Mityba kritinėmis dienomis

Mityba kritinėmis dienomis

Kaip mityba susijusi su menstruacijomis?

Mokslininkai pabrėžė, kad mityba ir hormonų svyravimai glaudžiai susiję. Prieš „kritines“ dienas moterims padidėja apetitas ir tiesiog traukte traukia prie angliavandenių turinčių maisto produktų. Ar tiesa, kad angliavandeniai pakelia nuotaiką?

Atsakymą pateikė amerikiečių mokslininkai. Prieš mėnesines atrinktai moterų grupei į racioną buvo įtraukti kukurūzų dribsniai. Rezultatas nustebino. Moterys kurios prieš tai jautėsi vangios ir niūrios mažiau nervinosi, jų elgesyje taip pat pastebėta mažiau susierzinimo, depresijos. Tolimesni tyrimai parodė, jog angliavandeniai, esantys kukurūzų dribsniuose pasižymi padidinta seratonino sudėtimi. Šis elementas gerina nuotaiką ir reguliuoja miegą. Nauji amerikiečių dietologų tyrimai papildė šiuos duomenis. Išaiškėjo, jog prieš menstruacijas taipogi svarbu sumažinti riebalų vartojimą. Teigiamą įtaką moters organizmui suteikė dieta, gausi augaliniais baltymais ir turinti tik 10% riebalų. Toks racionas ne tik pagerino nuotaiką, bet netgi sumažino tomis dienomis būdingus skausmus. Mokslininkų manymu toks reiškinys susijęs su mitybos įtaka prostaglandinų bei moters lytinių hormonų kaita. Būtent su šių medžiagų poveikiu susiję dauguma priešmenstruacinio sindromo nemalonių simptomų.

Naudingiausi produktai „kritiniu“ periodu


Pirmenybę teikite anlgiavandeniam maistui: daržovėms, vaisiams, nepamirškite kruopų (avižinių, grikių, ryžių, sorų bei kitų). Dietą turi sudaryti pakankamas kiekis baltymų, ypač augalinių. Jų gausu sojos produktuose, pupelėse, žirniuose ir kituose ankštiniuose.

Ką reikėtų riboti?

Visų pirmą, atsisakykite gėrimų, turinčių kofeino: kavos, stiprios arbatos, „kolos“.

Kofeinas gali susitiprinti agresiją ir nuotaikų kaitą. Taip pat derėtų vengti lengvai įsisavinamo cukraus, esančio saldainiuose, pyragaičiuose ir saldžiuose gėrimuose. Siekiant palengvinti cukraus poreikį, visada šalia turėkite kažką „naudingo“, pavyzdžiui dribsnių, o saldumynus paslėpkite kuo toliau. Jei vis dėl to esate užkietėjusi smaližė ir niekaip negalite atsisakyti saldumynų, lepinkitės jais nedideliais kiekiais. Pirmenybę teikite saldiems vaisiams, tarkim bananams. Taip pat apribokite riebius produktus: mėsą, žuvį, grietinę, grietinėlę, pieną, jogurtą. Laikinai iš savo raciono išbraukite sviestą, o taip pat augalinius produktus, praturtintus riebalais: saulėgražas, riešutus, avokado vaisius. Nerekomenduojami ir traškučiai, kepti patiekalai, šokoladas, alkoholis. Jei esate linkusi gausiai prakaituoti, tuomet likus savaitei iki mėnesinių nevartokite druskos.

Kaip ši dieta įtakoja svorį?

Valgant daržoves, vaisius ir kruopas svorio greitai tikrai nepriaugsite. Jei šių produktų negardinsite aliejumi, o kruopų sviestuku, per „tas“ dienas netgi pavyks atsikratyti porą kilogramų.

Pabaigai receptas: dribsniai su bananais

Reikės (2 porcijoms):
8 šaukštai dribsnių
300 ml lieso jogurto
1 banano
2 obuolių
2 šaukštų razinų
2 arbatinių šaukštelių medaus
1 apelsino

Gaminame:
Į jogurtą beriame dribsnius. Razinas nuplauti ir porai minučių užpilti verdančiu vandeniu. Bananą nulupti, vieną pusę supjaustyti griežinėliais, kitą – sutrinti šakute. Obuolius nuplauti, pašalinti šerdį ir sutarkuoti stambia tarka, nieko nelaukiant maišyti su bananų mase ir razinomis, pasaldinti medumi. Nulupus apelsiną, kruopščiai nuimti ir baltą odelę. Sumaišyti dribsnius su apelsinų gabalėliais, bananų, obuolių ir razinų mase, pašlakstyti apelsinų sultimis ir ragauti.

Grįžti į Blog'ą