Skausmingos mėnesinės paauglei - ką svarbu žinoti pagal gyd. Avivą Romm

Skausmingos mėnesinės paauglei - ką svarbu žinoti pagal gyd. Avivą Romm

Mėnesinių skausmas mediciniškai vadinamas dismenorėja ir yra gana dažnas – jį patiria 50-90% paauglių bei merginų ir 15-75% suaugusių moterų. Ypač stiprų skausmą patiria 2–29% moterų, kurioms būna dismenorėja. Tačiau dažna ir normalu nėra tas pats. Gyd. Aviva Romm aptaria, koks skausmas yra normalus, kada reikia atlikti daugiau tyrimų ir kaip galima padėti paauglei ar sau, jei esi paauglė.

Knygoje „Išmintingieji hormonai: kaip numalšinti hormonų audrą ir atkurti organizmo pusiausvyrą“ gydytoja Aviva Romm kalba apie svarbą mūsų mėnesinių ciklą laikyti 6-tuoju gyvybiniu požymiu kaip ir kitus penkis požymius – temperatūrą, kraujo spaudimą, širdies ritmą, kvėpavimo dažnį ir skausmą. Mėnesinių ciklas mums gali suteikti informacijos apie mūsų sveikatą ir ją įtakojančius veiksnius.  

Pirminė ir antrinė dismenorėja

Tiesa ta, kad jausti kažkiek diskomforto menstruacijų metu yra normalu. Mūsų gimda juk dirba atsikratydama gimdos gleivine, kuri susiformavo nuo praeitų mėnesinių. Kartu dar vyksta didesnė uždegiminių medžiagų gamyba ir pilvo spazmai, kurie padeda gleivinei pasišalinti iš gimdos.

Spazmai, skausmas ir diskomfortas mėnesinių metu vadinasi pirmine dismenorėja. Pirminė dismenorėja paprastai prasideda paauglystėje, kai ciklo metu pradeda vykti ovuliacija – dažniausiai per 6-12 mėnesių nuo pirmų mėnesinių pradžios. 

Vienas iš pirminės dismenorėjos skiriamųjų požymių – diskomfortas (skausmas, spazmai) atsiranda maždaug tuo metu, kai prasideda mėnesinės arba dieną iki mėnesinių ir baigiasi po 1-3 dienų.

Pirminės dismenorėjos nesukelia kažkokia medicininė būklė, kiti sveikatos sutrikimai. Ji pasireiškia dėl uždegiminių medžiagų, vadinamų prostaglandinais, gamybos. Mūsų kūnas natūraliai daugiau gamina šių medžiagų ciklo pabaigoje – tai gimdos gleivinės suardymo ir pašalinimo proceso dalis.  

Pirminė dismenorėja gali sukelti didesnį diskomfortą, jei jūsų kūnas dėl įvairių priežasčių linkęs gaminti uždegiminių medžiagų per daug.

Gyd. Aviva Romm vadina mėnesinių diskomfortu, ne skausmu, nes, anot jos, čia ji brėžia ribą tarp normalios pirminės dismenorėjos ir skausmo, kurio šaknis reikėtų ištirti. Stiprų mėnesinių skausmą gali lydėti pykinimas, vėmimas, viduriavimas, nugaros skausmas, galvos skausmas, silpnumas. Tai mediciniškai laikoma normaliais simptomais, tačiau gydytoja skatina nepriimti stipraus mėnesinių skausmo ar varginančių simptomų kaip normalių.

Tradicinėje medicinoje išskiriama antrinė dismenorėja, kai mėnesinių skausmas pasireiškia dėl kažkokios medicininės būklės – dažniausiai endometriozės, adenomiozės ar gausių menstruacijų dėl per didelės hormono estrogeno gamybos ir ilgų mėnesinių ciklų (daugiau nei 35 d., dažniausiai dėl policistinių kiaušidžių sindromo (trumpiau - PKS)).

Tad pirmasis žingsnis pagalbos nuo mėnesinių skausmo kelyje – išsiaiškinti, ar tai pirminė, ar antrinė dismenorėja. Deja, nėra jokios skausmo skalės, kuri padėtų atsakyti į šį klausimą, tačiau gydytoja turi 3 klausimus, kurie palengvintų dismenorėjos tipo pažinimą:

  1. Ar būnate iš skausmo susirietusi per mėnesines?
  2. Ar turite išgerti nuskausminamųjų, kad sumažintumėte skausmą per mėnesines ar kitu metu?
  3. Ar turite atsisakyti savo įprastos veiklos dėl skausmo? Galbūt pirmą kraujavimo dieną daugelis ir nenorime veikti to, ką įprastai veikiame kitu metu, tačiau visai kitas reikalas, jei skausmas toks intensyvus, kad daugiau nieko ir negalite veikti, o tik gulėti.

Jei atsakėte teigiamai bent į vieną klausimą, tai gali būti ir pirminė dismenorėja. Taip pat tai gali būti ir dėl padidėjusio organizmo uždegiminio fono. Būtų verta išsitirti, ar nėra endometriozės, adenomiozės ar PKS. Ankstyva diagnozė galėtų apsaugoti nuo susijusių sveikatos problemų, kurios atsiranda vėliau.

Kitas požymis, kad mėnesinių skausmas gali būti dėl antrinės dismenorėjos – dubens ar pilvo skausmas ne tik per mėnesines, bet ir kitu metu. Nors antrinė dismenorėja gali pasireikšti ir tik per mėnesines. Kartu gali būti vidurių užkietėjimas, skausmas tuštinantis, šlapinimosi problemos ar skausmas lytinių santykių metu. Be to, antrinė dismenorėja su amžiumi linkusi blogėti.

Kad mėnesinių skausmo priežastis galimai rimtesnė, reikėtų atsižvelgti į mamos patirtį – ar mergaitės mama patyrė vidutinį ar stiprų mėnesinių skausmą paauglystėje, ar turėjo kitų ginekologinių simptomų ar būklių, pavyzdžiui, buvo sunku pastoti. Tai galėtų padėti įspėti apie kažkokią paveldimą būklę – endometriozę ar PKS.

Jei atrodo, kad paauglės mėnesinių skausmas nėra sukeltas kažkokios medicininės būklės, tai nereiškia, kad su tuo skausmu reikia susitaikyti. Per dažnai paauglių pirminė dismenorėja laikoma normalia ir neišvengiama. Iš tiesų, pirmuosius 2-5 metus nuo mėnesinių pradžios hormonai nebūna nusistovėję, todėl normalu turėti nereguliarias mėnesines, praleistas mėnesines, hormonų svyravimus,  šiek tiek spuogų ir karts nuo karto skausmingesnes mėnesines. Laikui bėgant kai kurioms paauglėms pirminė dismenorėja susilpnėja.

Nesvarbu, ar mėnesinių skausmas yra dėl pirminės ar antrinės dismenorėjos, į jį reikia žiūrėti rimtai, ypač jei trukdo užsiimti įprasta kasdiene veikla.

Pirminė dismenorėja dažnai gali būti išgydoma ar sumažinama, o antrinė dismenorėja – išgydoma pritaikant įvairius gyvenimo būdo, integralius ir farmacinius sprendimus, atsižvelgiant į paauglės simptomus, pasirinkimus bei tikslus.

Paauglių mėnesinių skausmo priežastys

Dažniausiai pirminei dismenorėjai įtakos turi chroniškas uždegimas, tad reikėtų pradėti nuo jį sukeliančių priežasčių.

Vienas iš pagrindinių uždegimo šaltinių, galinčių pabloginti mėnesines, yra perdirbtas menkavertis maistas, pridėtinis cukrus ir prastos kokybės aliejai mūsų mityboje. Kitas šaltinis, į kurį verta atkreipti dėmesį, yra endokrininę sistemą ardančios cheminės medžiagos, aplinkos toksinai, kurie, be kitų žalingų poveikių, imituoja mūsų pačių estrogeną. Todėl gimdos gleivinė tarp menstruacijų tampa storesnė nei turėtų būti, o storesnė gleivinė reiškia daugiau spazmų ir skausmo jos pasišalinimo metu per mėnesines.

Mikroplastikas ir moters sveikata

Toksinai ir endometriozė: kaip sumažinti toksinų savo aplinkoje?

Pagrindiniai patarimai mažinant mėnesinių skausmą ir uždegimą:

Laikykitės priešuždegiminės Viduržemio jūros mitybos. Didesnis skaidulų, vaisių, daržovių  suvartojimas susijęs su sumažėjusia pirminės dismenorėjos rizika. Stenkitės kasdien suvalgyti 8 porcijas visų vaivorykštės spalvų daržovių ir vaisių, kurių sudėtyje yra pagrindinių fitonutrientų, reikalingų, kad apsaugotume savo organizmą nuo aplinkos toksinų, išlaikytume puikią kepenų sveikatą, kuri padėtų pašalinti mūsų pačių gaminamus bei iš aplinkos gaunamus estrogenus. Taip pat valgykite daug geros kokybės skaidulų ir fermentuotų daržovių, kad kasdienis tuštinimosi procesas bei mikrobioma būtų sveikesni  - tai svarbu optimaliems hormonų lygiams ir mažesniam uždegimui.

Kartais paauglės linkusios laikytis dietų, kad numestų svorio, praleisti valgius ar valgyti per mažai antioksidantų, o tai susiję su didesne mėnesinių spazmų rizika. Turėtumėme paaugles mokyti ne tik mylėti savo kūną, bet ir padėti suprasti, kaip subalansuotai maitintis dėl geresnės sveikatos, nes daugelis dietų yra neefektyvios bei žalingos.

Jei tik įmanoma, rinkitės ekologiškus maisto produktus, nes juose mažiau herbicidų ir pesticidų likučių, kurie galimai veikia kaip endokrininę sistemą ardančios cheminės medžiagos. Pavyzdžiui, Amerikoje „Environmental Working Group“ ištyrė ir sudarė 2023 metų 12-tuką vaisių ir daržovių, kuriuose daugiausiai pesticidų: braškės, špinatai/ lapiniai kopūstai, persikai, kriaušės, nektarinai, obuoliai, vynuogės, paprikos, vyšnios, šilauogės, žaliosios pupelės. Todėl gydytoja pataria rinktis ekologiškus bent jau iš šio sąrašo.

Mokykite paaugles sumažinti toksiškų endokrininę sistemą ardančių cheminių medžiagų naštą jų organizmui. Įprasti kasdieniai endokrininę sistemą ardančių cheminių medžiagų šaltiniai yra plastikinės maisto pakuotės, antipirenais apdoroti baldai, buitiniai valikliai, dažai, o kas svarbiausia paauglėms – kosmetika ir kūno priežiūros produktai, įskaitant losjonus, apsaugines priemones nuo saulės, šampūnus, kondicionierius ir pan. Kartu naršykite po internetinius šaltinius (pvz., EWG Skin Deep) ir ieškokite geriausių odos priežiūros ir kosmetikos produktų. „Švaresnė“ kosmetika nebūtinai turi būti brangi – yra tikrai gana daug nebrangių pasirinkimų. Galime išmokyti paaugles teikti pirmenybę ir išleisti daugiau kai kuriems produktams – pavyzdžiui, lūpų dažams, kurių suvartojame daugiau nulaižydamos nuo lūpų, arba makiažo pagrindui, losjonui, kremui, muilui ir pan., kuriuos naudojame ant didesnių kūno paviršių ir kasdien.

Gyvenimo būdo pokyčiai mėnesinių skausmo sumažinimui

Taip pat yra tam tikrų gyvenimo būdo priemonių, kurios gali palengvinti mėnesinių simptomus.

Gydytojos rekomendacijos:

  • Jogos pozos, pavyzdžiui, katės-karvės poza – jų lengva išmokti. Galima daryti tiek profilaktiškai, tiek tuo metu, kai norime sumažinti skausmą.
  • Šiluma pilvo ar nugaros apačiai – galima naudoti šildyklę arba karšto vandens butelį.
  • Rinktis įklotus (geriausiai ekologiškus) vietoje tamponų. Daugeliui moterų tamponų atsisakymas palengvina mėnesinių skausmus. Tamponus geriau naudoti ne nuolat, o tik tada, kai reikia – sportuojant, maudantis ir pan.
  • Geras miego režimas ir kokybiškas miegas. Negaunant pakankamai kokybiško miego gali pablogėti mėnesinių simptomai. Prastas miegas taip pat tiesiogiai sukelia uždegimą, nes sutrinka cirkadininis ritmas ir kortizolio (streso hormonas) ciklas. Miegoti reikėtų eiti 22 val., vėliausiai 23 val. ir išmiegoti bent 8 valandas kasnakt.

Papildai ir augalai nuo mėnesinių skausmo paauglėms

Yra keletas vaistažolių ir papildų, kurie gali būti labai veiksmingi menstruacijų skausmų prevencijai ir gydymui.

Nors pirmo pasirinkimo gydymas, esant pirminei dismenorėjai ir net su antrine dismenorėja susijusiam skausmui, yra nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU), kaip ibuprofenas, kuris veiksmingai malšina mėnesinių skausmą, taip pat mažina gausų kraujavimą, tačiau jie gali sukelti ir nepageidaujamą poveikį (žarnyno nesandarumą, kraujavimą iš skrandžio, ir netgi sumažėjusį vaisingumą). NVNU paprastai yra saugūs ir veiksmingi, kai vartojami vos porą dienų per mėnesį, ir puikiai tinka, kai skausmas trukdo kažkokiai veiklai. Norėdamos gauti geriausią efektą, išgerkite būtinai po valgio iš karto, kai tik pradėsite justi skausmą.

Kontraceptinės tabletės taip pat dažnai skiriamos, tačiau, anot gydytojos Avivos Romm, jos nėra tokios veiksmingos skausmui malšinti kaip NVNU ir gali turėti daugiau šalutinių poveikių sveikatai.

Pirmiausiai gydytoja rekomenduoja išbandyti mitybos pakeitimus ir kai kuriuos papildus.

Pagrindinė jos rekomendacija dėl mėnesinių skausmo yra gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų trejetas: kalcis, magnis, vitaminas D, taip pat žuvų taukai. Gydytoja savo pacientėms skiria juos bent 3 mėnesiams, kad pasimatytų poveikis.

Kalcis

Dviejuose tyrimuose buvo ištirtas bendras kalcio papildų poveikis PMS (priešmenstruaciniam sindromui). Vienas tyrimas parodė tik nežymų pagerėjimą, kitas - didesnę naudą. Įprasta dozė yra 600 mg per dieną kalcio citrato vartojant kasdien. Kitas būdas – vartoti likus 5 dienoms iki menstruacijų pradžios ir pirmąsias kelias kraujavimo dienas.

Vitaminas E

Du nedideli tyrimai parodė, kad 500 TV vitamino E per dieną arba 200 TV du kartus per dieną vartojimas likus 2 dienoms iki menstruacijų ir pirmąsias 3 kraujavimo dienas padėjo sumažinti mėnesinių skausmą.

Vitaminas D

Keletas nedidelių tyrimų parodė, kad pakankamas vitamino D rodiklis gali sumažinti menstruacijų skausmą. Paprastai šiam rodikliui pasiekti pakanka vartoti 2000 TV vitamino D3 papildus kasdien arba galima atlikti 26(OH)D kiekio kraujyje tyrimus ir paprašyti gydytojo pritaikyti reikiamą dozę, kad pasiektumėte optimalų 50–70 ng/ml koncentracijos kraujyje rodiklį. Kai kurioms moterims gali prireikti vartoti iki 4000 TV vitamino D3 per dieną keletą mėnesių, kad pasiektų šį lygį, vėliau sumažinant iki 2000 TV per dieną.

Žuvų taukai

Uždegimo mažinimui į savo mitybą įtraukite riebios lašišos, apie 110-170 gramų 2–3 kartus per savaitę arba kasdien vartokite papildus su Omega 3 riebiosiomis rūgštimis (apie 1000 mg EPR ir 700 mg DHR). Daugumoje papildų bus abiejų tipų riebiųjų rūgščių, ant pakuotės rasite proporcijas ir dozavimo rekomendacijas. Nedidelis skaičius tyrimų parodė, kad ypač krilių aliejus gali būti naudingas.

Magnis

Trijuose tyrimuose nustatyta, kad magnio papildų vartojimas gali sumažinti mėnesinių skausmus. Tačiau svarbu paminėti, kad tai buvo mažos apimties tyrimai, kurie buvo nenuoseklūs ir turėjo didelį dalyvių pasitraukimų skaičių. Gydytoja rekomenduoja padidinti magnio glicinato vartojimą iki maždaug 600 mg per dieną likus maždaug 5 dienoms iki mėnesinių, o kitu metu kasdien vartoti maždaug 300 mg per dieną.

Taip pat yra daugybė įvairių augalų, vaistažolių, kurios nuo seno buvo naudojamos menstruacijų skausmui malšinti. Dvi mėgstamiausios, kurias gydytoja naudoja savo praktikoje, yra imbiero šaknis ir paprastojo putino žievė.

Imbiero šaknis ir cinamonas – daugiausiai ištirti, todėl pirmiausiai aptarsime juos.

Imbieras yra plačiai žinomas dėl priešuždegiminio ir skausmą malšinančio poveikio, o keli tyrimai parodė įspūdingą poveikį menstruacijų spazmams ir skausmui.  Jis taip pat naudingas malšinant pykinimą ir vėmimą, kurie gali pasireikšti kartu su mėnesinių skausmu. Veiksminga dozė yra 2000 mg per parą, kurią galima vartoti kapsulėmis po 500 mg 4 kartus per parą arba po 1000 mg du kartus per parą.

Nustatyta, kad cinamonas taip pat veiksmingai mažina skausmą, gausų kraujavimą, pykinimą ir vėmimą. Vieno tyrimo, kuris paliko didžiausią įspūdį, metu buvo vartojama 420 mg cinamono žievės kapsulėse, po 2 kapsules tris kartus per dieną pirmąsias 3 mėnesinių dienas.

Paprastojo putino žievę ir kitus augalus, įskaitant kanadinį putiną, paprastąją sukatžolę ir kekinę juodžolę galima vartoti kapsulėmis arba tinktūroje. Kartais per greitai griebiamės vaistų, nes nežinome, kad yra kitų saugesnių alternatyvų. Gydytoja savo pacientėms skiria bet kurį iš jų vieną arba dažnai mišinyje lygiomis dalimis tinktūros pavidalu. Dozavimas:  apie 30–40 lašų kas kelias valandas arba iki 1 (išmatuoto) šaukštelio (=5 ml) tris kartus per dieną. Paprastoji sukatžolė taip pat puikiai mažina emocinį dirglumą mėnesinių metu kartu palengvindama diskomfortą ar pilvo spazmus.

Požiūris į mėnesines kaip į 6-ąjį gyvybinį požymį akcentuoja, kad mūsų menstruaciniai ciklai atspindi mūsų visą hormoninę ekosistemą, kuri yra susijusi su mūsų mityba, uždegimo lygiu, žarnyno sveikata ir kt. Nereikėtų į savo menstruacinį ciklą žiūrėti vien tik kaip į didelį nepatogumą ir naštą. Turėtumėme išmokti pačios ir išmokyti savo dukras, kad mūsų mėnesinių ciklas - tai mūsų bendros hormoninės ir bendros savijautos rodiklis. Galime padėti sau, jei imsimės gyvenimo būdo pokyčių, kad jaustumėmės geriau – tai tik mūsų pačių valioje.

Straipsnis parengtas pagal „Period Pain in Teens: A 6th Vital Sign You Don’t Want To Miss“ ir kitus gydytojos straipsnius (avivaromm.com).

Grįžti į Blog'ą