada, kai prasideda pirmosios menstruacijos.

Ne tik tėvai, bet ir pedagogai turi kreipti dėmesį į mergaitės savijautą ir nereikėtų numoti ranka, kai jos dažniau skundžiasi silpnumu, pykinimu, reikėtų perspėti tėvus ir subtiliai patarti pasitikrinti. Šiandien informacijos kur kas daugiau, todėl tikrai siūlau domėtis.

Baisiausia man buvo nežinia, kas man negerai, todėl kai pagaliau nustatė diagnozę, žinoma, lengva nebuvo, tačiau buvo palengvėjimas ir aiškumas, ką daryti toliau ir kaip su šia liga tvarkytis. Daug ką keičiau savo kasdienybėje - išmokau valgyti „švarų“ maistą, organišką, jei įmanoma, atsisakiau pieno produktų, mažai kviečių; labai svarbūs vitaminai, jų negali trūkti, ypač magnio. Kalbant apie sportą – jis visada gerai, žinoma pagal galimybes ir savijautą.

Ir draugiškas mano patarimas visoms merginoms ir moterims. Kad ir koks gydymas būtų paskirtas, nepamirškite ir pačios savimi rūpintis. Labai svarbu iš savo gyvenimo pašalinti kuo daugiau aplinkos toksinų: visokie plastikiniai indai, domėkitės, kokie kenksmingi chemikalai yra jūsų naudojamuose produktuose ir rinkitės natūralias alternatyvas, pereikite prie natūralių, sveikų produktų. Tai tinka viskam, ne tik daiktams, bet ir maistui bei higienos produktams. Rinkitės tokius, kurie kuo mažiau kenktų jums ir jūsų organizmui. Ir jei įtariate, kad galite sirgti endometrioze, nedelskite ir kuo skubiau kreipkitės į gydytoją.

Daugiau apie endometriozę:

Endometriozė - kas tai per liga?

Endometriozė - klastinga liga: interviu su gydytoja

Toksinai ir endometriozė: kaip sumažinti toksinų savo aplinkoje?

Grįžti į Blog'ą