Man prasidėjo mėnesinės, kaip pasakyti mamai?

Man prasidėjo mėnesinės, kaip pasakyti mamai?

Esi paauglė ir nerimauji dėl pirmųjų menstruacijų? Noriu užduoti tau keletą klausimų:

Ar tu esi artima su savo mama?
Kokie jūsų santykiai?
Ar tu gali su ja atvirai bendrauti?
Ar kada pati esi užmezgusi su ja pokalbį apie tau rūpimus kitus klausimus?
Ar tau mama kada nors pasakojo apie brendimą, menstruacijas?
O gal šalia turi vyresnę seserį ar artimą tetą, su kuria gali atvirai pasikalbėti?

LABAI svarbu, suprasti kas su tavimi dabar vyksta, ir apie tai pasikalbėti.

Štai tau mano patarimas: kai kurios mamos gėdijasi temų susijusių su lytiškumu, brendimu ir menstruacijomis (nors taip neturėtų būti), lygiai taip pat, kaip ir tau yra nesmagu apie tai kalbėti su ja, tad nenusimink, kad ji nėra tokia atvira, kaip kad tu galbūt norėtum. Galbūt ji dar nekalbėjo šia tema su tavimi, nes ji tiesiog nežino kaip pradėti tą pokalbį. Galbūt tavo mamai jos mama niekada apie tai su ja nekalbėjo, o galbūt šis pokalbis joms buvo toks nejaukus, kad jos abi jautėsi nepatogiai. Bet kokiu atveju, štai kaip tu galėtum pradėti pokalbį pati.


Pasakyk mamai, kad tau reikia su ja pakalbėti asmeniškai, tik judvi. O tada tiesiog jai pasakyti “mama man prasidėjo menstruacijos, aš tik nežinojau kaip tau tai pasakyti” arba “man buvo nejauku tau tai pasakyti”. Kai tai jai pasakysi, bus puiki proga toliau pratęsti šį pokalbį, ir galbūt užduoti tuos klausimus kurių iki šiol nedrįsai užduoti, kad ir apie brendimą ir tavo kūno pokyčius.

Jei nedrįsti pakalbėti, parašyk jai laiškelį ar raštelį, o gal telefoninę žinutę ir pridėk, kad nori apie tai su ja pasikalbėti ir pasitarti. Vis tik tu jau žengi į suaugusių pasaulį, tad tau tai bus puiki proga pradėti šiuos suaugusių pokalbius.

Kad pirmos menstruacijos nesukeltų streso

Dauguma žmonių nekalba apie menstruacijas atvirai, nes tai tarsi nepadoru, tačiau mano kita nuomonė, šia tema reikia kalbėti atvirai, žinios neturėtų būti paremtos mitais.

Pirmosios menstruacijos gali kelti didelį stresą ne tik tau, bet ir tavo tėvams, todėl aš sukūriau Pirmąjį menstruacijų rinkinį, kuris, labai tikiuosi, padės tau ir tavo tėvams pasiruošti šiam ypatingam įvykiui.

Šiame rinkinyje rasi: higieninius įklotus, kelnaites menstruacijoms, dėkliuką įklotams susidėti, drėgnas servetėles intymiai higienai, švelnų prausiklį visam kūnui ir intymioms vietoms, bei dovanėlę nuo manęs (tegul tai bus siurprizas) :) 

# RinkisRozine

Vilmantė, Gentle Day įkūrėja ir paauglės mama

Grįžti į Blog'ą