Kodėl sperma turi kvapą?

Kodėl sperma turi kvapą?

Paprastai visuose mūsų blog'uose rašome apie moters kūną, reprodukcinę sistemą, tačiau man parūpo pasidomėti apie spermos kvapą. Jeigu turite seksualinį partnerį, tikrai žinote, koks stiprus yra spermos kvapas. Tad dalinuosi su jumis, ką sužinojau: kas sudaro spermą, kodėl ji „kvepia“, kodėl yra salstelėjusi😉 ir kada savo partnerį paskatinti kreiptis į gydytoją.

Kas yra sperma?

Sperma yra balkšvos, drumzlinos spalvos ir išsiskiria vyro ejakuliacijos metu iš šlaplės – siauro vamzdelio penyje, pro kurį išteka šlapimas (ir mes, moterys, ją turime, tik pas mus ji gerokai trumpesnė ir yra virš makšties, po klitoriumi).

Apie 1 proc. spermos sudaro spermatozoidai ir 99 proc. - maistinių medžiagų turintis skystis. Šio skysčio paskirtis – pernešti spermatozoidų ląsteles ir sustiprinti apvaisinimo galimybes. Spermos pH yra apie 7,2 - 8 (tuo tarpu makšties mikrofloros pH yra 3,5 – 4,5).

Spermatozoidai gaminami sėklidėse, tuo tarpu kitas skystis gaminamas reprodukcinių organų liaukose. Dalis spermos skysčio (apie 5 proc. ) yra preejakuliacinis skystis, kuris išsiskiria prieš ejakuliaciją. Šis skystis lubrikuoja šlaplę ir neutralizuoja rūgštingumą, kad sperma lengviau keliautų.

Prostatos liaukoje gaminama apie 15 – 30 proc. spermos. Prostatos liauka yra pirminis rūgštinės fosfatazės, citrinų rūgšties, inozitolio, kalcio, cinko ir magnio šaltinis. Visi šie komponentai atlieka tam tikrą rolę. Pavyzdžiui, manoma, kad cinkas turi antibakterinių savybių, todėl kai kurie ekspertai mano, jog tai gali būti priežastis, kodėl vyrams gerokai rečiau pasitaiko šlapimo takų uždegimų nei moterims.

Skaitykite >>> Ar gali sperma sukelti makšties infekciją?

Prostatos liauka taip pat išskiria enzimus, kurie suskystina spermą praėjus 15 – 30 min. po ejakuliacijos. Šis skystėjimo procesas leidžia lėtai išsiskirti spermatozoidams.Todėl spermatozoidai gali įsiterpti į gimdos kaklelį ir keliauti prieš srovę į moters reprodukcinę sistemą, tam kad rastų ir apvaisintų kiaušinėlį.

Apie 65 - 75 proc. klampaus gelsvo spermos sekreto yra pagaminama sėklinėse pūslelėse (tokios liaukos). Jose gaminasi fruktozė ir prostaglandinai (hormonai). Fruktozė maitina spermatozoidus ir teikia jiems energiją. Prostaglandinai padeda suaktyvinti makšties raumenų susitraukimą, kad spermatozoidai judėtų aukštyn makšties kanalu ir pro gimdos kaklelį. Po ejakuliacijos sperma sutirštėja ir tampa klampi - už tai atsakingos taip pat šios liaukos. Klampumas spermoje turi būti tam, kad spermatozoidai išliktų vietoje, kol palengva bus lėtai išskirti skystėjimo proceso metu.

Koks yra spermos kvapas ir skonis?

Būtent tie aukščiau paminėti 99 proc. spermos skysčio su įvairiomis medžiagomis ir suteikia spermai specifinį kvapą. Salstelėjęs kvapas ir skonis jaučiamas dėl spermoje esančios fruktozės, metalo ar sūrumo - dėl magnio ir kalcio. Taip pat normalu, kad spermos kvapas primena amoniako, chloro, baliklio kvapą.

Spermos kvapas nėra visada vienodas. Tam įtakos turi ne tik spermoje esančios įvairios medžiagos, bet ir asmens higiena, mityba bei intymus gyvenimas. 

Tam tikri maisto produktai gali pakeisti spermos kvapą ir skonį į aštresnį - šparagai, kopūstai, česnakai, mėsa, pieno produktai, kofeinas, alkoholis ir kt. Manoma, kad papajos, ananasai, apelsinai, brokoliai, salierai, cinamonas, muskatinis riešutas gali suteikti spermai saldesnį kvapą ir skonį.

Jeigu spermos kvapas pakinta ir yra nemalonus, tai gali signalizuoti infekciją.

Kada kreiptis į gydytoją?

Kadangi mes, moterys, dažniau atkreipiame dėmesį į savo sveikatą nei vyrai, žinokite, kada savo vyrą reikėtų paraginti kreiptis į specialistą:

* jeigu spermos kvapas pakito ir tapo nemalonus - primena puvėsių, žuvies

* jeigu sperma yra raudonos ar rudos spalvos (požymis, kad spermoje yra kraujo - gali būti prostatitas)

* jeigu sperma yra geltonos ar žalsvos spalvos (tai gali būti lytiškai plintančios ligos – gonorėjos - požymis).

Šaltiniai:

https://www.verywellhealth.com/facts-about-semen-an-indication-of-health-status-2328524

https://www.britannica.com/science/semen 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9675619/

https://www.healthline.com/health/mens-health/semen-smell

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326242

Grįžti į Blog'ą