Menstruacinė arba hormoninė migrena - natūralus gydymas

Menstruacinė arba hormoninė migrena - natūralus gydymas

Dažna moteris prieš menstruacijas ar jų metu jaučia nepakeliamą galvos skausmą – migreną. Kad geriau suprastumėte, kodėl taip vyksta ir galbūt padėtumėte sau, norime pasidalinti straipsniu, kurį parašė savo kliniką Naujojoje Zelandijoje turinti gydytoja natūropatė Lara Briden. Ji jau tūkstančiams moterų, kenčiančioms nuo policistinių kiaušidžių sindromo, PMS, endometriozės ir perimenopauzės, palengvino gyvenimą. Be to, dar yra išleidusi ir knygą „Period Repair Manual“ (pažodžiui išvertus skambėtų „Menstruacijų korekcijos vadovas“ 🙂) , kurioje dalinasi savo žiniomis ir patirtimi apie natūralius gydymo metodus geresnei moterų hormonų sveikatai.

Tad jeigu ieškote atsakymų į savo problemą, rekomenduoju skaityti toliau.

Menstruacinę ar hormoninę migreną lemia keli veiksniai - estrogenų sukeltas aukštas histamino lygis (putliųjų ląstelių suaktyvėjimas) ir neurotransmiterių pokyčiai, kai ciklo pabaigoje ženkliai sumažėja estrogeno ir progesterono.

Natūralūs hormoninės migrenos gydymo būdai – geriamasis mikronizuotas progesteronas ir magnis. Sintetinis estrogenas ir progestinai, esantys hormoninėje kontracepcijoje, dažniausiai nėra geras sprendimas. 

Pastaba. Kaip rašoma L.Briden knygoje, Niujorko Galvos skausmo centro neurologas Alexander Mauskop rekomenduoja visiems pacientams, patiriantiems migreną, skirti magnio. Magnis ramina nervų sistemą, mažina uždegimą ir stabilizuoja serotonino receptorius. Gydytoja siūlo vartoti 300 mg magnio glicinato per dieną, o pajautus artėjant migreną - išgerti papildomą dozę. Magnis veikia gerai kartu su 100 mg vitamino B6 (Lara Briden, Period Repair Manual).

Hormoninė kontracepcija gali išprovokuoti arba pabloginti migreną

Visų tipų hormoninė kontracepcija gali pabloginti migreną, tačiau kombinuotos kontraceptinės piliulės su estrogenu ypatingai neigiamai veikia, be to, pasižymi didesne infarkto rizika moterims, kenčiančioms nuo migrenos.

SVARBU: Jei jums pasireiškė naujo pobūdžio tvinkčiojantis, pulsuojantis galvos skausmas, naudojant Mirena spiralę, galima įtarti intrakranijinę hipertenziją.

Gliutamato įtaka migrenai

Nauji tyrimai rodo, kad migreną gali sukelti sužadinančio neuromediatoriaus glutamato „plunksnelės“, judančios bangomis per smegenis.

Sprendimas - magnis, kuris padeda išvengti migrenos, greičiausiai apsaugodamas neuronus nuo glutamato. Magnis taip pat stabilizuoja serotonino receptorius, mažina uždegimą ir neleidžia išsiskirti medžiagai-P, kuri yra skausmą skatinantis neurotransmiteris, susijęs su migrena. Labai tinka vartoti kartu su taurinu, raminančia amino rūgštimi, kuri taip pat gali padėti nuo migrenos.

Kaip estrogenas veikia migreną

Estrogenas yra susijęs su menstruacine migrena keliais būdais. Pirma, per daug estrogeno gali sukelti putliųjų ląstelių aktyvaciją ir padidinti histamino lygį, todėl migrena gali paūmėti. Antra, ženklus estrogeno lygio sumažėjimas ciklo pabaigoje gali pakeisti serotonino, glutamato ir kitų neurotransmiterių lygį.

Sprendimas - progesteronas, kuris mažina histaminą bei glutamatą, ramina smegenis. Rekomenduojama vartoti geriamiojo mikronizuoto progesterono kapsules prieš miegą dvi savaites iki menstruacijų (Pastaba: Lietuvoje prieinami Gepretix arba Progesterone Besins (kitur registruotas kaip Utrogestan) vaistai, kuriuose yra progesterono).

Svarbu: Hormoninėje kontracepcijoje nėra progesterono – tik progestino, kuris yra sintetinis ir nepasižymi progesterono savybėmis.

Kitos priemonės nuo migrenos

Magnis ir progesteronas –  geriausi natūralūs migrenos gydymo būdai.

Kitos alternatyvos:

Riboflavinas (vitaminas B2) gali padėti išvengti migrenos. Jis veikia normalizuodamas serotonino gamybą ir pagerindamas MTHFR fermento, siejamo su migrena, funkciją. Pati gydytoja savo pacientėms skiria po 200 mg 2 kartus dienoje.

Melatoninas veikia taip pat kaip amitriptilinas migrenos prevencijai (Pastaba: tyrime vartota 3 mg melatonino). Savo knygoje L.Briden rekomenduoja vartoti kiekvieną vakarą prieš einant miegoti liuteininėje ciklo fazėje - 0,5-3 mg.

Mityba be glitimo gali sumažinti uždegimą, kuris paskatina migreną. Viename tyrime nustatyta, kad vengdami kviečių, 89 procentai pacientų atsikratė migrenos (Pastaba: minėtas tyrimas mažas - tirta 40 vaikų; galite pagalvoti apie glitimo netoleravimą ir bandyti jo vengti 8 sav. bei stebėti savo savijautą).

Geležis gali padėti tik nuo pomenstruacinės arba menstruacijų pabaigos migrenos, kurią sukelia trumpalaikė geležies stokos anemija (mažakraujystė) dėl menstruacinio kraujo netekimo. (Pastaba: Tokiu atveju, gydytoja Lara Briden rekomenduoja gerti 15-50 mg švelnaus papildo - pavyzdžiui, geležies bisglicinato). Maiste gausiausiai yra raudonoje mėsoje ir kiaušiniuose.

Straipsnis verstas iš anglų kalbos, originalus gydytojos Lara Briden straipsnis čia (paskutinė jo redakcija 2021-03-11). Papildyta verstu tekstu iš L.Briden knygos „Period Repair Manual“.

Mes nesame gydytojai, todėl rekomenduojame dėl savo sveikatos, vaistų ir papildų vartojimo konsultuotis su gydytojais. 

Lietuvoje veikia Migrena sergančiųjų asociacija 

Grįžti į Blog'ą