Apie menstruacinę taurelę atsako gydytoja ginekologė-akušerė

Apie menstruacinę taurelę atsako gydytoja ginekologė-akušerė

Vis daugiau moterų domisi menstruacine taurele, tačiau kyla ir begalės klausimų: kokie pliusai, kokie minusai, ką būtina žinoti renkantis šią higienos priemonę. Atrinkome dažniausiai užduodamus klausimus ir juos pateikėme gydytojai akušerei – ginekologei Akvilei Statnickaitei. 

Silikoninė taurelė ir taurelė iš medicininio plastiko:

Teko bendrauti su viena kliente, kuri pasidalino savo patirtimi. Po dantų taisymo ji netikėtai sužinojo, jog yra alergiška silikonui, nes grįžusi namo iš vizito pas odontologą pastebėjo bėrimus aplink burną ir pačioje burnos viduje - visa gleivinė buvo išberta. Baisu net pagalvoti, kas būtų nutikę, jei naudotų silikoninę taurelę...

Šiuo metu pasaulyje itin rūpinantis gamtos apsauga, populiarėja menstruacinių taurelių naudojimas mėnesinių metu. Vis dažniau sulaukiu klausimų iš pacienčių būtent apie šią higienos priemonę bei ginekologo požiūrį į ją. Menstruacinė taurelė skirtingai nei tamponai ar higieniniai paketai surenka menstruacijų kraują, o ne sugeria jį. Daugiausiai rinkoje galima rasti menstruacinių taurelių pagamintų iš silikono, rečiau iš medicinio termoplastinio elastomero (TPE) arba tiesiog medicininio plastiko. Žinoma, rekomenduoju antrąjį variantą. Pirmiausia - labai svarbu atkreipti dėmesį, kad gamintojas turėtų sertifikatą, ir pasirinkti kokybišką ir saugią naudojimui menstruacinę taurelę. Gaminant menstruacines taureles iš TPE nenaudojami ftalatai, PVC, silikoninės ar lateksinės medžiagos, todėl tokia taurelė nesukelia alerginių reakcijų ir nedirgina makšties. Tokios taurelės labai tinka moterims, kurioms dėl jautrios makšties netinka higieniniai paketai ar dėl pasikartojančių makšties infekcijų nerekomenduojamas tamponų naudojimas. Hipoalerginė taurelės sudėtis ypač svarbi moterims ne tik menstruacijų metu, bet ir po jų, kuomet taurelė nenaudojama.

Yra ir bebaimių moterų, kurios taupumo sumetimais parsisiunčia taurelę vos už kelis eurus... Jūsų, kaip gydytojos, perspėjimas tokioms pirkėjoms, kokios pasekmės gali būti?

Deja, tačiau daugelis moterų susivilioja pigia reklama ir užsisakinėja menstruacines taureles ne iš sertifikuotų tiekėjų, bet pigių užsienio svetainių, kur šių prekių kokybė bei saugumas sveikatai tokiu intymiu moteriai laikotarpiu yra abejotinas. Moters makštis menstruacijų metu bei keletą dienų po to yra jautresnė ir mažiau atspari infekciniams procesams. Abejotinos kokybės taurelės, net ir gerai dezinfekuotos, dažnai pagamintos iš nekokybiško silikono ar latekso atmainų (žymiai pigesni gamybos kaštai) dažnai sukelia vulvovaginitus (makšties ir išorinių lytinių organų uždegimus) bei ūmias alergines reakcijas dėl jose esančių, mano jau anksčiau išvardytų, medžiagų. Mano, kaip ginekologės, nuomone, tris ar keturis kartus pigesnė abejotinos kokybės menstruacinė taurelė galiausiai moteriai gali kainuoti pakankamai dažnus vizitus pas ginekologą, papildomą makšties infekcijų ar alerginių reakcijų gydymą, o svarbiausia -  laiką ir sveikatą, tad rekomenduočiau menstruacinę taurelę įsigyti tik vaistinėse ar iš šių priemonių sertifikuotų tiekėjų. 

Labai geras mano kolegės posakis: „makštimi ir jos sveikata reikia rūpintis kaip veidu, ant jo juk nededate bet ko, ypač tada, kai jis yra pažeidžiamiausias...“ 

Ar gali būti, kad taurelė tempia žemyn gimdą? 

Šiuo atveju siūlyčiau išsiaiškinti anamnezę: kiek kartu moteris gimdžiusi, koks darbo krūvis ir intensyvumas ar neturėjusi dubens dugno ar ginekologinių operacijų ir pan. Natūraliai gimda ar kiti mažojo dubens organai slinkti ar temptis žemyn neturėtų. Tikėtina, kad silpna yra pati dubens palaikomoji sistema ir dubens dugno raumenys, kurie natūraliai silpnai laiko taurelę, o bandant ją ištraukti ir stanginantis dėl silpno raumenyno slenka priekinė makšties siena ar gimdos kaklelis. Nematant sunku komentuoti, bet prielaida būtų tokia. Siūlau kreiptis į ginekologą.

Taurelės naudojimas turint spiralę: galima ar ne? Ar taurelė neištrauks spiralės?

Taurelės naudojimas turint spiralę tikrai galimas (išskyrus pirmąjį mėnesį po įvedimo). Paprastai spiralės įvedimo metu nukerpami ir iš gimdos kaklelio kyšoti paliekami apie dviejų cm ilgio siūlai, kartais ir trumpesni. Traukiant taurelę siūlai tikrai nekliudomi, kadangi po įvedimo praėjus maždaug mėnesiui jie apsivelia makšties gleivėmis, dažnai prilimpa prie kažkurios sienelės ar kaklelio ir laisvas galas paprastai nėra taip lengvai užkliudomas. Turbūt didesnė tikimybė būtų ištraukti spiralę, išimant menstruacijų metu naudojamą tamponą. Spiralės savaiminių ištraukimų dažnis labai mažas, nes dažniausiai moteris to pati padaryti negebėtų, pajaustų nežymų skausmą ar diskomfortą.

Tiesa ar mitas, kad naudojant taurelę sumažėja skausmai, sutrumpėja mėnesinės?

Mitas. Mėnesinių ciklas ar kraujavimo trukmė trumpėja su amžiumi ir nebūtinai tai turi būti gręsiančio klimakso požymis: maždaug nuo dvidešimt penkerių metų ciklas gali pradėti keistis; nebūtinai trukme, o pvz., gausumu, skausmingumo laipsniu ir pan. Menstruacinė taurelė niekaip neveikia menstruacijų ciklo trukmės ar kraujavimo intensyvumo, nes tai yra priemonė menstruacijų kraujui surinkti. Skausmus mažinti gali teigiamos emocijos, vaistai, hormoniniai preparatai, fizinis aktyvumas, kai kurie maisto produktai ir pan. Ciklo sutrumpėjimą gali veikti stresas, nemiga, svorio metimas, vaistai, amžiaus pokyčiai, kontracepcija, žinoma, anksčiau naudotos nekokybiškos higienos priemonės ir daug kitų faktorių.

Ar taurelė gali spausti šlapimo pūslę? 

Taip, tikrai gali. Dažnai iš moterų, naudojančių taureles, girdžiu, kad dažniau jaučiamas noras šlapintis. Taurelė gali dirginti šlapimo pūslę, o tam įtakos turi moters anatomija. Gimda ir šlapimo pūslė yra labai arti: šlapimo pūslė „guli“ ant gimdos, o menstruacijų metu gimda būna šiek tiek padidėjusi, todėl šiek tiek spaudžia šlapimo pūslę, o jai esant pusiau pilnai ar pilnai – gali ją dirginti. Menstruacijų metu makštyje esanti taurelė sukuria papildoma atramą ir šlapimo pūslės nežymų dirginimą. 

Kaip tai koreguoti? Galbūt taurelė yra netinkamoje pozicijoje ir todėl jūs ją jaučiate, o kartu dėl netinkamos padėties jaučiate šlapimo pūslės dirginimą.

Taip pat reikėtų tinkamai pasirinkti taurelės dydį, todėl kad per maža ar per didelė taurelė gali kelti diskomfortą. 

Taip pat galima priežastis gali būti ir vadinama cistocelė arba priekinės makšties sienelės slinkimas, kas labai būdinga keletą kartu gimdžiusioms moteris ar toms, kurių gimdymo metu naudota pagalba (replės, vakuumas), ar didelio svorio naujagimius gimdžiusioms moterims. Dėl priekinės makšties sienelės silpnumo audiniai silpni, ne to tonuso, todėl esant taurelei makštyje ir makšties sienelėms jos tvirtai nelaikant galimas dirginimas ir jautrumas, noras dažniau šlapintis. 

Išbandėte ir pati Genial Day menstruacinę taurelę. Pasidalinkit savo patirtimi:

Pradžioje buvo keblumų išmokstant ją įsidėti bei išsiimti (kaip ir daugumai moterų), bet vėliau viskas vyko sklandžiai.

Pliusai: patogu, saugu aplinkai, daugiakartis naudojimas ir mažiau išlaidų higieninėms priemonėms.

Minusai: dėl itin greito gyvenimo tempo ne visada turiu galimybę taurelę praplauti ir išvalyti, o kai tokios galimybės nėra, stengiuosi ją keisti kita priemone, pvz., paketu. Šiuo metu naudoju taurelę ir naudosiu ją ateityje vis kaitaliodama su kitomis priemonėmis, prisitaikydama prie kasdienių įvykių :)

Grįžti į Blog'ą