endometriozes gydymas gentleday.lt

Imuninis endometriozės gydymas

Ir toliau, mūsų mielosios, dalinamės Lara Briden straipsniais apie moterų sveikatą.

Lara Briden yra gydytoja natūropatė, kuri daugiau nei 20 metų dirba moterų hormoninių sutrikimų gydymo srityje. Ji konsultuoja moteris dėl PKS, PMS, PMDD, endometriozės ir kitų hormoninių sutrikimų ar ligų klinikose Naujojoje Zelandijoje ir Australijoje. Gydytoja yra išleidusi knygą „Period Repair Manual“, o artimiausiu metu pasirodys ir nauja knyga „Hormon Repar Manual“, skirta moterims, kurioms 40 ir daugiau metų. 

Endometriozė nėra hormoninė būklė. Estrogenas jai turi įtakos, tačiau jos nesukelia estrogenas ar „estrogeno dominavimas“.

Endometriozė greičiau yra viso kūno uždegiminė ir imuninė, galimai ir mikrobinė, liga.

Ką tai reiškia endometriozės gydymo atžvilgiu?

Tai reiškia, kad sudėtinės kontraceptinės tabletės ir injekcijos yra netinkamos priemonės gydymui. Nors hormoninė kontracepcija kartais gali palengvinti endometriozės simptomus, tai nėra įrodymais pagrįstas vaistas nuo šios ligos. Lygiai taip pat ir „hormonus subalansuojantis“ natūralus gydymas, pvz., tikrojo skaistmino (vitex agnus) papildai turės nedidelį, o gal ir jokio poveikio endometriozės gydymui.

Endometriozės gydymo ateitis - imuninis gydymas.

Imuninės disfunkcijos priežastys sergant endometrioze

Mokslininkai vis dar ginčijasi, ar endometriozė iš tikrųjų yra autoimuninė liga. Be abejo, endometriozė  panaši į kitas autoimunines ligas, tačiau galiausiai nesvarbu, ar ji oficialiai priskiriama autoimuninėms ar tiesiog imuninės disfunkcijos ligoms.

Imuninės funkcijos sutrikimas – endometriozės esmė. Pavyzdžiui, imuninė disfunkcija trukdo imuninei sistemai išvalyti endometriumo židinius, taip pat skatina židinių augimą ir plitimą.

Taigi, pagrindinis klausimas - kas sukelia imuninę disfunkciją? Panašu, kad tai yra šių veiksnių derinys:

  • Genetikos.
  • Epigenetikos (paveldimi genų pokyčiai dėl toksinų, tokių kaip dioksinai, poveikio).
  • Bakterinio toksino LPS (lipopolisacharido) buvimas dubens srityje.
  • Galima alergija nikeliui.

Bakterinio užteršimo endometriozės hipotezė

Moterų, sergančių endometrioze, dubens mikrobiome randama daug gramneigiamų bakterijų. Mokslininkai mano, kad šių bakterijų toksinas LPS (lipopolisacharidas) gali vaidinti svarbų vaidmenį ligos vystymesi.

Labiausiai tikėtina, jog gramneigiamos bakterijos į dubens sritį patenka iš žarnyno. Kitaip tariant, bakterijos ar bakteriniai toksinai juda iš žarnyno -  tai labiau tikėtina, kai būdingas plonosios žarnos bakterijų išvešėjimo sindromas (SIBO), sukeliantis žarnyno pralaidumą.

Patarimas: Endometriozės sąsaja su dirgliosios žarnos sindromu, plonosios žarnos bakterijų išvešėjimo sindromu ir alergija nikeliui gali būti tai, kodėl sumažinta FODMAP mityba palengvina endometriozės simptomus.

LPS stimuliuoja imunines ląsteles, kad išlaisvintų uždegimo mediatorius, ir yra žinomas kaip uždegimo ir imuninės disfunkcijos sukėlėjas.

Yra dar keletas įrodymų, kad bakterijos gali būti endometriozę skatinantis veiksnys:

  • Moterims, kurioms anksčiau buvo ginekologinė infekcija, yra dvigubai didesnė tikimybė susirgti endometrioze.
  • Antibiotikai gali palengvinti endometriozės simptomus.
  • Neseniai atlikti tyrimai su gyvūnais parodė, kad antibiotikai mažina endometriozės židinių dydį.

Tai nereiškia, kad bakterijos tiesiogiai sukelia endometriozę. Bakteriniai toksinai gali paskatinti ar pabloginti ligą kartu su kitais veiksniais.

Vienas iš galimų scenarijų:

  • Yra endometriozės židinių.
  • Plius imuninė sistema yra imli disfunkcijai dėl genetinių ir/ar epigenetinių pokyčių, sukeltų toksinų.
  • Plius vyksta natūralus estrogeno lygio pakilimas, atsirandantis menstruacinio ciklo metu.
  • Plius yra dirgiklis, pvz., alergija nikeliui arba LPS toksinas.

Taigi, kokie yra geriausi būdai gydyti pagrindinę imuninę disfunkciją, lemiančią endometriozę, šalia chirurginio endometriozės židinių pašalinimo (kurį gydytoja Lara Briden palaiko)?

Imuninės disfunkcijos gydymas endometriozės atveju

  • Nuraminkite imuninę sistemą griežtai vengdami imunitetą pažeidžiančių baltymų, tokių kaip glitimas, A1 kazeinas iš karvės pieno ir galbūt kiaušinių. „Griežtai vengti“ reiškia visiškai vengti 8 savaičių bandymo laikotarpiu. Kodėl? Nes jei esate jautri glitimui, kaip ir daugelis sergančių endometrioze, net ir maži kiekiai gali sukelti didelį uždegimą. Reprodukcinio imunologo dr. Jeffrey Braverman teigimu, dauguma moterų, sergančių endometrioze, turi genotipą, susijusį su celiakija.
  • Sumažinkite nikelio kiekį maiste, jei turite alergiją nikeliui ar kitiems metalams.
  • Pasidomėkite galimybe vartoti vieną ar daugiau iš šių imunitetą moduliuojančių natūralių preparatų: cinko, N-acetilcisteino (NAC), ciberžolės ar kurkumino, resveratrolio, melatonino, vitamino A.
  • Išbandykite antimikrobinių vaistažolių kursą, pvz., berberino, kuris sumažina gramneigiamų bakterijų ir LPS toksino kiekį. Berberinas - dar netirtas dėl endometriozės, tačiau ištirtas dėl panašios ligos - adenomiozės. Vieno tyrimo metu mokslininkai sugebėjo įrodyti, kad „berberinas pagerina LPS sukeltą adenomiozės progresavimą“. Berberinas nėra saugus nėštumo metu ir gali sąveikauti su kitais vaistais. Pasitarkite su savo gydytoju.
  • Sumažinkite putliųjų ląstelių aktyvaciją ir histaminą, nes putliosios ląstelės yra svarbus imuninės funkcijos sutrikimo veiksnys endometriozės atveju. Putliosios ląstelės taip pat yra labai jautrios estrogenui. Apie estrogeną ir putliųjų ląstelių aktyvacijos bei histamino mažinimą skaitykite anglų kalba „Keistas ryšys tarp estrogeno ir histamino netoleravimo“.
  • Apsvarstykite hormoninį endometriozės gydymą, pavyzdžiui, natūralaus progesterono ar geriamo mikronizuoto progesterono vartojimą - slopina endometriozės židinius, o taip pat padeda normalizuoti imuninę funkciją. Progesterono poveikis gali būti labai panašus į progestino vaistų (Lietuvoje - Visannette, Sawis) ir hormoninės spiralės poveikį, tačiau pasireiškia mažiau šalutinių poveikių.

Šis straipsnis verstas iš gydytojos Lara Briden Blog'o jai sutikus.

Mes nesame gydytojai, todėl rekomenduojame dėl savo sveikatos, vaistų ir papildų vartojimo konsultuotis su gydytojais.

Endometriozė - kas tai per liga?

Endometriozė - klastinga liga: interviu su gydytoja

Tikra istorija: gyvenimas sergant endometrioze

Toksinai ir endometriozė: kaip sumažinti toksinų savo aplinkoje?

Grįžti į Blog'ą