ar gali sperma sukelti maksties infekcija

Ar gali sperma sukelti makšties infekciją?

Apie spermą ir jos kvapą jau rašėme anksčiau čia. Toliau besigilinat į šią temą, mums parūpo sužinoti, ar sperma gali sukelti makšties infekciją.

Spermos poveikis

Infekcija - tai mikroorganizmo patekimas į tam tikrą kūno vietą ir žmogaus kūno imuninės sistemos atsakas į tą mikroorganizmą. Taigi spermatozoidai sukelti makšties infekcijos negali, tačiau ją gali sukelti spermoje ar šlaplėje esantys mikroorganizmai. Taip moteris ar mergina užsikrečia lytiškai plintančiomis ligomis, o prezervatyvai mažina šansą užsikrėsti.

Pavyzdžiui, vienas dažniausių makšties uždegimų - bakterinė vaginozė - atsiranda tuomet, kai mergina ar moteris pradeda intymų gyvenimą. Kuo daugiau moters gyvenime seksualinių partnerių vyrų, tuo didesnė bakterinės vaginozės rizika (Jen Gunter MD, The Vagina Bible 2019)

Sveikoje makštyje yra daug laktobakterijų, draugiškai sugyvenančių su mažais kiekiais randamomis kitomis bakterijomis, grybais. Makšties bakterijos - kaip vieno draugiško rajono gyventojai - sudaro bendruomenę.

Laktobakterijos gamina pieno rūgštį ir saugo makšties bei gimdos kaklelio ląsteles nuo infekciją sukeliančių bakterijų ar virusų. Sveikos makšties rūgštinės terpės pH yra apie 3,5 – 4,0. Rūgštinė terpė ir laktobakterijos padeda kovoti su mikroorganizmais, taip pat ir neleisti grybeliui ir kitomis bakterijomis išplisti. Ši terpė per rūgšti spermatozoidams - ji gali juos sunaikinti.

Spermos skysčių pH yra apie 7.2 - 8.0 - beveik kaip vandens. Todėl patekęs į makštį, spermos skystis padengia makšties sieneles ir laikinai pakelia pH iki 7 – 7,5. Taip spermatozoidai išlieka gyvybingi ir gali skubėti link gimdos kaklelio ir toliau ieškodami kiaušialąstės.

Gydytojos komentaras

- Tačiau, pasikeitęs makšties pH sutrikdo makšties bendruomenės gyvenimą, laktobakterijų sumažėja, jų vietą užima kitos bakterijos. Žuvies kvapo išskyros - vienas iš požymių, kad taip nutiko. Ypač tai dažnai nutinka pirmus du metus gyvenant intymų gyvenimą su nauju partneriu, kol vyro ir moters bendrų bakterijų pusiausvyra nenusistovėjusi. Prezervatyvų naudojimas mažina riziką, kad taip nutiks, sumažina lytiškai plintančių ligų perdavimą, todėl labai rekomenduojamas, - komentuoja gyd. akušerė-ginekologė, mokslininkė dr. Švitrigailė Grincevičienė.

Grįžti į Blog'ą